Πρπβλεψη-εφιάλτης για ύφεση 6,9%

Εφιαλτική πρόβλεψη για ύφεση 6,9% φέτος διατυπώνει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης. Πρόκειται για την πλέον δυσμενή εκτίμηση που έχει δημοσιοποιηθεί από ελληνικούς φορείς (το ΚΕΠΕ είχε προβλέψει ύφεση 6,7%) ή ακόμα και από τις υπηρεσίες της τρόικας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, η ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα κυμανθεί περίπου στο 7,5%, στο τρίτο τρίμηνο θα εκτιναχθεί στο 8% περίπου, ενώ μικρή βελτίωση ίσως υπάρξει στο τέταρτο τρίμηνο του 2012. «Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών προβλέπεται να δεχτούν πρόσθετες πιέσεις, προερχόμενες κυρίως από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τη συνεχή άνοδο της ανεργίας, την πτώση αμοιβών μετά τις ρυθμίσεις για το μισθολογικό κόστος στο δεύτερο Μνημόνιο» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του ΙΟΒΕ.

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για την ανεργία, η οποία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, θα κυμανθεί στο 23,6% το 2012, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,5%. Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ τονίζουν ότι στο πρόγραμμα των 100 ημερών της κυβέρνησης πρέπει να δίνεται προτεραιότητα:

-Στην άμεση εκταμίευση 6,5 δισ. ευρώ, εξόφληση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

-Στη διοχέτευση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ στα έργα υποδομής πανελλαδικής εμβέλειας.

-Στην πίεση για αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το ΙΟΒΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται κλιμάκωση της δημοσιονομικής προσπάθειας, για να συγκρατηθεί το έλλειμμα Κρατικού Προϋπολογισμού, που ενδέχεται να παρουσιάσει φέτος υπέρβαση μέχρι και 4,5 δισ. ευρώ. Σε ειδική ενότητα αναφέρεται ότι, με τη σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το ΑΕΠ μπορεί να ενισχυθεί κατά 3% και να δημιουργηθούν 140.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εάν η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «παγώσει» και η μείωση του δημόσιου χρέους γίνει με δημοσιονομικά μέσα και όχι με τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τότε οι απώλειες σε θέσεις εργασίας, κατά μέσο όρο, μπορεί να φτάσουν τις 85.000 βραχυπρόθεσμα και τις 90.000 μεσοπρόθεσμα. Επίσης, στην περίπτωση αυτή οι αναλυτές του ΙΟΒΕ τονίζουν ότι το ΑΕΠ θα επιβαρυνθεί κατά 1,7% βραχυπρόθεσμα και κατά 2% μακροπρόθεσμα.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα