Σκηνικό ασφυκτικής πίεσης για την κυβέρνηση στήνει η τρόικα, που καταφθάνει με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα και με στόχο να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα τεσσάρων δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, στην οποία ήδη υπάρχει ένα πακέτο 11,6 δισ. ευρώ. Οι ξένοι τεχνοκράτες θέλουν πρόσθετα μέτρα, καθώς το πρόγραμμα δεν βγαίνει λόγω της ύφεσης που έχει τινάξει στον αέρα τον Προϋπολογισμό!
Χαρακτηριστικές πάντως του κλίματος που διαμορφώνεται είναι οι νέες πιέσεις που εκδηλώθηκαν χθες από τη Γερμανία. Ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ εξέφρασε ανοιχτά την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και προειδοποίησε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξουν άλλες δόσεις. Επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε να προβλέψει εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και δήλωσε ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα του ελέγχου της τρόικας.
Σήμερα καταφθάνει στην Αθήνα το πρώτο κλιμάκιο της τρόικας και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο δράσης. Η Ελλάδα, μέσω του Μνημονίου, έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ τη διετία 2013-2014. Αρχικά τα μέτρα αυτά υπολογίστηκαν στα 11,6 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση υπολόγιζε την ύφεση στο 4,7% για το 2012. Το υπουργείο Οικονομικών αλλά και η τρόικα θεωρούν πλέον ότι η ύφεση θα φτάσει εφέτος στο 7% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, η τρόικα θα ζητήσει συνολικά μέτρα 15,6 δισ. ευρώ (αντί 11,6 δισ. ευρώ) προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.
Για τον λόγο αυτόν η ελληνική πλευρά θα ζητήσει παράταση του Μνημονίου από το 2014 στο 2016.
Το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο είναι να υπάρξει εξορθολογισμός των επιταγών του Μνημονίου και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις με μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.
Στο μικροσκόπιο των διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου βρίσκονται οι προτάσεις των εμπλεκόμενων υπουργείων, οι σχετικές εισηγήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η έκθεση του ΚΕΠΕ, που προβλέπει περικοπές- σοκ!
Για την έκθεση του ΚΕΠΕ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι αποτελεί βάση μελέτης και συζήτησης αλλά όχι «ευαγγέλιο», κρατώντας διακριτικές αποστάσεις τόσο από τις προτεινόμενες οριζόντιες περικοπές (κυρίως στις συντάξεις) όσο και από την πρόταση-σοκ για καθιέρωση πλαφόν 1.500 ευρώ τον χρόνο ανά ασφαλισμένο, όσον αφορά τις δαπάνες υγείας που θα δικαιούται στο ελληνικό κοινωνικό κράτος.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι από τα 88 δισ. των πρωτογενών δαπανών μόνο το 24% είναι λειτουργικές και επενδυτικές, άρα και ελαστικές, θεωρείται βέβαιο ότι το «ψαλίδι» θα πιάσει μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και δαπάνες υγείας.
Στο μεταξύ, πονοκέφαλο προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να ζητηθούν από την τρόικα πρόσθετα μέτρα για εφέτος λόγω των αποκλίσεων από τους στόχους του Προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση, πάντως, η οποία επικαλείται τη βαθύτερη των εκτιμήσεων ύφεση, επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις εφέτος.
Στέλιος Κράλογλου