Ουζερί αστέγων στον Κεραμεικό

Ενα νέο, εναλλακτικό στέκι έκανε την εμφάνισή του εδώ και λίγες εβδομάδες στη νυχτερινή Αθήνα. Το «Καφέ – Ουζερί των Αστέγων» βγάζει κάθε Σάββατο τραπεζάκια στην αυλή του Κέντρου Στήριξης Αστέγων της ΜΚΟ «Κλίμακα», στον Κεραμεικό και, με τους αστέγους σε ρόλο σεφ και σερβιτόρων, προσφέρει καφέ, μπίρα, κρασί ή πλήρες μενού με ουζάκι και μεζέ. Οσο για τις τιμές; «Ο καθένας ρίχνει ό,τι θέλει στον κουμπαρά μας. Το καφέ – ουζερί των αστέγων δεν είναι εμπορική επιχείρηση ούτε φιλανθρωπική δράση» λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας της ΜΚΟ «Κλίμακα» Αντα Αλαμάνου.

Την ιδέα για τη δημιουργία του εναλλακτικού καφέ – ουζερί «έριξαν στο τραπέζι» κάποιοι από τους αστέγους που περνούν καθημερινά από το Κέντρο Στήριξης, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 30. «Είναι μια πρωτοβουλία ανθρώπων που έμειναν άστεγοι τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας. Ανάμεσά τους υπάρχουν άτομα με υψηλή μόρφωση, που έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια και νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους και να επανενταχθούν στην κοινωνία μας» εξηγεί η κυρία Αλαμάνου.

Οι άστεγοι «βάζουν» τα ποτά, τους μεζέδες, τη μουσική και την παρέα και το μόνο που ζητούν από τους πελάτες είναι να φέρουν από το σπίτι την… καλή τους διάθεση. «Στο τέλος της βραδιάς, τα χρήματα που συγκεντρώνονται πηγαίνουν απευθείας στους αστέγους, όχι στην οργάνωση. Σκοπός μας όμως δεν είναι να μαζευτούν χρήματα, αλλά να διασκεδάσει ο κόσμος και να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους αυτούς που έμειναν στον δρόμο, πέρα από στερεότυπα και στεγανά».

Σημειώνεται ότι κάθε εβδομάδα περνούν από το Κέντρο Στήριξης Αστέγων της ΜΚΟ «Κλίμακα» περίπου 400 άστεγοι, προκειμένου να πάρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους ή απλώς να ξεφύγουν για λίγο από τη δύσκολή καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με την κυρία Αλαμάνου, οι περισσότεροι ανήκουν στην κατηγορία των «νεοαστέγων», που έχασαν τη δουλειά και το σπίτι τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Γεράσιμος Κόντος

Φωτ: Ιάκωβος Χατζησταύρου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα