Λύση ανάγκης στη Σύνοδο Κορυφής

Την ώρα που στην -εικοσάλεπτης διάρκειας- τηλεφωνική επικοινωνία την οποία είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξασφάλιζε τη στήριξή του στις προσπάθειες για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, έρχονταν τα πάνω κάτω για το ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Συμβούλιο Κορυφής.

Ενώ είχε ανακοινωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος θα ήταν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας, μια γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέτρεψε το σκηνικό. Σύμφωνα με αυτήν τη γνωμοδότηση, στο Συμβούλιο Κορυφής μετέχουν μόνον οι πρόεδροι της κυβέρνησης ή οι αρχηγοί κρατών. Επειτα από αυτό την Ελλάδα στο κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής θα εκπροσωπήσει αναγκαστικά -ως λύση ανάγκης- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος έχει να πραγματοποιήσει επίσημο ταξίδι από πέρυσι τέτοια εποχή, που είχε επισκεφθεί στο Ισραήλ.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ανέφερε:

«Στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου 2012 στις Βρυξέλλες, της Ελληνικής Αντιπροσωπίας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου θα έχει τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του».

Η απόφαση αυτή ανέτρεψε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που πρέπει μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα να επανασχεδιάσει τη στρατηγική της. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνουν συνομιλίες και συναντήσεις του κ. Κάρολου Παπούλια τόσο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και με το οικονομικό επιτελείο και τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Ζαννιά. Στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η απελευθέρωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η επιδότηση των ανέργων ως δύο χρόνια αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Να σημειώσουμε ότι χθες είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαννιά, του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, του βουλευτή Επικρατείας Χρύσανθου Λαζαρίδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, με σκοπό την προετοιμασία της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και τις 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Μάλιστα είχε προαναγγελθεί και νέα σύσκεψη της ομάδας για την Τετάρτη, που τελικά θα γίνει υπό την προεδρία του κ. Παπούλια.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες μελετούν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να παραστεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και να συζητηθούν εκεί τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Νίκος Ελευθερόγλου


Κοινό μέτωπο από την ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ στις Βρυξέλλες

 

Κοινό μέτωπο απέναντι στην Ε.Ε. σχηματίζουν προσωρινά ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ. Οι Γιάννης Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ) και Δημήτρης Δασκαλόπουλος (ΣΕΒ) βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες και θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον αρμόδιο επίτροπο για οικονομικά θέματα Ολι Ρεν, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στόχος τόσο των εργοδοτών όσο και της πλευράς των εργαζομένων είναι να τονίσουν στους εκπροσώπους της Ε.Ε. ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης και της κρίσης, καθώς και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της λιτότητας. Ειδικά ο κ. Δασκαλόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης των θέσεων της κορυφαίας ευρωπαϊκής εργοδοτικής οργάνωσης BussinesEurope, θα εστιάσει στο θέμα της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης υλοποίησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επίσης θα τονίσει την ανάγκη «η Ευρώπη να λάβει τολμηρές αποφάσεις για να σώσει το ευρωπαϊκό εποικοδόμημα».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προτίθεται να αναδείξει τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή των μνημονίων στους Ελληνες μισθωτούς και συνταξιούχους, την έξαρση της ανεργίας και την αποδόμηση του κράτους πρόνοιας. Επιπρόσθετα, θα θέσει και το ζήτημα της κατάργησης των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ).

Βασίλης Αγγελόπουλος


Σύσκεψη για την ατζέντα των ελληνικών διεκδικήσεων

Μερίδιο από το «πακέτο» των αναπτυξιακών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής (στις 28 και 29 Ιουνίου) σχεδιάζει να διεκδικήσει η νέα κυβέρνηση. Στόχος της ελληνικής αντιπροσωπίας που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες είναι να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μέτρα τα οποία θα αναζωογονήσουν την οικονομία και θα δώσουν ανάσα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα συζητηθεί η αναθεώρηση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας και, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, «πηγαίνουμε για να πείσουμε τους Ευρωπαίους για τις καλές μας προθέσεις».

Η ατζέντα των ελληνικών διεκδικήσεων συζητήθηκε σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και με συμμετοχή του υπερυπουργού Κ. Χατζηδάκη, του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαννιά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα.

Οσον αφορά τη σκληρή στάση που κρατά η γερμανική πλευρά και ειδικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι ίδιες πηγές σχολίασαν ότι «όντως ο κ. Σόιμπλε ήταν ιδιαιτέρως αυστηρός και δεικτικός στο τελευταίο Eurogroup, όμως φάνηκαν κάποια σημάδια συνεννόησης και αυτό αφήνει κάποια ίχνη αισιοδοξίας στην ελληνική πλευρά».

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε χθες τη σύσταση δύο ομάδων, επιφορτισμένων με τη συλλογή στοιχείων για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

Οι ομάδες θα συλλέξουν και θα παρουσιάσουν αναλυτικά στοιχεία στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την τρόικα για την αγορά εργασίας.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα