Ενα Σαββατοκύριακο «κολάσεως» θα περάσουν οι τρεις αρχηγοί, μια και τη Δευτέρα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα έχουν πόνο, δάκρυα και αίμα για τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων.
Τα πορτοκαλί τηλέφωνα πρόκειται να ανάψουν, καθώς και οι συσκέψεις μεταξύ υπουργών, στελεχών και Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για τα μέτρα των (τουλάχιστον) 11,5 δισ. ευρώ.
Εκείνο που φαίνεται ότι παλεύει με νύχια και με δόντια να καταφέρει η κυβέρνηση και μπαίνει συνέχεια στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, είναι η επιμήκυνση του προγράμματος.
Χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν με την τρόικα, έθεσαν το θέμα της επιμήκυνσης και για πρώτη φορά άνοιξε μια χαραμάδα αισιοδοξίας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν ήταν απόλυτοι στο θέμα αυτό.
Βέβαια, το παζάρι συνεχίζεται και είναι αρκετά άγριο, μια και οι τροϊκάνοι, για να συμπεριλάβουν στην έκθεσή τους την ανάγκη της επιμήκυνσης του προγράμματος, ζήτησαν σαφές χρονοδιάγραμμα αλλά και πράξεις από την κυβέρνηση. Κινήθηκαν δηλαδή απόλυτα στη γραμμή που εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που μίλησε για πράξεις και όχι για λόγια, αλλά και για αποτελέσματα στην τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας.
Κατά τη συνάντηση των ελεγκτών της τρόικας με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει και επισήμως στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης το θέμα της επιμήκυνσης της εφαρμογής του Μνημονίου κατά δύο χρόνια, έως το 2016.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς γνωστοποίησε στους εκπροσώπους των δάνειων δυνάμεων ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές απορρέουν από το Μνημόνιο, αλλά τόνισε ότι υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα επιτυχίας, εφόσον παραμείνει ο χρόνος προσαρμογής στα δύο χρόνια έως το 2014. Ο πρωθυπουργός μάλιστα επανέλαβε ότι στόχος του είναι να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά, ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος, μετά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους αντιπροσώπους της τρόικας, δήλωσε:«Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους αντιπροσώπους της τρόικας για την εξέλιξη των μέχρι τώρα συναντήσεών τους και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά». Οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν στα τέλη της εβδομάδας (πιθανότατα την Κυριακή) και θα επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου για την τελική διαπραγμάτευση.
Και ενώ αυτά αφορούν τις διαβουλεύσεις με τους τροϊκάνους, η αναζήτηση της χρυσής τομής μεταξύ των τριών εταίρων συνεχίζεται, εν όψει της συνάντησης που θα έχουν τη Δευτέρα στο Μαξίμου. Η συνάντηση αυτή θα είναι η κρισιμότερη, καθώς θα πρέπει να κλειδώσουν τα επώδυνα μέτρα που δοκιμάζουν την αντοχή της κοινωνίας αλλά και της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο, αν οι αποφάσεις είναι αυτές που διαρρέουν, και πλήττουν το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Νίκος Ελευθερόγλου
«Εξειδικεύεσεις» για να μειώσει το πολιτικό κόστος ζητά η Ιπποκράτους
Στην ανάγκη επιμήκυνσης έως το 2016, καθώς διαφορετικά εκτιμούν ότι το πρόγραμμα προσαρμογής «δεν βγαίνει» -μολονότι συμφωνήθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ-, περιορίζουν τώρα τις συζητήσεις τους στην Ιπποκράτους και μιλούν για πολύ σκληρά έως «φρικώδη» μέτρα, όπως τα χαρακτήρισε ο Ευ. Βενιζέλος, ξεχνώντας όμως τις δικές του βάρβαρες αποφάσεις ως υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που έχουν στα χέρια τους στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για μειώσεις κατά 10% σε συντάξεις για το ποσό πάνω από 1.400 ευρώ και πλαφόν 2.300 ευρώ, καθώς και για περικοπές πάνω από 35% στις διπλές συντάξεις. Αντιστοίχως, αναφέρονται μειώσεις στους μισθούς υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ και «εξορθολογισμός» του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Ολα αυτά συζητήθηκαν χθες εκτενώς σε σύσκεψη υπό τον Ευ. Βενιζέλο, με τη συμμετοχή των κ. Φ. Σαχινίδη, Γ. Κουτρουμάνη, Π. Κουκουλόπουλου και Χρ. Πρωτόπαπα. Εκεί αποφασίστηκε και η προσπάθεια «εξειδίκευσής» τους σε τεχνικό επίπεδο σε συνάντηση αργά το απόγευμα Σαχινίδη – Στουρνάρα, καθώς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ φέρεται ότι δεν γίνονται δεκτές τυχόν περικοπές στα δώρα του Δημοσίου και αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια. Αντ’ αυτών, συζητώνται οι μειώσεις στα δώρα επικουρικών και στα επιμέρους επιδόματα που λαμβάνουν όσοι ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Υπό εξειδίκευση είναι και τα μέτρα περί συγχωνεύσεων ΑΕΙ – ΤΕΙ, ενοποίησης νοσοκομείων (που υπολογίζεται να αποφέρει 400 εκατομμύρια ευρώ), λουκέτου στο κανάλι της Βουλής και τα γραφεία βουλευτών, επέκτασης κατά δύο χρόνια της συνταξιοδότησης, «εξορθολογισμού» του εφάπαξ, που στο ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζεται ως «οριζόντια περικοπή» κ.ο.κ. Στο ερώτημα τι αντιπροτείνουν, στελέχη του ΠΑΣΟΚ απαντούν ότι αυτό δεν είναι δική τους δουλειά…
Στη δική του συνάντηση με την τρόικα χθες, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ανάγκη παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016 και μέτρων σε δύο δόσεις (2013-2014 και 2015-2016), υπογραμμίζοντας ότι μόνο έτσι θα επιτευχθεί ομαλή μετάβαση από τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς ανατροφοδότηση της ύφεσης. Στην πραγματικότητα, ευελπιστεί ότι έως τότε θα έχει αρχίσει να λειτουργεί η ανάπτυξη, εξ ου και εκφράζει εκ νέου στους συνομιλητές του δυσαρέσκεια για τον Γ. Στουρνάρα, εκτιμώντας ότι ακόμα και το εναλλακτικό τετραετές σχέδιο που παρουσίασε έχει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα με τα περισσότερα μέτρα να λαμβάνονται εντός του 2013-2014. Η συζήτηση με την τρόικα εστιάστηκε στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος. Οι εκπρόσωποι της τρόικα δε, είπαν στον κ.Βενιζέλο ότι θα καταθέσουν την έκθεσή τους στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Και ενώ λίγο αργότερα στο ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για «καταρχήν κατανόηση» από την τρόικα, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημείωνε ότι «εκεί που υπάρχει διαφορά είναι στο ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα», εκτιμώντας ότι όσο δύσκολη είναι η παρουσίαση στην Ελλάδα νέου πακέτου μέτρων, άλλο τόσο είναι η παρουσίαση νέας επιμήκυνσης στις άλλες χώρες.