Σε μία εποχή που η οικονομία -σχεδόν όλων- των ευρωπαϊκών χωρών-μελών της Ε.Ε. καταρρέει, η ιστορική Παρί Σεν Ζερμέν είπε να… γκρεμίσει τα τείχη με τη μεταγραφή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Και το έκανε. Oι Αραβες ιδιοκτήτες της Παρί «πέταξαν» εν μέσω κρίσης 20.000.000 ευρώ (προς τη Μίλαν) και ακόμη 36.000.000 ευρώ προς τον ίδιο τον παίκτη για συμβόλαιο τριετούς διάρκειας· δηλαδή, 12.000.000 ευρώ τον χρόνο στην τσέπη του διάσημου Σουηδού επιθετικού. Οχι και άσχημα! Αυτά είδαν οι Γάλλοι πολιτικοί και θορυβήθηκαν. Βλέπετε, ο λαός πεινάει και αυτοί δεν μπορούν να τον στείλουν για… παντεσπάνι. Πρώτος και καλύτερος τον χορό των αποδοκιμασιών για τη μεταγραφή του Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ.
Οι πρώτες του εβδομάδες στην προεδρία, έχοντας αναλάβει… το βάρος στη μετά Σαρκοζί εποχή, έχουν μπόλικο αθλητικό περιεχόμενο. «Υπάρχουν ομάδες στον επαγγελματικό αθλητισμό που κερδίζουν, χωρίς απαραίτητα να δαπανούν τόσο μεγάλα ποσά» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, φέρνοντας το παράδειγμα της περσινής πρωταθλήτριας Μονπελιέ! Το καρφί, η σπόντα προς τη ζάπλουτη Παρί, που προπονεί ο Ιταλός Αντσελότι και διευθύνει ο Βραζιλιάνος Λεονάρντο, ήταν ακριβέστατο.
«Τα νούμερα αυτά δεν είναι απλά εντυπωσιακά, είναι χυδαία σε μια εποχή που όλος ο κόσμος κάνει σκληρή προσπάθεια εξαιτίας της κρίσης. Φοβάμαι ότι οι συνέπειες τέτοιων κινήσεων μπορεί να είναι καταστροφικές, ξέρουμε ότι πολλά κλαμπ, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, είναι χρεωμένα πέρα από κάθε λογική» εξήγησε ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καουζάκ, που πήρε τη σκυτάλη από τον πιο ήπιο Ολάντ.
Θέση για το θέμα πήρε και η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός Αθλητισμού Βαλερί Φουρνεϊρόν, που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: «Τα ποσά αυτά είναι αστρονομικά και παράλογα. Είναι ανάμεσα στα πράγματα που ταλανίζουν το σημερινό ποδόσφαιρο, η παντελής έλλειψη ρυθμιστικών κανόνων». Οι Γάλλοι πολιτικοί μπορεί να ξεσπάθωσαν (φοβούμενοι την οργή του κόσμου) με τη μεταγραφή του «Ιμπρα», αλλά δεν είπαν τίποτα που να αναφερόταν και στις υπόλοιπες -φετινές- μεταγραφές της Παρί. Μόνο για τους Λαβέτσι, Βεράτι και Τιάγκο Σίλβα ξοδεύτηκαν άλλα 80.000.000 ευρώ προς τις ομάδες όπου ανήκαν! Χώρια τα χρήματα (τον θησαυρό) που θα πάρουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές! Σωστά. Και τι γίνεται, θα αναρωτηθεί κανείς, με την πρόσφατη εξαγγελία (του Ολάντ) για επιβολή φόρου 75%, όταν τα ετήσια εισοδήματα ξεπερνούν τα 1.000.000 ευρώ; Ο «Ιμπρα» μπορεί να κοιμάται ήσυχος στην πόλη του φωτός και γι’ αυτό το θέμα. Εχουν γνώση -και άφθονο χρήμα- οι φύλακες, Αραβες εν προκειμένω.
Θοδωρής Λινάρδος
«Γαϊτανάκι» από χρυσές μετακινήσεις
Πού να το φανταζόταν ο Ιμπραΐμοβιτς λοιπόν, όταν άφηνε την πατρίδα (;) του τη Σουηδία το 2001 και μετακόμιζε στον Αγιαξ, τι χορός εκατομμυρίων -στα πόδια του- θα ξεκινούσε; Ο «Αίαντας» τότε έκανε κατά 7.800.000 ευρώ πλουσιότερη τη Μάλμε. Το 2004 ήταν η σειρά των Ολλανδών να μοσχοπουλήσουν τον Σκανδιναβό αντί 16.000.000 ευρώ στη Γιουβέντους. Η αξία πολλαπλασιάζεται. Οπως και τα γκολ του διάσημου άσου. Το 2006 η Ιντερ τον κάνει δικό της προσφέροντας 24.800.000 ευρώ στη «Γιούβε». Ακολουθεί η μετακίνηση στην Μπαρτσελόνα το 2009, που κόστισε στους Καταλανούς 69.500.000 ευρώ. Επειτα ο παίκτης μεταπήδησε στη Μίλαν (αρχικά ως δανεικός το 2010 και πέρυσι ως κανονική μεταγραφή) αντί του… ευτελούς ποσού των 24.000.000 ευρώ συνολικά. Με τα φετινά 20.000.000 ευρώ των Παριζιάνων προς τη Μίλαν φτάσαμε τα 168.000.000 ευρώ σύνολο και η ιστορία συνεχίζεται. Σε αυτά τα χρήματα δεν υπολογίζονται όλα όσα κέρδισε μέσα από όλες αυτές τις μεταγραφές ο ποδοσφαιριστής με τις πλουσιοπάροχες συμφωνίες.