Στην πρώτη πιλοτική διανομή τροφίμων σε απόρους και οικονομικά αδύναμους κατοίκους της πρωτεύουσας προχώρησε χθες ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, στον χώρο του παλιού Φρουραρχείου, στον σταθμό Λαρίσης. Οι δικαιούχοι ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τις υπηρεσίες του δήμου και παρέλαβαν σακούλες με γάλα, παιδικές τροφές, όσπρια, ζυμαρικά, κονσέρβες και χυμούς πορτοκαλιού.
«Εγιναν 3.572 κλήσεις, σύμφωνα με τη λίστα της Διεύθυνσης Πρόνοιας του δήμου, που αριθμεί 4.200 ονόματα πολιτών ή οικογενειών. Οι πολίτες ενημερώθηκαν ατομικά και έκλεισαν ραντεβού σε ώρα προσέλευσης που εξυπηρετούσε τον καθένα. Με αυτόν τον τρόπο αποφύγαμε τον συνωστισμό και τις ουρές που εξευτελίζουν τους ανθρώπους» δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Κόκκινος.
Η πρώτη δράση του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών ήταν η διανομή 1650 δεμάτων με τρόφιμα σε σχολεία της Αθήνας, πριν από λίγους μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σίτισης των μαθητών. Σκοπός των υπευθύνων του Κόμβου είναι να επεκταθεί σύντομα η διανομή και σε άλλα προϊόντα, όπως ρούχα και είδη σπιτιού. «Τελικός στόχος μας είναι να αναλάβουν τη διανομή οι ίδιοι οι άποροι, που στη συνέχεια θα παίρνουν πιστοποιητικό εργασίας για ένα εξάμηνο» είπε ο κ. Κόκκινος.
Αργότερα, όταν θα έχει εξελιχθεί η διαδικασία διανομής, κάθε εγγεγραμμένος θα λαμβάνει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, μια τσάντα με είδη πρώτης ανάγκης, στην οποία θα αναγράφεται το όνομά του. Μάλιστα, για να αποφύγουν οι άποροι και οι οικονομικά αδύναμοι τις μετακινήσεις και την αναμονή στο Φρουραρχείο, η διανομή θα γίνεται από τις ενορίες ή από τα δημοτικά διαμερίσματα.
«Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα συμπεριλάβει τις ανάγκες κάθε δικαιούχου. Δεν χρειάζονται όλοι τα ίδια προϊόντα. Μέσα από το σύστημά μας μπορούμε, για παράδειγμα, να δούμε ποιες οικογένειες έχουν ανάγκη για βρεφικό γάλα και να τους τηλεφωνούμε» ανέφερε η υπεύθυνη διαχείρισης του λογισμικού που χρησιμοποιεί ο Κόμβος Οριάνα Αντωναροπούλου.
Μέσω του ίδιου συστήματος αξιολογούνται και οι προσφορές ιδιωτών και επιχειρήσεων. «Κάτι αντίστοιχο είχαμε κάνει και με το Κοινωνικό Φαρμακείο. Οταν μας κάλεσαν για δωρεά φαρμάκων από το Σωματείο Εργαζομένων στην κυπριακή τηλεφωνία, γνωρίζαμε ακριβώς ποια φάρμακα χρειαζόμαστε και τους ενημερώσαμε» πρόσθεσε η ίδια. Αν αυξηθούν οι χορηγίες και διαπιστωθεί ότι κάποια προϊόντα περισσεύουν, θα δίνονται σε ενορίες και σε ΜΚΟ που συνεργάζονται με τον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να μοιραστούν σε αστέγους και απόρους.