Τρελές μίζες για τους TOR-M1

Η συνήθεια του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου να κρατάει «τεφτέρια» για τις οικονομικές και άλλες δραστηριότητές του έχει καταστήσει το αρχείο του πραγματικό θησαυρό για τους δύο ειδικούς ανακριτές που έχουν αναλάβει την υπόθεση των περιουσιακών του στοιχείων. Τα επιβαρυντικά στοιχεία που κρατούσε ο πρώην υπουργός, ακόμη και σε γραμματοκιβώτια, στο πολιτικό του γραφείο στην Κόμνα Τράκα στην Κυψέλη, είναι ατελείωτα και άκρως ενοχοποιητικά, αν και τον βαθμό τους θα τον αξιολογήσουν οι ανακριτές στο μέλλον!

Εντυπωσιακό μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι, εκτός από τα έγγραφα και τα αντίγραφα των εμβασμάτων για τη μίζα των 16.200.000 ελβετικών φράγκων για το εξοπλιστικό πρόγραμμα «TOR-M1», που βρέθηκαν στο προσωπικό αρχείο του πρώην υπουργού, υπάρχουν ακόμα χαρτιά και σημειώματα με την πορεία του «μαύρου χρήματος», που αφορούν τη λιβεριανή υπεράκτια εταιρία P&A Investement.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα της Ευγενίας Κυβέλου και της Ελένης Σίσκου, μέσω αυτής της λιβεριανής εταιρίας εκδόθηκαν από τον Λιβανέζο Al Jayad Fouad (το ίδιο πρόσωπο που έκοψε τις επιταγές για την «Blue Bell») έξι ακόμα επιταγές, συνολικής αξίας 16.200.000 ελβετικών φράγκων! Στα σημειώματα όμως που βρέθηκαν στο γραφείο του Ακη Τσοχατζόπουλου, τα οποία μπορούν να παραλληλιστούν και με «τεφτέρια», για τις κινήσεις των χρημάτων που έλαβε σαν μίζα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα TOR-M1 υπάρχει και το όνομα μιας ακόμα λιβεριανής υπεράκτιας εταιρίας. Πρόκειται για την Beeston Management S.A., σε διαταγή της οποίας εκδόθηκαν από τον Λιβανέζο Al Jayad Fouad επιπλέον τρεις επιταγές, 2.845.000, 1.665.000 και 1.200.000 ελβετικών φράγκων. Συνολικά τα χρήματα που φέρεται να διακινήθηκαν για το εξοπλιστικό πρόγραμμα TOR-M1 μέσω των τριών offshore εταιριών ανέρχεται στο ποσό των 38.110.000 ελβετικών φράγκων (δηλαδή περίπου 32.000.000 ευρώ).

Επισημαίνεται ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος έχει αρνηθεί κάθετα στην απολογία του οποιαδήποτε σχέση με offshore εταιρίες, ωστόσο πλέον θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τα εκατοντάδες έγγραφα τα οποία τον συνδέουν με αυτές, αλλά και για τα επιπλέον χρήματα που διακινήθηκαν μέσω των δύο ακόμα λιβεριανών εταιριών. Χαρακτηριστικό των άκρως αποκαλυπτικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στα κατασχεθέντα έγγραφα είναι ότι υπάρχουν ακόμα και πρακτικά συνεδριάσεων της offshore Blue Bell του έτους 1999 (!), μέσω της οποίας, όπως αποδεικνύεται, «πέρασε» μέρος της μίζας για τα TOR M1. Βρέθηκε ακόμα και η κατεύθυνση που ακολούθησε έμβασμα προς αξιωματικό που κατηγορείται για την υπόθεση αυτού του εξοπλιστικού προγράμματος. Στα έγγραφα «θησαυρούς» από το αρχείο του Α. Τσοχατζόπουλου περιλαμβάνονταν ακόμα και η αλληλογραφία της offshore Nobilis, αλλά και ένας λογαριασμός του ΟΤΕ, της ίδιας εταιρίας. Υπενθυμίζεται ότι η Nobilis μεσολάβησε στην αγοραπωλησία του νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Eίναι αξιοσημείωτο αλλά και αξιοπερίεργο ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος διατηρούσε στο προσωπικό του αρχείο ακόμα και αντίγραφα των e-mails που είχε ανταλλάξει ο εξάδελφος του Νικόλαος Παύλος Ζήγρας με το μεγάλο Ελβετικό δικηγορικό γραφείο NIEDERER CRAFF & FREY, το οποίο φέρεται να διαμεσολαβεί σε νομικές και οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν σχέση με την εταιρία DRUMILAN INTERNATIONAL, η οποία συνδέεται με το σκάνδαλο των TOR-M1. Η εν λόγω υπεράκτια εταιρία, με έδρα τις Παρθένες Νήσους, διατηρούσε υποκατάστημα και στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόεδρος της θυγατρικής της στην Ελλάδα είναι από το 2000 και μετά ο Λιβανέζος Al Jayad Fouad!

