Το νυστέρι στον προστάτη δεν είναι η λύση

Για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, η επέμβαση δεν είναι μονόδρομος! Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις η εξέλιξη της ασθένειας είναι τόσο αργή, που «δεν αξίζει τον κόπο». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Βρετανός ειδικός Κρις Πάρκερ, ο οποίος, με βάση τα αποτελέσματα παλιότερης συγκριτικής έρευνας μεταξύ όσων επέλεξαν ριζική προστατεκτομή (psa) ή στάση «αναμονής και παρακολούθησης», συμπεραίνει ότι τα ποσοστά επιβίωσης ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν τελικά τα ίδια.

Η απόφαση, βέβαια, εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος του προστάτη. Ετσι, ο Βρετανός ειδικός συνιστά την επέμβαση, όταν το αποτέλεσμα της εξέτασης ειδικού προστατικού αντιγόνου (psa) ξεπερνά το 20 ή ο βαθμός κακοήθειας στο σύστημα βαθμολόγησης Gleason -έπειτα από βιοψία- είναι μεταξύ 8 και 10. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις -ή αν ο ασθενής είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία και έχει άλλα ιατρικά προβλήματα, οπότε η επέμβαση εμπεριέχει επιπρόσθετους κινδύνους- συνιστά την «ενεργητική παρακολούθηση». Δηλαδή, συστηματικές εξετάσεις με μαγνητικές τομογραφίες, αναλύσεις αίματος και βιοψίες. Σε περίπτωση επιδείνωσης, σημειώνει, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ραδιοθεραπεία, βραχυθεραπεία ή θεραπεία υπερήχων, αντί για την αφαίρεση του προστάτη.

Σε κάθε περίπτωση, λέει, στην απόφαση θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αφαίρεση προστάτη υποφέρουν από επιπλοκές. Είτε πρόκειται για μια ελαφρά ακράτεια είτε για μόνιμη στυτική δυσλειτουργία, την οποία παρουσιάζουν μετεγχειρητικά ένας στους δύο άνδρες.

Τι είχε δείξει όμως η έρευνα PIVOT (Δοκιμή Επέμβασης Προστάτη έναντι Παρατήρησης), την οποία επικαλείται; Ξεκινώντας από το 1994, η έρευνα συμπεριέλαβε 731 άνδρες με καρκίνο, μέσης ηλικίας 68 ετών. Οι μισοί υπέστησαν ριζική προστατεκτομή, ενώ οι υπόλοιποι τήρησαν τη λεγόμενη «προσεκτική αναμονή», ακολουθώντας ορμονοθεραπεία, σε περίπτωση που επιδεινώνονταν συμπτώματα όπως η δυσκολία ούρησης. Τα ποσοστά επιβίωσης της δεύτερης ομάδας, τελικά, δεν ήταν μικρότερα από την πρώτη. Μόνο το 7% του συνόλου των ασθενών πέθανε τελικά από τον καρκίνο, ενώ το 41% από διαφορετικά αίτια.

Μυρτώς Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα