Θεραπεία της φαλάκρας με ελληνική υπογραφή!

Μέσα σε δύο χρόνια είναι πιθανό να έχει βρεθεί -επιτέλους- το φάρμακο για την καταπολέμηση της φαλάκρας και μάλιστα διά χειρός ενός Ελληνα επιστήμονα. Ο Γιώργος Κοτσαρέλης, επικεφαλής του τμήματος Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Πέρελμαν του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, προβλήθηκε από τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων τον Μάρτιο, όταν δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε συνεργασία με τον δρα Λούις Γκάρζα, με βάση την οποία υπεύθυνη για την απώλεια της τριχοφυΐας φαίνεται να είναι η πρωτεΐνη συνθετάση της προσταγλανδίνης D. Τώρα, ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με φαρμακευτικές εταιρίες για την ανάπτυξη μίας θεραπείας, που θα «στοχοποιεί» τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη και η οποία είναι πιθανό να κυκλοφορήσει στην αγορά ακόμη και μέσα στην επόμενη διετία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ρόλο της πρωτεΐνης, αφού ανέλυσαν 250 γονίδια που θεωρούνταν υπεύθυνα για την απώλεια μαλλιών. Συγκρίνοντας τα ωοθυλάκια των τριχών του φαλακρού τμήματος της κεφαλής με τις τριχωτές περιοχές, κατέληξαν ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ήταν αυξημένη σε τριπλάσια επίπεδα στις φαλακρές περιοχές. Ο δρ Κοτσαρέλης είχε προηγουμένως διαπιστώσει ότι το πρόβλημα μείωσης της τριχοφυΐας δεν οφειλόταν στην ελάττωση του αριθμού των βλαστικών κυττάρων των ωοθυλακίων των τριχών, αλλά στην εξάντληση των προγονικών κυττάρων, δηλαδή των πιο ώριμων κυττάρων που ευθύνονται για τον σχηματισμό των τριχών. Με άλλα λόγια, τη φαλάκρα προκαλούσε κάποιο πρόβλημα στην ενεργοποίηση των ωοθυλακίων, με αποτέλεσμα, ενώ συνέχιζαν να δημιουργούνται νέες τρίχες, αυτές ήταν πολύ εξασθενημένες ή δεν μεγάλωναν αρκετά, ώστε να διαπεράσουν την επιφάνεια του δέρματος.

Ο Ελληνας ερευνητής πιστεύει ότι «στοχοποιώντας» με φαρμακευτική αγωγή τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να επανενεργοποιήσει τους θύλακες των τριχών. «Εντοπίσαμε έναν στόχο για την αντιμετώπιση της φαλάκρας» τονίζουν ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα. «Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση των ουσιών εκείνων που δεσμεύονται από τον υποδοχέα της πρωτεΐνης, ώστε να δούμε αν αυτό θα μπορούσε να αντιστρέψει τη διαδικασία απώλειας μαλλιών».

Η συγκεκριμένη θεραπεία αναμένεται να βοηθήσει τους άνδρες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια απώλειας μαλλιών, επιβραδύνοντας την εξασθένιση των νέων τριχών. Ο καθηγητής Κοτσαρέλης ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τα βλαστικά κύτταρα των ωοθυλακίων των τριχών το 1990, κάνοντας πειράματα με ποντίκια. «Μπορέσαμε να δείξουμε (τότε) ότι, όταν απομονώσουμε τα βλαστοκύτταρα και τα εμφυτεύσουμε σε άλλα ποντίκια, εκείνα βγάζουν καινούργιες τρίχες». Στα επόμενα χρόνια, επικεντρώθηκε στα προβλήματα της τριχοφυΐας στην ανδρική φαλάκρα. Επόμενο βήμα του, σύμφωνα με τους «New York Times», είναι να μελετήσει και να αντιμετωπίσει τώρα και τα προβλήματα των γυναικών που χάνουν τα μαλλιά τους.

Μυρτώ Μπούτση


Η ακμή υπεύθυνη για την ακμή του


Οταν ήταν παιδί, «έτρεμε» στην ιδέα ότι θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο πρόσωπό του τα «απαίσια σημάδια της ακμής» που υπήρχαν στο πρόσωπο του αδελφού του. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα ακμής που αντιμετώπισε ο αδερφός του έμελλε να καθορίσει όλη την υπόλοιπη ζωή του. Μαθητής λυκείου ακόμα, περίεργος να μάθει πώς δημιουργούνται αυτά τα ενοχλητικά κόκκινα σημάδια, ο Γιώργος Κωτσαρέλης επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη του Ιατρικού Κέντρου «Milton S. Hershey» της Πενσιλβανίας και ξεφύλλισε τα πρώτα του βιβλία δερματολογίας.

Λίγα χρόνια αργότερα, στο τρίτο έτος των σπουδών του στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, χτύπησε την πόρτα του εργαστηρίου ενός φημισμένου καθηγητή Δερματολογίας και ζήτησε να δουλέψει μαζί του. Στο εργαστήριο του Ρόμπερτ Λάφκερ ο 47χρονος σήμερα Ελληνοαμερικανός καθηγητής «μυήθηκε» στην έρευνα και, μάλιστα, αφοσιώθηκε τόσο πολύ στη δουλειά που του είχαν αναθέσει ώστε καθυστέρησε επίτηδες να πάρει το πτυχίο του για έναν χρόνο, προκειμένου να την ολοκληρώσει. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο ίδιο πανεπιστήμιο και το 1988 επέστρεψε ως συνεργάτης στο εργαστήριο του Λάφκερ. Σήμερα διαθέτει δικό του εργαστήριο με πολυμελή ερευνητική ομάδα και ασχολείται με την τριχόπτωση, τον καρκίνο του δέρματος και άλλες δερματικές διαταραχές.

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα