Με κρυφά δάνεια, συνολικού ύψους άνω των 100.000.000 ευρώ, από τη Marfin Egnatia Bank, ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας και τα δύο τέκνα του αγόρασαν κρυφά μετοχές της τράπεζας, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου Reuters. Κατά με το διεθνές πρακτορείο, η οικογένεια Σάλλα μέσω των συγκεκριμένων αγορών «κατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχος της Πειραιώς, με συνολικό ποσοστό άνω του 6%». Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι τα στοιχεία για τον δανεισμό της οικογένειας Σάλλα από τη Marfin Egnatia βρίσκονται σε δύο έγγραφα εσωτερικών ελεγκτών της τελευταίας. Τα έγγραφα «κατατάσσουν τα συγκεκριμένα δάνεια μεταξύ των χορηγήσεων με το υψηλότερο ρίσκο» με βάση τις εγγυήσεις (που ήταν κυρίως μετοχές της Πειραιώς) και τον κίνδυνο πιθανής μελλοντικής ζημιάς για τη Marfin.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Reuters, το πρώτο δάνειο της οικογένειας Σάλλα από τη Marfin ελήφθη το 2009 και ανερχόταν σε 150.000.000 ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2011 τα συνολικά δάνεια της τράπεζας προς εταιρίες που ελέγχονταν από τον κ. Σάλλα ανέρχονταν σε 48.000.000 ευρώ. Ομως τον ίδιο μήνα «άλλα 65.000.000 χρησιμοποιήθηκαν» για την αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Από τα έγγραφα των εσωτερικών ελεγκτών προκύπτει ότι οι αγορές μετοχών έγιναν μέσω τριών διαφορετικών κυπριακών εταιριών. Οι τρεις εταιρίες, που σύμφωνα με το πρακτορείο είναι οι Shent Enterprises, Benidver Enterprises και KAEO Enterprises, οφείλουν σήμερα στη Marfin Egnatia 113.000.000 ευρώ έναντι δανείων. Οι δημοσιογράφοι του διεθνούς πρακτορείου υποστηρίζουν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς δύο εκ των τριών εταιριών έχει μεταβληθεί, αλλά επικαλούνται κυπριακά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία οι επιχειρήσεις παραμένουν υπό τον έλεγχο της οικογένειας Σάλλα.
Σύμφωνα με το Reuters, «δεν είναι σαφής» ο ακριβής αριθμός μετοχών της Πειραιώς που ελέγχει η οικογένεια Σάλλα. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι με βάση τις εγγυήσεις για τα δάνεια που έχουν λάβει οι τρεις κυπριακές εταιρίες, ο αριθμός τους προσεγγίζει τα 66.000.000 ευρώ και αντιστοιχεί σε περίπου 6% του μετοχικού κεφαλαίου.
Την Κυριακή, ο κ. Σάλλας είχε εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «στη μακρά πορεία ανάπτυξης της Τράπεζας Πειραιώς έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές προσπάθειες υπονόμευσης, εκβιασμών και κατασυκοφάντησης». Ο πρόεδρος της Πειραιώς υποστήριζε στην ίδια ανακοίνωση ότι «στη λίστα αυτή προσθέστε άλλο ένα επεισόδιο, της ομάδας αυτής συνεργατών του Reuters. Αξιολογώ ότι μέσα από τις νομικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί θα αποκαλυφθούν και εκείνοι που κρύβονται από πίσω τους». «Η κάλυψη της Πειραιώς και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι ακριβής και αμερόληπτη για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο και οργανισμό» απαντά το διεθνές πρακτορείο.