Ο Σόιμπλε (μέσω της «WSJ») αφήνει παράθυρο για έκδοση ευρωομολόγου

Η Γερμανία ενδέχεται να αποδεχτεί νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν να μοιραστεί την ευθύνη για το χρέος της ευρωζώνης και θα στήριζε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα που μαστίζουν ορισμένες από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Wall Street Journal» πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο Γερμανός υπουργός είπε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει με κάποιας μορφής αμοιβαιοποίηση του χρέους (όπως είναι τα ευρωομόλογα), εφόσον το Βερολίνο πειστεί ότι ο δρόμος προς την εγκαθίδρυση ευρωπαϊκού ελέγχου στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές είναι μη αντιστρέψιμος. Εν ολίγοις, εφόσον έχει δοθεί μέρος από την εθνική κυριαρχία των κρατών στις Βρυξέλλες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί προτού εφαρμοστούν πλήρως οι αλλαγές της Συνθήκης. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η κοινή δημοσιονομική πολιτική θα είναι αμετάκλητη και καλά συντονισμένη. Δεν θα υπάρξουν κοινά εγγυημένα ομόλογα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική» τόνισε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να πάμε όσο μακριά χρειάζεται για να επιτύχουμε μια βιώσιμη συμφωνία στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του όμως ο Γερμανός επίτροπος, αρμόδιος για τα θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η κοινοτικοποίηση της ευθύνης για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναφέρεται στην κοινή τραπεζική εποπτεία και όχι στην έκδοση ευρωομολόγων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα