Οι «στόχοι» του ιού του Νείλου

Λίστα με τους επαγγελματίες-πιθανότερους «στόχους» (σε σχέση με άλλες ειδικότητες) των άρρωστων κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου εξέδωσε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και με εγκύκλιό του ο ειδικός γραμματέας Μιχάλης Χάλαρης απευθύνει συστάσεις προς τους εργαζομένους και τους εργοδότες.

Αγρότες, γεωπόνοι, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, μηχανικοί, κηπουροί, δασολόγοι και φύλακες, εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε βιολογικούς καθαρισμούς, απασχολούμενοι σε πτηνοτροφεία – φάρμες και εργαζόμενοι σε εργαστήρια όπου χειρίζονται ιστούς – υγρά μολυσμένα με τον ιό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να «χτυπηθούν» από μολυσμένο κουνούπι, παρά το γεγονός ότι (όπως αναφέρει και η εγκύκλιος) οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης δεν σχετίζονται με τον εργασιακό χώρο. Ο κ. Χάλαρης καλεί τις περιφερειακές υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας να διεξάγουν τακτικούς ελέγχους στους «επικίνδυνους» χώρους εργασίας.

Ειδικότερα, οι εργοδότες καλούνται:

-Να ενημερώνουν τους υπαλλήλους για τις πιθανές πηγές έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης και μόλυνσης, τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια (από το σούρουπο έως το ξημέρωμα) και τα συμπτώματα της μόλυνσης.

-Εφόσον παρέχουν στολές στους εργαζομένους, να περιλαμβάνονται μακρυμάνικα πουκάμισα και μακριά παντελόνια. Οι εξωτερικοί υπάλληλοι να φορούν μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριά παντελόνια και κάλτσες.

-Να παρέχουν εντομοαπωθητικά.

-Αποφυγή εργασίας, εάν είναι εφικτό, σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια.

Οι εργαζόμενοι καλούνται:

-Να χρησιμοποιούν προστατευτικό ρουχισμό (μακρυμάνικα, κάλτσες κ.ά.)

-Να χρησιμοποιούν τα εντομοαπωθητικά σωστά (ψεκασμός στα χέρια και προσεκτική επάλειψη στο πρόσωπο αλλά ακόμα και πάνω στα λεπτά ρούχα).

-Να ξεπλένονται καλά στο δέρμα με σαπούνι και νερό, μετά το πέρας της εργασίας τους.

-Να πλένουν τα ψεκασμένα με εντομοαπωθητικά ρούχα προτού τα ξαναφορέσουν.

Επίσης οι εργασιακοί χώροι πρέπει να είναι «καθαροί» από στάσιμα νερά: άδειασμα δοχείων με λιμνάζοντα ύδατα κάθε τέσσερις πέντε ημέρες, κάλυψη – αποθήκευση κουβάδων και άλλων δοχείων, καθαρισμός υδρορροών και αφαίρεση υπολειμμάτων (φύλλα, κλαδιά).

Ελένη Ευαγγελοδήμου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα