Σε οικονομική θέση στις Βρυξέλλες η αντιπροσωπία υπό τον Παπούλια

Εχοντας στις αποσκευές του την επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναχωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Με την επιστολή του πρωθυπουργού, που αναμένεται να παραδοθεί σήμερα στον κ. Παπούλια και θα διανεμηθεί στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αύριο, επί της ουσίας ξεκινά η επαναδιαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο να υπάρξουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο Μνημόνιο και στη δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Σαμαράς -που υπογράφει την επιστολή- μεταξύ άλλων:

1) Θα περιγράφει τα προβλήματα της χώρας και θα επισημαίνει την ανάγκη για τη χάραξη αναπτυξιακών πολιτικών.

2) Θα επισημαίνει ότι οι Ελληνες έκαναν την επιλογή τους και ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

3) Θα τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στους Ελληνες πολίτες, που έχουν κάνει πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια.

4) Θα προτείνονται συγκεκριμένες τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων η επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης της δημοσιονομικής προσαρμογής, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η στήριξη των ανέργων με αύξηση του χρόνου επιδότησής τους αλλά και η σαφής δέσμευση της τήρησης των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, μια απόφαση έπειτα από συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού αλλάζει τους συμβολισμούς που θέλει να εκπέμψει η νέα κυβέρνηση. Ολοι οι υπουργοί (δηλαδή οι κύριοι Αβραμόπουλος, Ζαννιάς, Χατζηδάκης και Σταϊκούρας) που θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου θα πετάξουν προς τη βελγική πρωτεύουσα σε οικονομική θέση με πτήση της Aegean, βάζοντας τέλος στις VIP πτήσεις που προκαλούσαν την κοινωνία.

Η ελληνική αποστολή οριστικοποιήθηκε χθες. Παρά το ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ισχυριζόταν ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν θα πήγαινε στη Σύνοδο Κορυφής, τελικά ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπούλια, ξεκαθάρισε το θέμα τονίζοντας ότι θα είναι παρών και «η έκβαση της αποστολής θα είναι θετική». Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που δήλωσε ότι η Ελλάδα ζητά μια οργανωμένη αναθεώρηση της σύμβασης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε χθες με Ελληνοαμερικανούς φοιτητές, στους οποίους είπε μεταξύ άλλων:

«Είναι πολλά τα θέματα και μεγάλα τα προβλήματα και ελπίζω να είναι θετικά τα αποτελέσματα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όλο τον κόσμο. Ο κ. Ομπάμα έδειξε ενδιαφέρον για το καλό της Ευρώπης και της Ελλάδας. Ελπίζω να συνεχίσει, γιατί έχουμε ανάγκη από τέτοιους φίλους. Ελπίζω σε καλύτερες μέρες» τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Ακούω Ευρωπαίους να λένε ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες. Και σας ρωτώ: οι παππούδες σας θα μπορούσαν να ζήσουν αν ήταν τεμπέληδες σε αυτήν τη μεγάλη χώρα σας, που εκτιμά την εργασία; Ξέρετε κανέναν τεμπέλη να προοδεύει στις ΗΠΑ;».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα