Η… σύμπτωση του Βερολίνου!

Θέλει δεν θέλει θα έχει θέα από το παράθυρο του γραφείου του τον αρχαιοελληνικό πλούτο σε όλο του το μεγαλείο! Στα γαλανόλευκα θα ντυθεί από τις 30 Αυγούστου το Μουσείο Martin-Gropius-Bau που αντικρίζει καθημερινά από το υπουργείο του ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η έκθεση-αφιέρωμα στην ιστορία της Ολυμπίας ανά τους αιώνες, σε έναν περίπου μήνα εγκαθίσταται στο επιβλητικό μουσείο, που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το υπουργείο Οικονομίας στο Βερολίνο και, απ’ ό,τι φαίνεται, δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο στο οικονομικό επιτελείο το αναρτημένο μπάνερ για την επιβλητική παρουσίαση που έχει χρώμα… ελληνικό. Τα αγάλματα μοιάζουν να… κλείνουν το μάτι στον υπέρμαχο της πολιτικής λιτότητας για τη χώρα μας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπενθυμίζοντάς του ότι η Ελλάδα, τουλάχιστον στο κομμάτι του πολιτισμού, κάθε άλλο παρά φτωχή είναι.

Η έκθεση με τίτλο «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες», η οποία αποτελεί συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο και το Martin-Gropius-Bau θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 2013, ενώ μετά θα ταξιδέψει και σε άλλα σημεία του πλανήτη.

«Οι επισκέπτες, στο πέρασμά τους από τη συλλογή, θα είναι σαν να ακούν το παράγγελμα του ποιητή που καλεί να ενωθούν όλοι οι λαοί της γης σε αυτή την παρθενική μήτρα της Ολυμπίας, αυτή που δεν άλλαξε, αυτή που δεν βολεύτηκε, αυτή που δεν θα πεθάνει ποτέ» είπε χαρακτηριστικά κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας.

Η μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ για το Μουσείο της Ολυμπίας θα φιλοξενηθεί στο μουσείο-στολίδι Martin-Gropius-Bau, έναν χώρο που εντυπωσιάζει με το υαλοσκεπές αίθριό του. Στόχος της, να παρουσιάσει τις γνώσεις μας για την αρχαία Ολυμπία και για τον αθλητισμό σε συνάφεια με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή με πλήθος εκθεμάτων, 564 αρχαίων έργων αλλά και αντιγράφων, μακετών, καθώς και σύγχρονων αναμνηστικών μεταλλίων. «Είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αντικειμένων. Η χώρα μας δεν συνηθίζει να το κάνει αυτό. Βέβαια, η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική των σχέσεων των δυο κρατών» υποστήριξε η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη. Τα 515 αντικείμενα εξ αυτών προέρχονται από τις ανασκαφές στο Ιερό της Ολυμπίας και φιλοξενούνται στα μουσεία της Ολυμπίας, ενώ 49 έργα δανείζονται από τις συλλογές του ΕΑΜ και του Νομισματικού Μουσείου. Πολλά από αυτά μάλιστα θα εκτεθούν στο κοινό για πρώτη φορά, ενώ σημαντική συμβολή στην παρουσίαση θα έχουν και το Μουσείο του Βατικανού, το Εθνικό Μουσείο της Ρώμης, οι Συλλογές Αρχαιοτήτων Βερολίνου, Δρέσδης και Μονάχου.

«Η παρούσα έκθεση δεν στοχεύει απλώς να συμπυκνώσει το απόθεμα της γνώσης ή να αφηγηθεί στο κοινό την ιστορία της Ολυμπίας, αρχαίας και σύγχρονης, αλλά κυρίως να παρουσιάσει τη διαχρονική Ολυμπία, γύρω από την οποία συναντώνται και συμπλέκονται επίκαιρες και πανανθρώπινες αξίες» επεσήμανε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η έκθεση θα αποτελείται από τρία μέρη, το καθένα εκ των οποίων θα περιλαμβάνει δύο κεντρικά θέματα. Στο επίκεντρο της φιλόδοξης παρουσίασης μπαίνει η ιστορία του Ιερού της Ολυμπίας και ο εξέχων ρόλος της θρησκείας, οι έρευνες και οι ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή από τον 18ο αιώνα έως και σήμερα, αλλά και οι Αγώνες μαζί με τον ρόλο του αθλητισμού και την κοινωνική του σημασία. Εργαλεία, αναθήματα, αθλητικά όργανα καθώς και πολλά ακόμη αντικείμενα, τα οποία υπολογίζονται στα 1.000 τον αριθμό, πλαισιώνουν την έκθεση, η οποία δουλεύεται συστηματικά από τα ελληνικά και γερμανικά μουσεία από το 2010.

Οι χορηγοί που ανέλαβαν όλη τη δαπάνη της εκδήλωσης!

Χαρακτηριστικό είναι, όπως επεσήμαναν και οι διοργανωτές, ότι η επιλογή τού να ξεκινήσει η έκθεση στα τέλη Αυγούστου, αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων δηλαδή, δεν έγινε τυχαία, αφού έτσι το κοινό θα μπορούσε να παρακολουθήσει απερίσπαστο τον αρχαιολογικό πλούτο της Ολυμπίας.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που το μουσείο της Ολυμπίας πραγματοποιεί μια τόσο μεγάλη έκθεση στο εξωτερικό» ανέφερε ο διευθυντής του γερμανικού μουσείου Gereon Sievernich.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους χορηγούς της έκθεσης, χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσε η εν λόγω παρουσίαση να ολοκληρωθεί. Το Ιδρυμα Λάτση, το Ιδρυμα Λεβέντη, καθώς και άλλα ιδρύματα του εξωτερικού ανέλαβαν να τη χρηματοδοτήσουν.

«Το ελληνικό κράτος δεν έχει να στενοχωρηθεί καθόλου για το οικονομικό θέμα. Ολα τα ανέλαβαν οι χορηγοί» τόνισε ο κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι καλύτεροι χορηγοί είναι οι επισκέπτες» συνέχισε ο κ. Sievernich.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωσή της στο Βερολίνο η έκθεση θα μεταφερθεί στο Κατάρ -από τις 28 Μαρτίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου 2013-, ενώ από τον Δεκέμβρη θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα