Σε χειμερία νάρκη (κατακαλόκαιρο) τα ξενοδοχεία!

Τις «πληγές» τους μετρούν φέτος οι ξενοδόχοι σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ παρακολουθούν τις κρατήσεις, τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό, να διανύουν παρατεταμένη περίοδο «χειμερίας» νάρκης μέσα στο κατακαλόκαιρο. Ενδεικτικό της «παγωμάρας» που επικρατεί στην τουριστική κίνηση είναι το γεγονός ότι ξενοδόχοι ακόμα και σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Κεφαλλονιά και η Χαλκιδική, που παραδοσιακά προτιμούσαν συγκεκριμένες αγορές της Ευρώπης, αναμένουν στο ακουστικό τους για τις πολυπόθητες αφίξεις.

Η αρνητική εικόνα της Ελλάδας στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, από όπου αντλεί τη μεγάλη μάζα τουριστών, ευθύνεται «σχεδόν εξ ολοκλήρου» για τη μεγάλη μείωση κρατήσεων προς τους ελληνικούς προορισμούς, σύμφωνα με όσα υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα στα Χανιά ο διευθύνων σύμβουλος του κορυφαίου τουριστικού οργανισμού της Ευρώπης TUI Πίτερ Λονγκ, εκτιμώντας ότι φέτος θα μεταφέρει στη χώρα μας 10%-15% λιγότερους τουρίστες από πέρυσι.

Και ενώ η πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό πάτησε «παύση» στις κρατήσεις απέξω, η ελληνική αγορά «εξανεμίστηκε» στον καύσωνα του Μνημονίου και της ανεργίας. Τη στιγμή που η εισροή ταξιδιωτών εξελίσσεται με το σταγονόμετρο, η κατάργηση των προγραμμάτων εργατικής εστίας που έδινε «ανάσα» σε χιλιάδες πολίτες και ξενοδόχους συνέβαλε στην περαιτέρω συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης, όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων. Η μείωση των τιμών, ωστόσο, δεν φαίνεται να αποτελεί συλλογικό ζητούμενο των ξενοδόχων, οι οποίοι, έχοντας χάσει τον Μάιο και τον Ιούνιο, περιμένουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να ορθοποδήσουν.

Μαγνησία: «Χαμένη σεζόν το 2012 παρά τις χαμηλές τιμές»

Το Πήλιο και οι Σποράδες φαίνεται να έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά, με τη μείωση στην τουριστική κίνηση να αγγίζει το 40% σε σχέση με πέρυσι, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Κώστας Λεβέντης. «Τα ξενοδοχεία μας λειτουργούν αυτή τη στιγμή με πληρότητες της τάξεως του 30%. Ο Μάιος και ο Ιούνιος έχουν χαθεί. Ακόμα κι αν έχουμε καλό Ιούλιο και Αύγουστο, για εμάς το 2012 είναι μία σεζόν χαμένη» λέει ο κ. Λεβέντης, ενοχοποιώντας την αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η εσωτερική αστάθεια, το παρατεταμένο εκλογικό κλίμα και η επόμενη ημέρα των εκλογών τρόμαξαν τους παραδοσιακούς φίλους της Μαγνησίας, κυρίως από χώρες όπως οι Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία και Σκανδιναβία, οι οποίοι προτίμησαν να μη ρισκάρουν, αφού στο εξωτερικό «η Ελλάδα είναι μια χώρα που παραπαίει», όπως σχολιάζει.

Εικόνα βαθιάς «κατάψυξης» παρουσιάζει ο εσωτερικός τουρισμός στη Μαγνησία, ο οποίος συνήθως άγγιζε το 40% της αγοράς, όπως επισημαίνει ο κ. Λεβέντης, ενώ ακόμα και οι ξένοι τουρίστες αναμένουν την ομαλοποίηση των εσωτερικών, οπότε δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί η αγορά τους επόμενους μήνες. Με τιμές μειωμένες από 20%-30% καλούν οι ξενοδόχοι τους Ελληνες να επισκεφθούν τον Βόλο, το Πήλιο και τις Σποράδες, έως τα μέσα Ιουλίου και από τα τέλη Αυγούστου. «Η τιμολογιακή πολιτική στην περιοχή μας, βέβαια, δεν είναι ενιαία, αλλά μια γενική εικόνα είναι ότι τα πιο οικονομικά ξενοδοχεία τώρα και έως τα μέσα Ιουλίου κοστίζουν από 25-35 ευρώ, τα δύο αστέρων από 45-50 ευρώ, τριών και τεσσάρων αστέρων 45-65 ευρώ και τα πολυτελείας 100 ευρώ» αναφέρει ο πρόεδρος Ξενοδόχων.

Ηράκλειο: Κλειστά λόγω κρίσης πολλά καταλύματα

«Παγωμένες» από τον Μάιο παρουσιάζονται οι κρατήσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης, στα ξενοδοχεία του οποίου φιλοξενούνται παραδοσιακά 95% ξένοι τουρίστες και 5% Ελληνες. «Σε σχέση με πέρυσι η κίνηση είναι μειωμένη κατά 20%, με την αγορά της κλασικής Ευρώπης να έχει δεχτεί πολύ σοβαρό πλήγμα. Ειδικά η αγορά της Ιταλίας είναι πεσμένη κατά 70%, δεδομένης της αντίστοιχης κρίσης που βιώνουν οι Ιταλοί. Πολύ περιορισμένες, όμως, είναι φέτος και οι αγορές της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Αγγλίας και της Γαλλίας» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης ξενοδόχων Ηρακλείου Ανδρέας Μεταξάς και υποστηρίζει ότι δίνουν καθημερινή μάχη στο επίπεδο των εντυπώσεων, απαντώντας ακόμα και σε αρνητική αρθρογραφία του εξωτερικού.

«Η πρόβλεψη είναι ότι ο Ιούνιος θα κλείσει στο 70% της πληρότητας, ενώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι κρατήσεις μας φτάνουν το 50% έως ώρας» σχολιάζει ο κ. Μεταξάς και σημειώνει ενδεικτικά απορίες ξένων επίδοξων επισκεπτών: «Με ρωτούν αν λειτουργούν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στις τράπεζες και αν πληρώνονται οι αστυνομικοί ώστε να υπάρχει ασφάλεια». Οι τιμές στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου παραμένουν σταθερές, χωρίς αυξήσεις από πέρυσι, αναφέρει ο κ. Μεταξάς και συμβουλεύει τους Ελληνες να κλείσουν διαμονή νωρίς για να πετύχουν καλύτερες τιμές. Ως προς το ενδεχόμενο μειωμένης τιμολόγησης, απαντά: «Είναι πολλά τα ξενοδοχεία που μένουν κλειστά φέτος, γιατί η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη αν υπολειτουργούσαν».

Κεφαλλονιά: «Οι Γερμανοί μας γύρισαν την πλάτη!»

«Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε 110.000 κρατήσεις την ημέρα, ενώ φέτος δεν πιάνουμε ούτε τις 50.000. Κάθε 10 μέρες “σβήνει” και μία Ρόδος» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων στην Κεφαλλονιά Σπύρος Γαλιατσάτος, δίνοντας το στίγμα για την τουριστική κίνηση στο νησί τον Ιονίου. Αν και ο Μάιος έκλεισε με μείωση 15% στις κρατήσεις, η Κεφαλλονιά «ποντάρει» στους πιστούς φίλους της για τους επόμενους μήνες. «Ευτυχώς που έχουμε τους επαναλαμβανόμενους πελάτες, οι οποίοι μας εμπιστεύονται κάθε χρόνο και μας σώζουν από τη δύσκολη συγκυρία φέτος. Πρόκειται κυρίως για τουρισμό από Αγγλία, Ολλανδία και Ελβετία. Τους Γερμανούς φαίνεται ότι τους χάσαμε οριστικά για φέτος» σχολιάζει ο κ. Γαλιατσάτος και αναφέρει ότι, αν και δεν εφαρμόζεται ενιαία πολιτική, κάθε ξενοδόχος προσπαθεί στα μέτρα του εφικτού να κάνει προσφορές.

«Εχουμε χάσει τη στήριξη του πράκτορα» λέει ο κ. Γαλιατσάτος και εξηγεί: «Μιλούσα με τουριστικό πρακτορείο στη Ρώμη και μου έλεγε ότι οι Ιταλοί τον ρωτούσαν εάν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι στην Ελλάδα θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία, ότι θα υπάρχει φαγητό και βενζίνη. Ο πράκτορας, προκειμένου να είναι βέβαιος ότι οι πελάτες του δεν θα μπλέξουν σε περιπέτειες, τους παρότρυνε να πάνε στην Τουρκία. Ο τουρισμός είναι θέμα διάθεσης. Τέτοιες αναποδιές και προβλήματα σου κόβουν τη διάθεση να επισκεφτείς μια χώρα».

Ζάκυνθος: Κίνημα για εκπτώσεις

Διανυκτέρευση αντί 50 ευρώ στα ξενοδοχεία Β΄ κατηγορίας και αντί 70-80 ευρώ στα Α΄ κατηγορίας αναμένεται να βρίσκουν οι τουρίστες της Ζακύνθου, ακόμα και στην αιχμή της καλοκαιρινής σεζόν. «Πρέπει να στηρίξουμε τις ελληνικές οικογένειες. Η αγορά προσαρμόζεται πλέον στις ανάγκες των πολιτών» λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου και μέλος της διοικούσας επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χριστίνα Τετράδη.

Οι Ζακυνθινοί επιχειρηματίες (όχι μόνο οι ξενοδόχοι, αλλά και οι εστιάτορες, οι ιδιοκτήτες καφενείων, ταβερνών και μπαρ κ.ά) εμφανίζονται πρόθυμοι να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε πολύ χαμηλές τιμές αποκλειστικά για τους Ελληνες πελάτες τους. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ενωσης Ξενοδόχων, η οποία καταγράφει αυτή την περίοδο το μαζικό ενδιαφέρον των τοπικών επιχειρήσεων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας επιδιώκεται έκπτωση και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Ρόδος: Ελπίζει να «σωθεί» από τον Αύγουστο

«Ας μη μένουμε στη διαπίστωση ότι… όλα είναι μαύρα! Υπάρχει περιθώριο για συμμάζεμα των απωλειών και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε. Η Ρόδος ήταν και παραμένει ένας ποιοτικός και ασφαλής προορισμός». Αυτό διαμηνύουν οι ξενοδόχοι στο νησί των ιπποτών, οι οποίοι, αν και «παλεύουν» να εμφανίζονται αισιόδοξοι, παραδέχονται ότι έχει ήδη «χαθεί» σχεδόν το 40% της φετινής εξαιρετικά κρίσιμης χρονιάς. Ακόμα και η δημοφιλής Ρόδος υπέφερε από «πάγωμα» κρατήσεων, μεταξύ άλλων, εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής αστάθειας. Οι ξενοδόχοι εξακολουθούν να ρίχνουν τις τιμές τους, ελπίζοντας να «σωθεί» (έστω και) ο Αύγουστος. Αλλωστε, οι Ρώσοι («φίλοι» της Ρόδου) αναμένεται να μειώσουν λίγο την… κατρακύλα στα ποσοστά αφίξεων και εισπράξεων.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλίες της η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου «στέλνει» στην Ευρώπη όσο το δυνατό συχνότερα και περισσότερα μηνύματα φιλοξενίας, ποιότητας και ασφάλειας (πρόσφατα το νησί φιλοξένησε εκπροσώπους φιλαρμονικών συλλόγων της νότιας Γερμανίας κ.α.).

Χαλκιδική: Περιμένει την κατάβαση των Ρώσων

Δελεαστικές τιμές… έκπληξη για τον Ελληνα τουρίστα υπόσχονται οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής, όπου η τιμή του δίκλινου (με πρωινό) ξεκινά από 50-60 ευρώ σε ξενοδοχεία τριών αστέρων και από 70-80 ευρώ στα τετράστερα. Σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων, οι τιμές είναι μειωμένες περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο το ίδιο ποσοστό αφορά και τους… χαμένους τουρίστες.

Η Χαλκιδική «επενδύει» στους Ρώσους και τους Ουκρανούς (από αυτές τις αγορές τα μηνύματα είναι κάπως ενθαρρυντικά) αλλά και στους Βουλγάρους και στους Σέρβους, προκειμένου οι συνολικές απώλειες να μείνουν τελικά σε μονοψήφιο ποσοστό. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και του οργανισμού τουριστικής προβολής Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος συνεργάζεται με ξένες πρεσβείες και άλλους φορείς, με σκοπό την προβολή του προορισμού. Το τελευταίο διάστημα φιλοξενήθηκαν ξένοι δημοσιογράφοι (Γερμανοί, Ρώσοι κ.ά), ενώ για τις καλές τιμές τη φετινή θερινή σεζόν και για την ποιότητα υπηρεσιών-υποδομών μίλησε πρόσφατα ο κ. Τάσιος στο ραδιόφωνο του BBC.

Ενοικιαζόμενα δωμάτια: Ενα στα δέκα απειλείται με λουκέτο

Το τελευταίο τους καλοκαίρι κινδυνεύουν να περάσουν φέτος χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις, τα λεγόμενα «rooms to let», αφού εκτιμάται ότι ένα στα δέκα απειλείται με οριστικό «λουκέτο». Με τις αφίξεις στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της χώρας να είναι (ήδη) μειωμένες κατά 70% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, περίπου 3.500 επιχειρήσεις (από τις 35.000 του κλάδου) αναμένεται να βρεθούν στο χείλος της κατάρρευσης, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων-Διαμερισμάτων Ελλάδας (ΣΕΕΔΔΕ) Κωνσταντίνος Μπρεντάνος.

Ο κ. Μπρεντάνος εξηγεί ότι ο κλάδος του δέχεται ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της διακοπής των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού που διέθετε η Εργατική Εστία, ενώ το αδιέξοδο των μικρών επιχειρηματιών εντείνεται επίσης από τις γενναίες προσφορές ορισμένων ξενοδοχείων, από τα πακέτα all inclusive για διακοπές σε καλά ξενοδοχεία σε πολύ χαμηλές τιμές, αλλά και από το αυξημένο κόστος της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ το οποίο βαραίνει (από 1ης Ιουλίου) τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων 6-10 δωματίων κ.ά.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου, Ελένη Ευαγγελοδήμου

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα