«Νεόδμητη μεζονέτα (κατασκευή του 2011), 180 τ.μ., ανεξάρτητη, άριστων προδιαγραφών πωλείται 175.000 ευρώ». Δηλαδή στα 972 ευρώ το τετραγωνικό!
Παρότι το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στα Ανω Λιόσια και όχι στην Εκάλη ή την Κηφισιά, τέτοιου είδους αγγελίες είναι πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα. Τουλάχιστον για τις εποχές πριν από το 2008, καθώς στο λεκανοπέδιο Αττικής δεν υπήρχε καινούργιο σπίτι που πωλούνταν λιγότερο από 1.600 ευρώ ανά τ.μ.
Σήμερα που τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αυξάνονται αλματωδώς και οι ιδιοκτήτες που είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν κάτω του κόστους προτού οι τράπεζες ή το Δημόσιο τους πάρουν την περιουσία λόγω χρεών. Την ίδια ώρα, το «λίπος» για αρκετούς κατασκευαστές, κυρίως εκείνους που μπήκαν στο επάγγελμα αργά και με δανεικά, αρχίζει να τελειώνει. Ετσι από κει που πουλούσαν νεόκτιστα διαμερίσματα στα 1.800 ευρώ ανά τ.μ. πριν από το 2007, σήμερα πουλάνε 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και κάτω.
Για παράδειγμα, κατασκευαστής που δραστηριοποιείται στα Λιόσια, στο Καματερό και στη Φυλή έχτισε σπίτια με κόστος κατασκευής από 900 έως 1.100 ευρώ ανά τ.μ. (ανάλογα με την αγορά του οικοπέδου). Σήμερα αναζητά αγοραστές που θα μπορέσουν να του δώσουν 850 έως 1.000 ευρώ ανά τ.μ.
Σε άλλη περίπτωση στο Μαρκόπουλο ζευγάρι αγόρασε μεζονέτα με δάνειο στα τέλη του 2007. Σήμερα, που το δάνειο έχει γίνει πανάκριβο, γιατί ο σύζυγος έμεινε άνεργος, πουλάνε το σπίτι στα 944 ευρώ ανά τ.μ., όταν πριν από πέντε χρόνια το είχαν αγοράσει στα 1.750 ευρώ ανά τ.μ.
Το ίδιο συμβαίνει στην Αρτέμιδα (Λούτσα), στην Ελευσίνα, στο Κερατσίνι και αλλού.
«Πρόκειται κυρίως για ιδιώτες με μεγάλα χρέη στις τράπεζες ή για κατασκευαστές που καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ χιλιάδων ευρώ μετά την παρέλευση της πενταετίας από την ανέγερση της πολυκατοικίας» λένε οι μεσίτες όσον αφορά τις πωλήσεις κατοικιών σε τιμές κάτω του κόστους.
Η ολοένα και μεγαλύτερη ύφεση που πλήττει την κτηματαγορά αποδεικνύεται και από τα «συντηρητικά» στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ηδη οι τιμές υποχωρούν για 42ο μήνα, ενώ οι συναλλαγές – εκτιμήσεις επί οικιστικών ακινήτων, που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιονδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κ.λπ.) περιορίστηκαν μόλις στις 11.800 στο εξάμηνο από περίπου 25.000 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ξανθή Γούναρη

