«Κραυγή αγωνίας» από την Ενωση Εισαγγελέων

Τις προτάσεις της στον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη για την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης απέστειλε η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Μεταξύ άλλων, οι εισαγγελείς στην επιστολή τους εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους και ζητούν να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για νέα διάταξη με την οποία θα πρέπει να υποβάλλουν υποχρεωτικά δηλώσεις «πόθεν έσχες» όλοι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης.

Τα στοιχεία θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, όπως είχε επισημάνει και η «δημοκρατία» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα (την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012) με τίτλο «Η χαρά του ληστή και του εκβιαστή»

Αναλυτικά, επισημαίνουν στον κ. Ρουπακιώτη: «Είναι προφανές ότι η έκθεση σε “δημόσια θέα” των ονομάτων των συγγενικών μας προσώπων, των διευθύνσεων κατοικίας μας, των μέσων μεταφοράς μας (προσδιοριζομένων κατά τύπο και αριθμό κυκλοφορίας), των τραπεζικών μας λογαριασμών κ.λπ., πέραν του ζητήματος συμβατότητας της εν λόγω ρύθμισης με τις συνταγματικές διατάξεις περί λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 για την «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους ασφάλειας για εμάς και τις οικογένειές μας, αλλά και ευκαιρίες τέλεσης ποινικών αδικημάτων σε κάθε κακόβουλο τρίτο».

Παράλληλα, η Ενωση προτείνει, καθώς δεν είναι εφικτό λόγω της οικονομικής κρίσης να ιδρυθεί δικαστική Αστυνομία, να δημιουργηθούν δύο ειδικά προανακριτικά τμήματα στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα οποία θα στελεχωθούν με αστυνομικούς και εξειδικευμένους υπαλλήλους (οικονομολόγους, ειδικούς οικονομοτεχνικούς επιστήμονες, μηχανικούς περιβάλλοντος, πολιτικούς μηχανικούς, ιατρούς κ.λπ.), με απόσπαση από τις κρατικές υπηρεσίες, για να μην υπάρξει οικονομική επιβάρυνση του κράτους.

Επίσης, η Ενωση ζητά την αύξηση των οργανικών θέσεων των αντιεισαγγελέων εφετών που υπηρετούν στις τρεις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς), για να ανταποκριθούν στον διπλασιασμό των ακροατηρίων, και αύξηση του αριθμού των εισακτέων δόκιμων εισαγγελέων, κατά 16 θέσεις, στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα