Η «υπόθεση Τουιτεργκέιτ» μοιάζει να αναβιώνει με κάθε αφορμή, πιστοποιώντας ότι η γαλατική πολιτική ζωή, τουλάχιστον η προεδρική, έχει εγκατασταθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η θητεία του Γάλλου Σοσιαλιστή ξεκίνησε δίχως άλλο με μια διάχυτη σύγχυση ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο βίο.
Πρώτη αφορμή στάθηκε το υποστηρικτικό «τιτίβισμα» της Βαλερί Τριερβελέρ στον πολιτικό αντίπαλο της Σεγκολέν Ρουαγιάλ – πρώην συντρόφου του Φρανσουά Ολάντ και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του. Τη δημόσια ευχή της για «καλή τύχη» στον Γάλλο Σοσιαλιστή Ολιβιέ μέσω twitter για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών διαδέχτηκε η πολιτική συντριβή της Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ακολούθησε η μεταμέλεια της Βαλερί Τριερβελέρ, όπως σημείωνε η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η συνέντευξη του Τομάς Ολάντ, υιού του Φρανσουά και της Σεγκολέν, ο οποίος επανέφερε το θέμα μέσω της κριτικής που άσκησε στη σύντροφο του πατέρα του, στο πλαίσιο μιας συνέντευξής του στο γαλλικό περιοδικό «Le Point».
Η παρέμβαση του προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας ήταν αναπόφευκτη, έτσι ώστε να πέσουν τίτλοι τέλους στην προεδρική σαπουνόπερα. Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι έχει συμβουλεύσει τόσο τη σύντροφό του όσο και την οικογένειά του να σεβαστούν τη διάκριση ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτική ζωή. «Θεωρώ ότι τα ιδιωτικά ζητήματα πρέπει να λύνονται ιδιωτικά. Το είπα στους δικούς μου ανθρώπους» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Βαλερί Τριερβελέρ, έπειτα από μια μακρά αποχή από τα φώτα της δημοσιότητας, στάθηκε ξανά στο πλευρό του οικοδεσπότη του Ηλύσιου Μεγάρου, με αφορμή την Ημέρα της Βαστίλης, ενώ, σύμφωνα με τον γαλλικό σταθμό BFM TV, υποσχέθηκε ότι θα είναι πιο διακριτική στο μέλλον, όταν χρησιμοποιεί τον λογαριασμό της στο twitter, ή, όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα στριφογυρίζει επτά φορές τα δάχτυλά της», προτού αποφασίσει να στείλει κάποιο μήνυμα.
Με αφορμή την Ημέρα της Βαστίλης, επίσης, εθνική Γιορτή της Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ έθιξε και το ευαίσθητο ζήτημα των 8.000 απολύσεων της PSA (Peugeot- Citroen). Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο στη σημερινή του μορφή» και υπογραμμίζοντας ότι «το κράτος δεν θα παραμείνει θεατής».
Δήμητρα Αθανασοπούλου