Τα «νύχια» της ακονίζει η τρόικα εν όψει των διαπραγματεύσεων με τη νέα κυβέρνηση, που θα ξεκινήσουν μια εβδομάδα αργότερα, πιθανώς στις 2 Ιουλίου, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο προοριζόμενος για υπουργός Οικονομικών Βασίλης Ράπανος.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας έχουν σκοπό να θέσουν πολλές κόκκινες γραμμές στο εργασιακό, αλλά και στο θέμα της περαιτέρω συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, τορπιλίζοντας κάθε αλλαγή στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης επαναδιαπραγμάτευσης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται άλλωστε και ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει σαδιστικά στο «λάθος φάρμακο» και στέλνοντας νέο τελεσίγραφο αξιώνει απόλυτη εφαρμογή των «συμφωνηθέντων».
Είναι προφανές λοιπόν ότι αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων για τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα βίαιης λιτότητας ξεκινά ένας πόλεμος νεύρων. Και οι δανειστές της χώρας διαμηνύουν ότι επιθυμούν να μην αλλάξει το παραμικρό σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τη μετενέργεια. Οσον αφορά τον δημόσιο τομέα, επιμένουν ότι η κατάργηση και η συγχώνευση φορέων στο Δημόσιο θα πρέπει να συνοδεύονται με απομάκρυνση των εργαζόμενων, είτε με εργασιακή εφεδρική είτε με πρόωρη συνταξιοδότηση ή ακόμα και με απόλυση ως έσχατη λύση. Επίσης, επιμένουν και στη μείωση των αποδοχών για τα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωμάτες), στο πλαίσιο της ισονομίας των περικοπών τόσο εντός του δημόσιου τομέα όσο και μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Με ορίζοντα το 2015, οι τροϊκανοί φαίνεται ότι δείχνουν έτοιμοι να βάλουν νερό στο κρασί τους αναφορικά με τη συμφωνία του δεύτερου Μνημονίου, που περιλαμβάνει τη δέσμευση για μείωση του μέσου κόστους εργασίας κατά 15%. Η τρόικα αναμένεται να θέσει και το θέμα υπογραφής νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με δεδομένη όμως τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (και ειδικά για νέους έως 25 ετών κατά 32%).
Στο στόχαστρο της τρόικας θα βρεθεί η εκπόνηση του σχεδίου περικοπών δαπανών κατά περίπου 11,5 δισ. ευρώ και οι παρεμβάσεις στην υγεία, όπως η μείωση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς και ο έλεγχος της συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής δαπάνης.
Θα ελεγχθεί η πορεία του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος και η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής των ενεργειακών επιθεωρητών.
Στον ίδιο μακρύ κατάλογο εκκρεμοτήτων περιλαμβάνεται η λήψη μέτρων για τη συνάρτηση των τιμών χονδρικής – λιανικής στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η μείωση κατά 50% των εκκρεμών υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια, καθώς και η πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, όπως η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛ.ΠΕ., ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, το κέντρο IBC.
Στέλιος Κράλογλου, Βασίλης Αγγελόπουλος
Επιμένει σαδιστικά ο Σόιμπλε στο «λάθος φάρμακο»: Εφαρμόστε ό,τι έχουμε συμφωνήσει
Για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε «να μαλώσει» την Ελλάδα κουνώντας αυστηρά το δάχτυλο. Ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τη χώρα μας να εφαρμόσει γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να σταματήσει να ζητάει όλο και περισσότερες διευκολύνσεις. «Η πιο σημαντική αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι η γρήγορη και χωρίς καθυστερήσεις εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος, αντί να ρωτάει τι περισσότερο μπορούν να κάνουν οι άλλοι» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung». Παράλληλα χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικό όρο -προφανώς για να αναφερθεί εμμέσως στον αγώνα της Εθνικής μας με την Εθνική Γερμανίας- ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «η μπάλα είναι τώρα στους Ελληνες και είναι στο χέρι τους να μπορέσουν να τους εμπιστευθούν και πάλι οι πολίτες της Ευρώπης».
Το ενδεχόμενο αλλαγής στο χρονοδιάγραμμα απέρριψε και ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Bild am Sonntag» είπε ότι δεν βλέπει «κανένα νόημα στο παιχνίδι για χρόνο. Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει επιπλέον επιβαρύνσεις ύψους δισεκατομμυρίων. Απαιτούμε οι Ελληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους». Σημείωσε ακόμη ότι, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση εγκαταλείψει την πορεία της σταθερότητας, αναπόφευκτη συνέπεια θα ήταν να την εγκαταλείψουν και οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ ακόμη και στη Γερμανία -σε ομοσπονδιακό και σε περιφερειακό επίπεδο- ουδείς θα τηρούσε πλέον το «φρένο χρέους».
Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος τάχτηκε κατά της μεγαλύτερης ευελιξίας του ελληνικού χρονοδιαγράμματος. Σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» o κ. Ρομπάι είπε ότι «μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα σημαίνει μεγαλύτερη χρηματοδοτική προσπάθεια για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη» και ακόμη ότι ο ίδιος δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων».
Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. πρότεινε την αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων και τη σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής. «Μπορούν να γίνουν συστάσεις στην Ενωση στο σύνολό της, ώστε να υπάρξει συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία συνταξιοδότησης και στο προσδόκιμο ζωής. Μπορούν να δεσμευτούν και οι 27 χώρες-μέλη να μεταρρυθμίσουν τα συνταξιοδοτικά τους χρονοδιαγράμματα με έναν εναρμονισμένο τρόπο, με έναν καθορισμένο στόχο» είπε ο κ. Ρομπάι, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Μαρία Παναγιώτου