Στα e-mails προς τον προφυλακισμένο ξάδελφο του πρώην υπουργού Νικόλαου Παύλου Ζήγρα το μεγάλο δικηγορικό γραφείο ζητάει να εξοφληθούν και να διακανονιστούν δόσεις που είναι σε εκκρεμότητα για λογαριασμό της DRUMILAN INTERNATIONAL τουλάχιστον για τα έτη 2008-2009-2010. Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός αποδεικνύεται ότι ενδιαφερόταν ακόμα και για τους επιχειρηματικούς νόμους που διέπουν τη Λιβερία. Ετσι, είχε στο αρχείο του σελίδες στα αγγλικά που εξηγούσαν το νομικό σύστημα της Λιβερίας, αλλά και στοιχεία δικηγορικού γραφείου στη Λιβερία.

Στο αρχείο του Ακη Τσοχατζόπουλου υπάρχουν ακόμη και e-mails που αντάλλαξε υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελβετίας με υπάλληλο του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελλάδος. Θέμα τους, η εταιρία DRUMILAN και έλεγχος που διενεργείται σε αυτήν.


Στο πλήθος των κατασχεθέντων εγγράφων περιλαμβάνονται και ευρήματα για την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών σε τράπεζες όπως οι Bank of Austria, Deutsche Bank, Credit Lyonnais, UBS και Arab Bank Limited. Οπως, μάλιστα, φαίνεται από έγγραφα του αρχείου του πρώην υπουργού, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη διατηρούσε τουλάχιστον τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα UBS και -τουλάχιστον- έναν στην Deutsche Bank. Σημειώνεται ότι ακόμη τέσσερις λογαριασμοί έχουν εντοπιστεί στη CityBank, με δικαιούχο επίσης τη Βίκυ Σταμάτη. Τα σχετικά έγγραφα από τράπεζες του εξωτερικού που κατασχέθηκαν στο αρχείο του Ακη Τσοχατζόπουλου είναι δεκάδες.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία και συνδέονται με δραστηριότητες του Ακη Τσοχατζόπουλου με ακίνητα. Για παράδειγμα, αν και ο πρώην υπουργός είχε ισχυριστεί στην απολογία ότι την offshore εταιρία Torcaso την είχε μόνο «ακουστά» από τον ξάδελφό του Νικόλαο Ζήγρα, στο γραφείο του βρέθηκαν τοπογραφικά διαγράμματα 31 ακινήτων με κατόψεις κτιρίων που είχαν εργοδότη την εν λόγω εταιρία!

Επιπλέον, όπως προκύπτει, ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός ενδιαφερόταν και για την αγορά ακινήτων στο εξωτερικό. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύεται και από έναν μοβ φάκελο με την ένδειξη «BER BAU PROJECT», που περιέχει 13 κατόψεις ακινήτου στο Βερολίνο, κόστους 4.617.000 ευρώ! Στον ίδιο φάκελο βρέθηκαν και αρκετές εκτυπώσεις από το Google Earth.

Επιπλέον, βρέθηκε έγγραφο με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2004, στο οποίο καταγράφονται τα έξοδα για τις εργασίες στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου από το 2002 μέχρι και το 2004, την περίοδο που ο πρώην υπουργός λέει ότι δεν ήταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου…

Αξιοπερίεργο εύρημα μπορεί να χαρακτηριστεί και ένα αντίγραφο σύμβασης που βρέθηκε στο γραφείο του πρώην υπουργού μεταξύ του Δήμου Μεγανησίου Λευκάδος και της εταιρίας ΠΛΟΥΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε. για την εκμετάλλευση καταφυγίου τουριστικών σκαφών!

Γενικά στα έγγραφα που κρατούσε ο Ακης Τσαχατζόπουλος έχουν εντοπιστεί αρκετά στοιχεία που συνδέονται με εταιρίες που μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινιστεί εάν έχουν σχέση με τον ίδιο και την οικογένειά του, αλλά θα ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη και αυτό.

Βάσω Παλαιού


Το «σχέδιο σωτηρίας» που είχε ετοιμάσει (για τον ίδιο και την παρέα του), αλλά δεν του βγήκε

«Σχέδιο εξόδου» από τα δικαστικά μέτωπα, που τα τελευταία δύο χρόνια όλο άνοιγαν και δεν έκλειναν για τον πρώην υπουργό, φέρεται να είχαν καταρτίσει ο Ακης Τσοχατζόπουλος και η νομική ομάδα τοτ! Ετσι τουλάχιστον προκύπτει από ένα σημείωμα μιάμισης σελίδας, το οποίο είναι γραμμένο σε υπολογιστή και πάνω του υπάρχουν δυσδιάκριτες σημειώσεις του πρώην υπουργού. Βέβαια, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο ξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο επιχειρηματίας Γεώργιος Σαχπατζίδης και ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, παρά τους σχεδιασμούς, στο τέλος δεν γλίτωσαν τη… φυλακή!

Οπως αναφέρεται στο σχετικό αποκαλυπτικό σημείωμα που κατασχέθηκε από τις Αρχές, η υπεράσπιση του πρώην υπουργού σχεδίαζε να «χτυπήσει» με δύο ενστάσεις:

«Α. Αυτή που θέλει το έγκλημα του ξεπλύματος να εξαρτάται άμεσα από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας. Αρα να υποπέσει κι εκείνο στην αποσβεστική προθεσμία των δύο ετών, κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Β. Αυτή που θέλει να υφίσταται απόλυτη δικονομική ακυρότητα από τη χρήση στοιχείων μιας εκκρεμούς δικογραφίας».

Σύμφωνα με το σημείωμα, «αυτά θα αποτελέσουν σοβαρά νομικά προβλήματα για την κατηγορούσα αρχή. Επομένως, η μετάθεση του προβλήματος στον ανακριτή και στη συνέχεια στο Δικαστικό Συμβούλιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια έξυπνη και άμεση λύση».

Και το σημείωμα συνεχίζει: «Είναι πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΙΟ για την περαιτέρω πορεία με το δικηγορικό μας γραφείο και με τη βοήθεια τρίτων να ασκηθεί δημιουργική υποστήριξη προς τους 12-13 συμμετόχους μας για να επιτευχθεί από την Εισαγγελία η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του αριθμού μαρτύρων έναντι των οποίων θα ασκηθεί ποινική δίωξη, μαζί με τον πρώην ΥΕΘΑ Α.Τ.».

Καταλήγοντας αναφέρει: «Η τακτική ανάκριση θα κλείσει με την απολογία μου στον ανακριτή. Τότε η δικογραφία θα σταλεί στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπου ώριμοι, πιο έμπειροι και πλήρως εξοπλισμένοι, με ό, τι απαιτείται, θα δώσουμε με όλους τους νομικούς μας και πιθανή αναβαθμισμένη νομική συμπλήρωση τη μεγάλη και τελική μάχη, διεκδικώντας αθώωση και δικαίωση για όλους μας!»

Νέο ραντεβού με τους ανακριτές, έπειτα από τη δικογραφία-μαμούθ

Τα εκατοντάδες ευρήματα που κατασχέθηκαν από αστυνομικές και δικαστικές αρχές, κυρίως από το γραφείο του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, αποτελούν τη χαριστική βολή στους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τα κατασχεθέντα έγγραφα θα αποτελέσουν πολύτιμο υλικό για τις ανακριτικές αρχές, αφού ενισχύουν την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και «δένουν» τους κατηγορουμένους με τις παράνομες πράξεις.

Ειδικότερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι, μεταξύ άλλων, τα έγγραφα που συνδέονται με γνωστές και άγνωστες offshore εταιρίες, με δεκάδες τραπεζικούς λογαριασμούς, τα ημερολόγια με τα ραντεβού του Α. Τσοχατζόπουλου με τους συγκατηγορουμένους του, τους οποίους υποστήριξε -στην απολογία του- ότι γνώριζε ελάχιστα, θα οδηγήσουν τον πρώην υπουργό, αργά ή γρήγορα, ξανά στο γραφείο των ανακριτών. Και αυτή τη φορά θα είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο αλλά και για τους υπόλοιπους προφυλακισμένους στην υπόθεση κατηγορουμένους να ακολουθήσουν τη γραμμή της πλήρους άρνησης και να «πουλήσουν» τρέλα.

Μέχρι τώρα ο πρώην υπουργός έχει υποστηρίξει ότι δεν είχε καμία γνώση για τις offshore εταιρίες, αν και για κάποιες εξ αυτών, όπως η Nobilis, διατηρούσε στο αρχείο του ακόμα και την αλληλογραφία τους… Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον λοιπόν, όταν θα κληθεί να εξηγήσει πώς από τη μία διατηρεί έγγραφα που συνδέονται με αυτές και από την άλλη δεν τις ξέρει καν!

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νέου νόμου, με τον οποίο προβλέπονται διαδικασίες-εξπρές για την ολοκλήρωση των δικαστικών ερευνών που αφορούν διαφθορά πολιτικών προσώπων, η ανάκριση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τετραμήνου, δηλαδή εντός του Ιουλίου. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα αργήσει η ώρα που όλοι οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης που βρίσκονται στις φυλακές θα κληθούν για συμπληρωματικές απολογίες. Σε κάθε περίπτωση επειδή ο όγκος της δικογραφίας μετά και την προσθήκη των ευρημάτων-κατασχεθέντων είναι τεράστιος, το νέο ραντεβού τους, με τους ανακριτές, θα κλειστεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη όλων των ευρημάτων.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα