Σκληρό πόκερ με «μπλόφες» στο Μαξίμου

Το σκληρό πόκερ στο Μαξίμου συνεχίστηκε και χθες στη συνάντηση των τριών αρχηγών. Το δίδυμο Βενιζέλου – Κουβέλη άρχισε να δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο και το πώς εννοεί τη συγκυβέρνηση, σε σημείο που να κάνει τον συνήθως ανεκτικό κ. Αντώνη Σαμαρά να εκραγεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, βλέποντας μπροστά του ο πρωθυπουργός τη συμπαιγνία που εξελισσόταν και μάλιστα με το επιχείρημα ότι, αν εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση δεν θα αντέξει, φέρεται να είπε στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη: «Σκοπός μας είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Αυτό ψήφισαν οι πολίτες, αυτός είναι ο στόχος μας και αυτή είναι η στρατηγική μας και δεν πρέπει να τη ρισκάρουμε». Αυτό και μόνο καταγράφει ανάγλυφα την ένταση που υπάρχει στις δυο τελευταίες συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μια και θα υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ των τριών για να κλειστούν οριστικά στρατηγική και μέτρα. Το Μαξίμου, όσο κι αν προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για το σκηνικό κρίσης που στήνει κυρίως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την πρόταση που κατέθεσε για μέτρα δυο συν δυο χρόνια. «Τα μέτρα είναι μέτρα» έλεγαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και υπενθύμιζαν ότι αυτός που έφερε το… πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων είναι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χθες μετά τη συνάντηση μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται να βρεθεί «το άριστο μείγμα των μέτρων» και τόνισε ότι το «ζητούμενο είναι να συνεχίσουμε να είμαστε στο ευρώ» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής».

Για την ώρα φαίνεται ότι στο τραπέζι υπάρχουν δύο θέσεις. Η πρώτη του Μαξίμου, που υποστηρίζει ότι πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, να εφαρμόσουμε τις προτάσεις και τον Σεπτέμβρη να πάμε να διαπραγματευτούμε, αφού οι ξένοι έχουν δείγμα της δουλειάς μας. Η δεύτερη θέση είναι αυτή που πρότειναν πακέτο οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης. Να ληφθούν τα ανώδυνα μέτρα τα δύο πρώτα χρόνια (μεταρρυθμίσεις, συγχωνεύσεις) για να εξοικονομηθούν 6,5 δισ., και τα υπόλοιπα (συντάξεις, μισθοί κ.λπ.) που έχουν πολιτικό κόστος να πάνε πιο πίσω.

Πρώτος από το Μέγαρο Μαξίμου βγήκε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης, που απέφυγε να αποδεχτεί το αδιέξοδο και υποστήριξε ότι «τα προβλήματα είναι πολλά, είναι μεγάλα και ακανθώδη. Εχουμε μπροστά μας τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας μια ελληνική κοινωνία, η οποία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη. Δεν συζητήσαμε για τη λήψη μέτρων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που τάχθηκε υπέρ ενός επικαιροποιημένου μακροοικονομικού πλαισίου προσθέτοντας: «Η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση του ελλείμματος πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της το γεγονός ότι έχουμε ύφεση, δυστυχώς πολύ βαθύτερη από αυτήν που είχαν προϋπολογίσει οι θεσμικοί μας εταίροι. Το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. πρέπει να ξέρετε ότι είναι μία από τις τρεις παραμέτρους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, δηλαδή το διατηρούν περίπου στο 120% το 2020. Υπάρχουν άλλες δυο παράμετροι οι οποίες είναι ισοδύναμες».

«Η συγκυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει ακάθεκτη στον μνημονιακό δρόμο. Αυτές τις μέρες ζούμε απλώς τα ίδια επεισόδια σε “καλοκαιρινή επανάληψη”, με νέα μέτρα που πλήττουν βάναυσα την ήδη διαλυμένη οικονομία και κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυταπάτη» χαρακτήρισε η Αλέκα Παπαρήγα το ότι τα βάρβαρα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι προσωρινά και θα ισχύουν μόνο για την περίοδο της κρίσης.

Νίκος Ελευθερόγλου


Μέτωπο Βενιζέλου και Κουβέλη ενόψει του καυτού Σεπτεμβρίου

Μονιμότερα χαρακτηριστικά λαμβάνει το «μέτωπο» των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου και ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλη στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η συνάντηση μάλιστα που είχαν χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνώντας σε κοινή γραμμή που θα ακολουθούσαν το απόγευμα, σηματοδότησε τη σύμπλευσή τους. Την ίδια ώρα, οι ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων τους στο παρασκήνιο επαναφέρουν τη συζήτηση για κοινή κάθοδό τους στις επόμενες εκλογές, με το εγχείρημα πάντως να χαρακτηρίζεται πρόωρο.

Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν, κατά πληροφορίες, σε δύο προμετωπίδες, την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής -αφού αλλιώς εκτιμούν ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει»- και τις μεταρρυθμίσεις. Προτείνουν δε δύο φάσεις εφαρμογής των μέτρων, με αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές και περικοπές από τη μείωση του κράτους έξι δισ. ευρώ την πρώτη διετία 2013-2014, ώστε να αλλάξει το κλίμα και η χώρα να μπει ενδεχομένως σε ρυθμούς ανάπτυξης. Κατόπιν, στη δεύτερη φάση (2015-2016) θα μπορούσαν να ληφθούν τα μέτρα που αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων στην Οικονομία. «Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να εκμεταλλευτούμε τις 45 ημέρες που μεσολαβούν έως την άτυπη Σύνοδο στα μέσα Σεπτέμβρη» έλεγε στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ., αναφερόμενος σε μεταρρυθμίσεις, νέο φορολογικό σύστημα και αξιοποίηση περιουσίας που θα μπορούσαν να δρομολογηθούν, καθώς εκτιμούσε ως καταστροφική τη λήψη τώρα των προτεινόμενων μέτρων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, που θα οδηγούσε σε περαιτέρω ύφεση. Για τα μέτρα της δεύτερης φάσης, η συζήτηση θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, έπειτα από την προκαταρκτική συζήτηση για επιμήκυνση, επιμερίζοντας τις υποχρεώσεις μας σε τέσσερα αντί δύο έτη.

Στην πραγματικότητα, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί φοβούνται, αφενός, τις κοινωνικές αντιδράσεις από Σεπτέμβρη, όταν «ο κόσμος θα βγει στους δρόμους», αλλά και τις αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών τους. Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως, επιχειρήθηκε από νωρίς να υποβιβαστεί η σύμπλευση των δύο κομμάτων. «Εγώ δεν το βλέπω ως μέτωπο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου (Real FM), σχολιάζοντας θετικά τη «συνεννόηση διά ζώσης», αλλά και θυμίζοντας τις «τακτικότατες» τηλεφωνικές επαφές τους με τον πρωθυπουργό. Δεν έκρυψε πάντως την ενόχλησή του για διαρροές, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, για «θεατρικές διαφωνίες» των κ. Βενιζέλου – Κουβέλη μίλησε (ANT1 Radio) η Ρένα Δούρου, ενώ ταχύ «εκπασοκισμό» της ΔΗΜ.ΑΡ. παρατήρησε (Real FM) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι «η στήριξη του Μνημονίου και η συμμετοχή στην ίδια κυβέρνηση τους φέρνουν πιο κοντά».

M. Ζαφειριάδου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα