Η εμπλοκή λόγω της ανάρρωσης Σαμαρά

Στην οικία του στην Κηφισιά βρίσκεται από χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς όλα εξελίχθηκαν πολύ καλά ύστερα από τη δύσκολη χειρουργική επέμβαση στο μάτι του. Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να παραμείνει όμως σε ακινησία για τουλάχιστον μερικές ημέρες, λόγω της προσοχής που χρειάζεται και των αυστηρών οδηγιών των γιατρών για τη σωστή αποθεραπεία του. Αυτό προκαλεί ορισμένες -αν και προσωρινές- παρενέργειες οι οποίες σε συνδυασμό με τη μη αποδοχή της θέσης του υπουργού Οικονομικών από τον Βασ. Ράπανο, δημιουργεί εικόνα εμπλοκής.

Ετσι αναζητείται επειγόντως ο τρόπος που θα πρέπει να συντονιστεί και να βρει τον βηματισμό της άμεσα η κυβέρνηση. Ηδη έχει αποφασιστεί το μοντέλο επικοινωνίας μεταξύ των τριών αρχηγών που ξεκίνησε χθες να συνεχιστεί, ενώ σε επικοινωνιακό επίπεδο θα λειτουργεί άτυπα η «τριμερής» των εκπροσώπων Σίμου Κεδίκογλου, Φώφης Γεννηματά και Ανδρέα Παπαδόπουλου.

Η εμπλοκή της εκπροσώπησης της χώρας στο Συμβούλιο Κορυφής ήταν το πρώτο πρόβλημα που έσκασε χθες. Κι αυτό γιατί αντί του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, τελικά στις Βρυξέλλες θα πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Η δεύτερη εμπλοκή έχει σχέση με την υπόθεση του υπουργού Οικονομικών. Μετά την άρνηση του κ. Ράπανου αναζητείται ο νέος υπουργός Οικονομικών ο οποίος, όπως αναγνωρίζεται, πρέπει να είναι ένα πρόσωπο προερχόμενο από τη Ν.Δ. και δεν θα έχει εξαρτήσεις ούτε προς τα μνημονιακά κέντρα εξουσίας ούτε προς άλλους εξωθεσμικούς παράγοντες

Παράλληλα, άγνωστο παραμένει το πότε ακριβώς θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μια και το πρόσωπο που οφείλει να τις αναγνώσει είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο «Αττικόν», αλλά οι οδηγίες που πήρε από τον θεράποντα ιατρό του είναι σαφείς και αυστηρές. Η ξεκούραση, ο περιορισμός των κινήσεων στις άκρως απαραίτητες αλλά και η εφαρμογή συγκεκριμένης στάσης του κεφαλιού είναι οι τρεις «εντολές» που έχει δώσει ο καθηγητής κ. Πάνος Θεοδοσιάδης στον κ. Σαμαρά, με δεδομένο ότι εφαρμόστηκε συγκεκριμένη τεχνική -με τη λεγόμενη χρήση αερίου- για την αποκατάσταση του αμφιβληστροειδούς. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο ασθενής πρέπει να διατηρεί σε συγκεκριμένη θέση το κεφάλι του για μερικές ημέρες έως ότου απορροφηθεί το αέριο από τον οργανισμό.

Ο κ. Πάνος Θεοδοσιάδης, του κατέστησε σαφές ότι η αποκατάσταση της βλάβης στο μάτι του -λόγω της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς που υπέστη- προϋποθέτει όχι μόνο ότι δεν θα ταξιδέψει για περίπου 10 ημέρες αλλά δεν θα μετακινείται ούτε εντός της οικίας του για το επόμενο διάστημα.

Ολοι οι παραπάνω περιορισμοί την κρίσιμη αυτή περίοδο, που μια σειρά από μεγάλα και μικρά ζητήματα πρέπει να τρέξουν έχουν δημιουργήσει την εμπλοκή σε μια σειρά κυβερνητικών χειρισμών. Η παραίτηση του κ. Ράπανου -που ποτέ δεν είχε αναλάβει είναι αλήθεια- ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα των όσων συμβαίνουν από την ημέρα που ορκίστηκε η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός από τη μεριά του επιχειρεί με κάθε τρόπο -σεβόμενος τις αποφάσεις των γιατρών- να συστηματοποιήσει τη δουλειά που πρέπει να γίνει. Ηδη από χθες ξεκίνησε να εφαρμόζεται η εντολή που είχε δώσει για τη λειτουργία του «πρωινού καφέ». Η συνεδρίαση έγινε στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και στη συνέχεια ο διευθυντής του Γραφείου του Κώστας Μπούρας επισκέφθηκε τον κ. Σαμαρά και τον ενημέρωσε για τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.

Νίκος Ελευθερόγλου


Την Πέμπτη αλλά με απόντα τον πρωθυπουργό η ορκωμοσία της Βουλής

Μείζον θέμα αναφορικά με τη διορία που δίνει το Σύνταγμα για την έναρξη συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων «πονοκεφαλιάζει» τους ιθύνοντες της Βουλής και σχετίζεται φυσικά με το πρόβλημα υγείας του Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, «μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής». Με την ορκωμοσία του Αντώνη Σαμαρά να έχει πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση πρέπει μέχρι την επόμενη Πέμπτη 5 Ιουλίου να έχει ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι απόψεις ωστόσο για το πότε εκπνέει το δεκαπενθήμερο διίστανται. Η μία άποψη είναι ότι ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να θεωρηθεί ότι ζητείται ακόμα και με μία απλή επιστολή του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Βουλής και η συζήτηση στη Βουλή να αρχίσει ακόμα και πολύ αργότερα. Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις προθεσμίες.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, η οποία υποστηρίζει ότι την ψήφο εμπιστοσύνης τη ζητά ο πρωθυπουργός μόνο με την ομιλία του στη Βουλή. Αν υιοθετηθεί αυτή η επιχειρηματολογία, αυτό σημαίνει ότι οι συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων θα πρέπει να αρχίσει οπωσδήποτε μέχρι την επόμενη Πέμπτη.

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο έχει να κάνει με την πορεία ανάρρωσης του Αντώνη Σαμαρά κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο, η εναρκτήρια ημέρα προγραμματικών δηλώσεων περιλαμβάνει μόνο την ομιλία του πρωθυπουργού αλλά και ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

Το γεγονός ότι οι γιατροί συνέστησαν στον Αντώνη Σαμαρά ακινησία για μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την επόμενη Δευτέρα, δεν σημαίνει ότι την επομένη ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να σταθεί όρθιος επί μία ώρα στο βήμα της Βουλής για να εκφωνήσει -διαβάζοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος- την πρώτη πρωθυπουργική του ομιλία και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι χθες, με δεδομένη τη συνταγματική επιταγή για διορία 15 ημερών, κανένας δεν μπορούσε να δώσει σαφή απάντηση για το τι θα συμβεί αν ο κ. Σαμαράς δεν έχει αναρρώσει πλήρως μέχρι την επόμενη Πέμπτη, ώστε να μπορέσει να εκφωνήσει την ομιλία του. Ετσι όλοι τώρα εύχονται ταχεία ανάρρωση, ώστε να μην υπάρξει και κοινοβουλευτικό κενό.

Κατά τα άλλα, οριστικά μεθαύριο στις 11 το πρωί θα τελεστεί η ορκωμοσία της νέας Βουλής, καθώς μετά το πρόβλημα υγείας του Αντώνη Σαμαρά κρίθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να επισπευσθεί η προγραμματισμένη για την Πέμπτη ορκωμοσία. Την Παρασκευή επίσης θα διεξαχθεί κανονικά η ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου και αντιπροέδρων της Βουλής, με τη Ν.Δ. να προτείνει, ως γνωστόν, για τη θέση του προέδρου τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα