Ο άτολμος Ντράγκι δεν φρέναρε τα επιτόκια!

Καθίζηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και απογοήτευση στους επενδυτές προκάλεσε η απόφαση της ΕΚΤ να μείνει άπραγη, την ώρα που συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον της Ισπανίας και της Ιταλίας στις αγορές κρατικών ομολόγων. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το παρεμβατικό επιτόκιο στο 0,75%. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο επικεφαλής Μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η τράπεζα σε απευθείας επιχειρήσεις στις ανοιχτές αγορές κάνοντας όμως λόγο για αργή ανάκαμψη της ευρωζώνης και ρίχνοντας το μπαλάκι στις κυβερνήσεις. «Το διοικητικό συμβούλιο, στο πλαίσιο του καθήκοντός του να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και διατηρώντας την ανεξαρτησία του στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ίσως αναλάβει απευθείας πράξεις ανοικτής αγοράς» είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Δ.Σ. της ευρωτράπεζας εξετάζει περαιτέρω «μη συμβατικά» μέτρα, τα οποία θα διευκρινιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Στα μέτρα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται η παροχή νέων χαμηλότοκων δανείων προς τις τράπεζες, καθώς και χαλάρωση των κριτηρίων για τη χορήγηση ρευστότητας. Ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε ότι το πλαίσιο για τις εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο και υπογράμμισε ότι τα κράτη –μέλη θα πρέπει να στραφούν στον EFSF και ότι η ΕΚΤ θα δράσει μετά. «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις κυβερνήσεις» τόνισε. Για την οικονομία της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι θα ανακάμψει μόνο με πολύ αργό ρυθμό και οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν επιπλέον αποφασιστικά και επείγοντα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο» σημείωσε και ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο το υψηλό κόστος δανεισμού που υπάρχει σε ορισμένες χώρες. Δεν έχει νόημα να στοιχηματίσει κανείς κατά του ευρώ, υπογράμμισε. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί και θα υποχωρήσει και πάλι κάτω από το 2% το 2013.

Των ανακοινώσεων της ΕΚΤ είχε προηγηθεί η σφοδρή πίεση της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας για να μπλοκάρει την οποιαδήποτε παρέμβαση της ευρωτράπεζας στις αγορές ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες προειδοποίησαν ότι μια αγορά ομολόγων χωρών που βρίσκονται σε κρίση θα ήταν μια λανθασμένη κίνηση. Το SPD είπε ότι μια τέτοια κίνηση εξασφαλίζει μόνο κάποια χρονικά περιθώρια. Αντιθέτως πάντως ο σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, Πέτερ Μπόφινγκερ, δήλωσε ότι δεν κατανοεί τις επιφυλάξεις της Μπούντεσμπανκ και ανέφερε το παράδειγμα της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία το 1975, την περίοδο της μεγάλης ύφεσης, ξόδεψε δισ. μάρκα αγοράζοντας ομόλογα για να μειώσει τα επιτόκια. Σε ανάλογες κινήσεις είχαν προχωρήσει στο παρελθόν η αμερικανική FED και η Τράπεζα της Αγγλίας.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα