Σφοδρή επίθεση από Σταικούρα για τα οικονομικά

Τα σπασμένα του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών καλείται να πληρώσει τώρα η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά σε σχέση με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. Χθες από τη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, φωτογραφίζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου, λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά θα έπρεπε ήδη να είχαν προσδιοριστεί, ποσοτικοποιηθεί, κοστολογηθεί από τον Ιούνιο, όμως μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία συγκροτημένη προετοιμασία.

«Πρόκειται για μία δύσκολη, επώδυνη διαδικασία, για βαρύ φορτίο. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το βάρος αυτών των μέτρων να καταμεριστεί όσο γίνεται πιο δίκαια» είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ωστόσο ότι πρόκειται για μέτρα που αφορούν τα επόμενα χρόνια και όχι το 2012 και ότι αυτή τη στιγμή η προσπάθεια γίνεται για να προσδιοριστεί το μείγμα των μέτρων. «Η συσταλτική και μονοδιάστατη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια διεύρυνε τα οικονομικά αδιέξοδα της χώρας» είπε, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών μαζί με τον κ. Βενιζέλο και τους κυρίους Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας εξάλλου σε επίκαιρη ερώτηση της Χρυσούλας Γιαταγάνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τις περικοπές στους μισθούς των δικαστικών, ο κ. Σταϊκούρας έκανε εκτενή αναφορά σε όλα τα ειδικά μισθολόγια τα οποία προβλεπόταν να περικοπούν από τον Ιούνιο κατά 10%.

Υπενθύμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξαρχής μίλησε για αντικατάσταση της περικοπής με ισοδύναμα, ενώ, εξειδικεύοντας, είπε ότι τα ισοδύναμα μέτρα που θα προταθούν στην τρόικα είναι:

1) η περικοπή από 10% έως 20% από 20 κωδικούς του Προϋπολογισμού που αφορούν μισθώματα κτιρίων, μεταφορές, έξοδα μετακίνησης, επιχορηγήσεις και προμήθειες, 2) η άμεση κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών του Δημοσίου και 3) η οριζόντια συγκράτηση κατά 0,8% των λειτουργικών δαπανών μέχρι το τέλος του 2012.

Οι τόνοι πάντως ανέβηκαν όταν ένας άλλος βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Μαριάς, πρότεινε να κάνει η χώρα αγωγή στο ΔΝΤ και να ζητήσει αποζημίωση, διότι έβαλε την Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα που ήξερε ότι θα αποτύχει. Ο κ. Σταϊκούρας ωστόσο απέρριψε την πρόταση, υπενθυμίζοντάς μάλιστα στον κ. Μαριά το πασοκικό του παρελθόν: «Δυσχεραίνετε την εθνική προσπάθεια με τις προτάσεις σας για μονομερείς ενέργειες καταγγελιών, που το επιστημονικό σας υπόβαθρο και η εμπειρία σας στο παρελθόν ως ειδικού επιστημονικού συνεργάτη του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να σας έχουν διδάξει ότι είναι ανέφικτες».

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα