Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε και χθες η επιχείρηση της Αστυνομίας με την κωδική ονομασία «Ξένιος Ζευς», στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη γίνει πάνω από 6.000 προσαγωγές αλλοδαπών, εκ των οποίων 1.525 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε συγκεκριμένα χθες ότι την Κυριακή, δεύτερη ημέρα εφαρμογής του σχεδίου, προσήχθησαν από διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας 1.130 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 395 μετανάστες που βρίσκονταν παράνομα στη χώρα.
Η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων χθες επικεντρώθηκε στην Ομόνοια, στην πλατεία Θεάτρου και πέριξ της Ακρόπολης, απ’ όπου προσήχθησαν σε υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής δεκάδες άτομα. Οι αστυνομικοί παράλληλα έλεγξαν καταστήματα που ανήκουν σε / ή απασχολούν αλλοδαπούς, για να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.
Οπως έχει ήδη, πάντως, διαμηνύσει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., η επιχείρηση δεν θα περιοριστεί στην Αττική, αλλά -αντιθέτως- θα επεκταθεί σε όλα τα αστικά κέντρα στα οποία το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι εντονότερο. Στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας, που έχουν καταρτίσει οι επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, είναι η Πάτρα, όπου χθες -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- έγινε η «πρόβα τζενεράλε». Οπως έγινε γνωστό, χθες το πρωί αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία Βουδ, την ώρα της λαϊκής αγοράς, και πραγματοποίησαν προσαγωγές.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε την επίλυση του μεταναστευτικού ως «πρόκληση εθνικού μεγέθους», καθώς «αυτό το οποίο συμβαίνει είναι η μεγαλύτερη εισβολή που δέχτηκε η χώρα από την κάθοδο των Δωριέων και μετά, τέσσερις ή τρεις χιλιάδες χρόνια πριν». Ο κ. Δένδιας άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που δεν αποδώσει ο σχεδιασμός θα υποβάλει την παραίτησή του: «Εάν δεν μπορώ να προστατεύσω την πατρίδα μου και άρα να τιμήσω τον τίτλο του υπουργείου τον οποίο φέρω, από κει και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι όχι για μένα, για οποιονδήποτε άνθρωπο που έδωσε αυτό τον όρκο, η παρουσία σε μια καρέκλα δεν είναι απαραίτητη συνθήκη».
Κώστας Καντούνης

