Πανδαισία (αγαλμάτων και) χρωμάτων

Χρώμα παντού. Στους χιτώνες των στητών «Κορών», στους ελικωτούς βοστρύχους ακόμη και στα υποδήματα. Μπορεί εν έτει 2012 τα αρχαϊκά αγάλματα να μη σώζουν στο ακέραιο τα χρώματά τους, ωστόσο «μαρτυρούν» τη μεγάλη σπουδαιότητα που είχε για τους γλύπτες της εποχής η χρήση της παλέτας.

Αυτό είναι και το θέμα της ενδιαφέρουσας μουσειακής δράσης-έκθεσης με τίτλο «Αρχαϊκα χρώματα», που ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει δώδεκα ολόκληρους μήνες στους χώρους του Μουσείου Ακρόπολης. Στόχος της, όπως επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, να παρουσιαστούν στο κοινό τα πορίσματα της έρευνας που έχει γίνει εκεί για τη μοναδική συλλογή αρχαϊκών αγαλμάτων, πάνω στα οποία τα χρώματα έχουν αφήσει λιγότερο ή περισσότερο το… αποτύπωμά τους.

Στο επίκεντρο αυτής κορυφαία εκθέματα του μουσείου, όπως ο «Τρισώματος δαίμονας», η «Χιώτισσα», η «Πεπλοφόρος», αλλά και ο «Πέρσης ιππέας», που έχουν μελετηθεί εκτενώς.

Εχοντας προχωρήσει σε πολλαπλές παρατηρήσεις και έχοντας κάνει φασματοσκοπικές αναλύσεις, οι συντηρητές και οι φροντιστές του Μουσείου Ακρόπολης επιχειρούν να αναδείξουν την αρχαία πολυχρωμία.

«Είναι σαφές ότι το χρώμα ήταν περασμένο στο DNA των αρχαίων» τόνισε ο διευθυντής του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής. «Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η χρήση του δεν γινόταν μόνο για διακοσμητικούς λόγους, αλλά προσέδιδε και αισθητική αξία στο γλυπτό».

Προς το παρόν έχουν ερευνηθεί περί τα 10 αγάλματα, τα οποία και παρουσιάζονται εκτενώς στο πλαίσιο της έκθεσης, με αναλυτική επεξηγηματική σήμανση και συνοδευτικές πληροφορίες.

Χάρη σε αυτή το κοινό μπορεί να αντιληφθεί ποια θα μπορούσε να είναι η αρχική χρωματική μορφή των αγαλμάτων. Μάλιστα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ερευνηθούν ακόμη περισσότερα έργα.

Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της έκθεσης είναι η δημιουργία από παριανό μάρμαρο ενός πιστού αντιγράφου της «Πεπλοφόρου», έτσι όπως πιστεύεται ότι ήταν χρωματισμένη. Αυτό έχει τοποθετηθεί δίπλα στο πρωτότυπο.

Από Σεπτέμβρη το μουσείο προγραμματίζει συζητήσεις ανοικτές για το κοινό με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων αλλά και εικαστικών, οι οποίοι θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ευρεία χρήση της… πολυχρωμίας στα αγάλματα, ενώ προβλέπεται όλες οι φασματογραφικές και οι υπόλοιπες έρευνες να πραγματοποιούνται στην ίδια αίθουσα, παρουσία των επισκεπτών

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Advertisement 2
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα