Το ραντεβού δόθηκε στους πρόποδες του Πηλίου, στην μεγάλη παραλία του Βόλου. Η συνάντηση δεν θα διαρκέσει παρά μόνο πέντε λεπτά. Σε ακριβώς 41 ημέρες, υπό το βλέμμα της αυγουστιάτικης πανσελήνου, με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και με σύνθημα «2012 άνθρωποι χορεύουμε για την Ελλάδα», πολίτες (άνω των 14 ετών) όχι μόνο από τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία αλλά από κάθε γωνιά της χώρας θα διεκδικήσουν μία θέση στο βιβλίο Γκίνες ως οι συμμετέχοντες στο μεγαλύτερο συρτάκι στον κόσμο.
Ως άλλοι… Αντονι Κουίν στον «Ζορμπά» (αμερικανική ταινία της δεκαετίας του ’60, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη), οι συμμετέχοντες σκοπεύουν να κατακλύσουν την παραλία του Βόλου για το πεντάλεπτο χορευτικό, που αναμένεται να κάνει τον γύρο του κόσμου και να διαφημίσει τη χώρα μας (ανέξοδα) εκτός συνόρων. Πέρυσι, τα βήματα του Ζορμπά… έσυραν οι Ροδίτες και με συμμετοχή 1.672 ανθρώπων το νησί χτύπησε ρεκόρ.
«Ενδιαφέρον να καλύψουν τη μεγάλη ελληνική γιορτή στον Βόλο έχουν ήδη εκδηλώσει γαλλικά μέσα ενημέρωσης, μεγάλα δίκτυα, όπως το BBC και το CNN κ.ά. Βέβαια, στην παραλία Βόλου θα βρεθεί η κριτική επιτροπή για τα Γκίνες. Η επιτυχία είναι βέβαιη. Το ρεκόρ είναι δικό μας!» λέει στη «δημοκρατία» ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας (μαζί με μία συνεργάτιδά του) Κώστας Χαλέβας, πρόεδρος της αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της περιφέρειας Θεσσαλίας. Τη διοργάνωση στηρίζουν πολλοί τοπικοί φορείς και σύλλογοι, ενώ οι πρόβες έχουν ήδη ξεκινήσει στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Σήμερα, προγραμματίζεται η πρώτη γενική πρόβα στην παραλία του Βόλου.
«Στις 31 Αυγούστου, στις 19.30, οπότε θα αρχίσουν οι χοροί, άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να φορούν ένα απλό τζιν παντελόνι και λευκό μπλουζάκι, ενώ δεν χρειάζεται όλοι να είναι… άσοι στα βήματα» προσθέτει ο κ. Χαλέβας. Το συρτάκι θα ξεκινήσει από την κεντρική πύλη του λιμανιού, μπροστά από το σημείο όπου δένει η τριήρης «Αργώ». Απλοί πολίτες και μέλη χορευτικών συλλόγων θα πιαστούν από τους ώμους με στόχο να σύρουν τον χορό σε όλη την παραλία, έως την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Το γεγονός θα καταγράφει κάμερα από ελικόπτερο και δεκάδες πυροτεχνήματα στον ουρανό αναμένεται να σημάνουν το τέλος της γιορτής.
«Θέλουμε να στείλουμε εικόνες αισιόδοξες, θετικές και γιορτινές στα πέρατα του κόσμου» λέει ο κ. Χαλέβας. «Καλούμε πλέον επώνυμους καλλιτέχνες και άλλους από διάφορους τομείς να συνδράμουν στην προσπάθεια. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα προσφέρουν τσίπουρα, κρασιά και εδέσματα. Πρόκειται για μία εθελοντική προσπάθεια, η οποία, χωρίς έξοδα, αλλά μόνο με μεγάλο ενθουσιασμό, μπορεί να δείξει το ζωντανό, χαμογελαστό πρόσωπο της χώρας μας. Οποιος θέλει να χορέψει για τον τόπο του είναι ευπρόσδεκτος» προσθέτει.
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2421052533-35 της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού ή γραπτώς στο γκρουπάκι στο facebook με τίτλο Magnesia Sirtaki Dance Record.
Ο Αντονι Κουίν, τα βραβεία και τα βαριά βήματα
Το συρτάκι γεννήθηκε τη δεκαετία του ’60 -και συγκεκριμένα το 1964- για τις ανάγκες της κινηματογραφικής αμερικανικής ταινίας «Ζορμπάς, ο Ελληνας» (Zorba the Greek) με τον Αντονι Κουίν στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αλέξη Ζορμπά και με συμπρωταγωνιστές τους Αλαν Μπέιτς και Ειρήνη Παπά.
Ουσιαστικά ο χορός αυτός είναι απλά μια… έμπνευση, μία επινόηση! Πρόκειται για συνδυασμό (αρχικά) αργών και (έπειτα) πιο γρήγορων βημάτων του χασάπικου, έναν συρτό χορό που ενώνει τις βαριές, κολλημένες στο έδαφος κινήσεις με τα πιο πηδηχτά βήματα. Αλλωστε αυτό, δηλαδή η επιτάχυνση στον ρυθμό, είναι το κύριο χαρακτηριστικό στο συρτάκι, τη μουσική του οποίου έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης.
Η αμερικανική ταινία βασίστηκε στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», τη σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης, ενώ πολλές σκηνές της γυρίστηκαν στην Κρήτη. Το φιλμ προτάθηκε για επτά Οσκαρ το 1965 και απέσπασε συνολικά τρία: β’ γυναικείου ρόλου η Λίλα Κέντροβα για την ερμηνεία της ως μαντάμ Ορτάνς, σκηνογραφίας ο Βασίλης Φωτόπουλος και καλύτερης ασπρόμαυρης φωτογραφίας ο Λάσλι Γουόλτερ. Υποψήφιοι για Οσκαρ ήταν επίσης ο Αντονι Κουίν (α’ αντρικός ρόλος) και ο Μιχάλης Κακογιάννης (σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και διασκευασμένου σεναρίου).
Ελένη Ευαγγελοδήμου