Νέα μελέτη με εντυπωσιακά αποτελέσματα υποστηρίζει ότι χημικά εκχυλίσματα από φράουλες είναι ικανά να προσφέρουν προστασία από τις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες UVA και UVB. «Για την ώρα τα αποτελέσματα δρουν ως η βάση για μελλοντικές μελέτες, οι οποίες θα εκτιμήσουν τη βιοδιαθεσιμότητα και βιοενέργεια των ανθοκυανίνων στο ανθρώπινο δέρμα και στην επιδερμίδα, είτε προσθέτοντάς τις σε σκευάσματα εξωτερικής χρήσης είτε καταναλώνοντας το ίδιο το φρούτο» παρατηρεί η Σάρα Τουλιπάνι, ερευνήτρια από το πανεπιστήμιο της Βαρκελόνης, που συμμετείχε στην έρευνα. Ο επικεφαλής της ιταλοϊσπανικής επιστημονικής έρευνας Μαουρίτσιο Μπατίνο, από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο του Μάρκε, τόνισε: «Εχουμε επιβεβαιώσει την προστατευτική επίδραση του εκχυλίσματος φράουλας έναντι της φθοράς την οποία προκαλούν οι ακτίνες UVA στα δερματικά κύτταρα». Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί προετοίμασαν καλλιέργειες ανθρώπινων δερματικών κυττάρων, στις οποίες πρόσθεσαν εκχύλισμα φράουλας σε συγκεντρώσεις από 0,05 μέχρι 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστόλιτρο. Τα δείγματα εκτέθηκαν κατόπιν σε υπέρυθρο φως, σε δόση ανάλογη προς 90 λεπτά μεσημβρινής ηλιακής ακτινοβολίας στις γαλλικές ακτές. Τα σχετικά δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι το εκχύλισμα παρείχε προστασία από τις ακτίνες UVA, ειδικά στη συγκέντρωση των 0,5 χιλιοστόγραμμων ανά χιλιοστόλιτρο. Ο Μαουρίτσιο Μπατίνο σχολίασε ότι «αυτές οι ερμηνείες είναι μεγάλης σημασίας, καθώς αποδεικνύουν ότι παρέχεται προστασία σε κύτταρα, τα οποία υποβάλλονται σε συνθήκες που είναι ικανές να προκαλέσουν καρκίνο και άλλες φλεγμένουσες και εκφυλιστικές ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με το δέρμα».
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα χημικά στοιχεία, τα οποία προσδίδουν στις φράουλες το κόκκινο χρώμα τους, οι ανθοκυανίνες, τους προσδίδουν και τις αντηλιακές ιδιότητές τους. Η Σάρα Τουλιπάνι εκτιμά ότι «αυτά τα στοιχεία έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες» και η παρουσίαση της έρευνας στο περιοδικό Χημείας Τροφίμων Αγροκαλλιεργειών υποστηρίζει ότι η παρατήρηση ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη αντηλιακών κρεμών, οι οποίες θα κατασκευάζονται από φράουλες.
Αλέξανδρος Μόρντουντακ