Οι «κόκκινες κάρτες» για αποκρατικοποιήσεις, κλειστά επαγγέλματα και λουκέτα στο Δημόσιο!

Γροθιά στο στομάχι ήταν για την Ελλάδα οι χθεσινές πρώτες συναντήσεις της τρόικας, που τίναξαν στον αέρα τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργήθηκαν μετεκλογικά.

Δεν δεχόμαστε καμία κουβέντα για αλλαγές ώσπου να επαναφέρετε σε έλεγχο το πρόγραμμα του Μνημονίου ανέφεραν χθες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Τόμσεν και η παρέα του, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχαν στο γραφείο του.

Η ρητή διακοίνωση των τροϊκανών πάγωσε το κλίμα, ενώ χωρίς περιστροφές ζήτησαν από τον νέο υπουργό υλοποίηση χωρίς παρεκλίσεις όλων των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η Ελλάδα εντός των χρονικών ορίων τα οποία έχουν καθοριστεί.

Το βαρύ κλίμα της πρώτης συνάντησης καταγράφει και η χθεσινοβραδινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών στην ηλεκτρονική σελίδα των «Financial Times», στην οποία σημείωσε: «Το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας προτού το επαναφέρουμε στη σωστή τροχιά».

Η τρόικα στη διάρκεια της συνάντησης με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου έβγαλε πολλές κόκκινες κάρτες σε θέματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, το κλείσιμο δημόσιων φορέων. Η τρόικα εμμένει στις 150.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο ως το 2015, αλλά και στις 15.000 αποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν ως το τέλος του 2012.

Ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα του Προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος φαίνεται ότι κλείνει με τρύπα πλέον των 2 δισ. ευρώ. Οι ξένοι τεχνοκράτες ζήτησαν να επανέλθουν το ταχύτερο υπό έλεγχο τα μεγέθη του Προϋπολογισμού, γεγονός που θα απαιτήσει νέα μέτρα για να καλυφθούν οι αποκλίσεις.

Η τρόικα ζήτησε πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των υπεσχημένων, γεγονός το οποίο συνέδεσε ευθέως με τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση του Μνημονίου.

Οι ξένοι τεχνοκράτες έκαναν λόγο για καθυστερήσεις αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ζήτησαν ταχύτερους ρυθμούς στην αναδόμηση του πιστωτικού συστήματος.

Από την πλευρά του υπουργού τέθηκε και το ζήτημα των χρεών του κράτους στους ιδιώτες, που πλησιάζουν τα 8 δισ. ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι με βάση το Μνημόνιο πρέπει να δοθούν ως το τέλος του χρόνου 4 δισ. από αυτά που θα προέλθουν από χρήματα του δανείου.

Μετά τη συνάντηση δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας τον προειδοποίησαν ότι τον περιμένει ένα πολύ δύσκολο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να δώσει πολλές απαντήσεις.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από σήμερα μπαίνουμε σε πολύ βαθιά νερά. Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια. Είμαι όμως αισιόδοξος, βλέπω φως στην άκρη του τούνελ. Είναι μακρύ και χρειάζεται υπομονή». Ο νέος υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι «δεν βλέπουμε την τρόικα ως κατακτητές, αλλά ως συναδέλφους που εκπροσωπούν τους δανειστές, με τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε».

Η τρόικα θα αναχωρήσει από την Ελλάδα την Κυριακή και πιθανόν το πρωί εκείνης της ημέρας θα συναντηθεί ξανά με τον υπουργό Οικονομικών.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα