Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των έξι απεργών της Χαλυβουργίας, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες το πρωί κατά την επέμβαση των ΜΑΤ. Εναντίον των έξι απεργών απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της παράνομης βίας και της παραβίασης δικαστικής απόφασης (που προ μηνών είχε κρίνει παράνομη τη πολύμηνη κινητοποίηση των εργαζομένων της επιχείρησης). Ο εισαγγελέας διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι έξι απεργοί, ενώ για την υπόθεση θα οριστεί ρητή δικάσιμος.
Η επέμβαση των ΜΑΤ στο υπό κατάληψη (τους τελευταίους εννέα μήνες) εργοστάσιο ξεκίνησε περίπου στις 5.30 το πρωί της Παρασκευής, παρουσία εισαγγελέα. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο ήρθαν αντιμέτωπες με μόλις 15 απεργούς που αποτελούσαν την ομάδα περιφρούρησης. Οταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στον χώρο, επικράτησε ένταση και σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα, που δεν διήρκεσαν πολλή ώρα, καθώς οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους έξι απεργούς και οι υπόλοιποι υποχώρησαν. Νέα ένταση, ωστόσο, δημιουργήθηκε λίγο αργότερα, όταν περίπου 50 εργαζόμενοι που ήθελαν να εργαστούν προσπάθησαν να μπουν στους χώρους δουλειάς. Οι απεργοί τούς εμπόδισαν και σημειώθηκαν έντονοι λεκτικοί (και όχι μόνο) διαπληκτισμοί, ενώ δεν έλειψαν και οι μικροτραυματισμοί.
Στη συνέχεια οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκλεισαν την είσοδο του εργοστασίου με κλούβες, καθώς έξω από αυτό είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άτομα, τα οποία διαμαρτύρονταν για την επέμβαση. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και ουρά χιλιομέτρων από τα σχεδόν ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Περίπου στις 11.30 το πρωί, μάλιστα, απειλήθηκαν νέα επεισόδια, όταν ένας οδηγός αυτοκινήτου επιχείρησε με ταχύτητα να περάσει μέσα από τους συγκεντρωμένους. Επικράτησε ένταση, η οποία όμως εκτονώθηκε με την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων.
Νίκος Δεμισιώτης
«Οι νόμοι θα τηρούνται» το μήνυμα του Σαμαρά
Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στις «μικρές ομάδες» που για χρόνια έχουν γίνει αιτία να χαθούν επενδύσεις και να κλείσουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα με την κίνησή του να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για όσα συμβαίνουν στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής, έστειλε μήνυμα όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στις αγορές ότι στην Ελλάδα πλέον λειτουργούν οι κανόνες και οι νόμοι.
Η μετωπική σύγκρουση του κ. Σαμαρά με τη δογματική -και όχι μόνο- Αριστερά αποτελεί καμπανάκι για όσους ονειρεύονται να δημιουργήσουν σκηνικά κρίσης και κοινωνικής αναταραχής με αφορμή τις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αποκρατικοποιήσεις. Μάλιστα η έκβαση του εγχειρήματος της Χαλυβουργικής θα αποτελέσει πιλότο για την αντιμετώπιση από την κυβέρνηση φαινομένων και ακραίων κινητοποιήσεων που στόχο θα έχουν το κοινωνικό σύνολο. Η γραμμή που θα τηρήσει η κυβέρνηση καταγράφεται στις διαρροές που έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου και έφεραν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει ότι «το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και οι νόμοι όπως και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται».
Η παρέμβαση του κ. Σαμαρά κατάφερε να ενώσει ετερόκλητες δυνάμεις, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, που επιτίθενται αμφότερες στην κυβέρνηση. Το μέτωπο αυτό είναι που επί της ουσίας θα αντιπαρατεθεί με τις κυβερνητικές προσπάθειες για αλλαγές και ρήξεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου από τη μεριά του υποστήριξε: «Εχουμε ένα γεγονός: Την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία. Πάνω από 100 εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας προσέφυγαν στην Αστυνομία ζητώντας τη διαφύλαξη του ιερού αυτού δικαιώματος». Και συμπλήρωσε:
«Η κυβέρνηση θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου. Να το γνωρίζουν καλά όλοι αυτό. Ας διερωτηθούν πάντως οι Ελληνες για τα κίνητρα του ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης. Συμπαράσταση σε ποιους; Οι εργαζόμενοι ήταν που ζήτησαν την παρέμβαση της Αστυνομίας».
Η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. βρήκε σύμφωνο το ΠΑΣΟΚ, που υποστήριξε: «Το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη συμπεριφορά τους, να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας». Από τη μεριά της η Δημοκρατική Αριστερά, γνωρίζοντας τον εσωκομματικό πονοκέφαλο που της προκαλούν τέτοια γεγονότα, επισήμανε: «Η όξυνση της κατάστασης, η οποία τροφοδοτείται με την παρουσία των ΜΑΤ, συνιστά μια αρνητική εικόνα σε περίοδο που τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις. Πρέπει να υπάρξει λύση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του μίλησε για «πολιτική τρομοκρατίας» και πρόσθεσε: «Η σημερινή επέμβαση των ΜΑΤ ενάντια στους απεργούς της Χαλυβουργίας Ελλάδος αποτελεί ωμή πράξη βίας και αυταρχισμού με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Η πολιτική ευθύνη της σημερινής ευθείας καταπάτησης διά της βίας των συλλογικών αποφάσεων των εργαζομένων της Χαλυβουργίας ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τα στελέχη της που εδώ και καιρό έχουν αναλάβει το ρόλο της εμπροσθοφυλακής στην εκστρατεία ενάντια στους απεργούς χαλυβουργούς».
Στην ίδια λογική και το ΚΚΕ, που έκανε ευθεία επίθεση κατά της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και εναντίον του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ισχυριζόμενο ότι «η δήλωση του πρωθυπουργού για τη Χαλυβουργία επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι απροκάλυπτοι υπερασπιστές της κεφαλαιοκρατίας και εχθροί της εργατικής τάξης». Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της αναγνωρίζει «τα δίκαια αιτήματα των απεργών και των απολυμένων. Η λήψη οποιουδήποτε κατασταλτικού μέτρου εναντίον τους είναι απαράδεκτη και η όποια εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση θα βαραίνει τη μνημονιακή συγκυβέρνηση».
Νίκος Ελευθερόγλου
Ολα άρχισαν από τις συμβάσεις των πέντε ωρών
Το χρονικό της κόντρας εργαζομένων και εργοδοσίας στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο έχει ξεκινήσει από τις 31 Οκτωβρίου 2011. Τότε η διοίκηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με πέντε ώρες εργασίας την ημέρα, που θα αφορούσε τόσο τους εργαζομένους του Ασπρόπυργου όσο και τους συναδέλφους τους στα άλλα δύο εργοστάσια που διατηρεί η εταιρία στον Βόλο. Η επιχείρηση πρότεινε η διάρκεια ισχύος της επιχειρησιακής σύμβασης να είναι μόλις τεσσάρων μηνών, έως το τέλος Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.
Οι εργαζόμενοι στον Βόλο αποδέχτηκαν την πρόταση της επιχείρησης. Αντίθετα, οι συνάδελφοί τους στον Ασπρόπυργο το αρνήθηκαν κατηγορηματικά, καταγγέλλοντας ότι με την υπογραφή οποιασδήποτε επιχειρησιακής έπαυε αυτόματα να ισχύει η κλαδική σύμβαση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σωματείο στον Ασπρόπυργο να προχωρήσει σε απεργία διαρκείας, κρατώντας κλειστό το εργοστάσιο επί εννέα μήνες.
Η διοίκηση απάντησε αρχικά ενισχύοντας τις βάρδιες στα εργοστάσια του Βόλου, που έφτασαν στο σημείο να δουλεύουν μέχρι και υπερωρίες για να βγει ο όγκος της δουλειάς. Στη συνέχεια προχώρησε στην πολιτική των απολύσεων κάθε μήνα, όπως ορίζει ο νόμος. Αποτέλεσμα ήταν έως το τέλος Ιουνίου να έχουν απολυθεί από την επιχείρηση συνολικά 120 άτομα.
Η αντίσταση των εργαζομένων όχι μόνο δεν κάμφθηκε, αλλά σιγά σιγά μετατράπηκαν σε σύμβολο της κόντρας κατά των ελαστικών όρων απασχόλησης. Η στήριξη ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεδομένη, ενώ έως και η Χρυσή Αυγή έστειλε αντιπροσωπία του κόμματος για να παρέχει βοήθεια στους απεργούς, προμηθεύοντάς τους με είδη πρώτης ανάγκης.
Το πρώτο ρήγμα σημειώθηκε όταν 77 εργαζόμενοι απέστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία στο σωματείο τους, ζητώντας να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για τη συνέχιση της απεργίας. Στις 29 Μαΐου και στις 5 Ιουνίου το δικαστήριο έκρινε την απεργία παράνομη. Το σωματείο απάντησε με μυστική ψηφοφορία και με ψήφους 204 υπέρ και 42 κατά αποφάσισε νέες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Στις 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν συμπλοκές εργαζομένων στην είσοδο του εργοστασίου, όταν οι απεργοί απαγόρευσαν την είσοδο σε περίπου 40 συναδέλφους τους, που ήθελαν να εργαστούν. Εναν μήνα μετά, τα ΜΑΤ άνοιξαν το εργοστάσιο…
Βασίλης Αγγελόπουλος