18.000 επιπλέον θέσεις σε βρεφονηπιακούς

Λύση στο πρόβλημα της ομαλής λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών των δήμων διατείνεται ότι βρήκε το υπουργείο Εργασίας, μέσω της ενίσχυσης του προγράμματος με πρόσθετα κονδύλια 20.000.000 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, αλλά και της μείωσης των τροφείων. Υστερα από παρεμβάσεις του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση, αυξήθηκαν κατά 18.000 οι θέσεις των παιδιών που θα καλυφθούν φέτος σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας συνολικά τις 60.000. Η θετική κατάληξη των συζητήσεων που είχε το τελευταίο δεκαήμερο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) αποτυπώθηκε χθες, ύστερα από νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Η βασική πρόταση του υπουργείου Εργασίας, που τελικά έγινε αποδεκτή από την ΚΕΔΕ, περιλαμβάνει καταρχήν ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 20.000.000 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα σημαντική μείωση των τροφείων. Ειδικότερα, πρόκειται να μειωθεί το voucher των βρεφικών σταθμών κατά 20%, από 3.700 σε 2.960 ευρώ. Αντίστοιχα, το voucher των παιδικών σταθμών θα υποχωρήσει κατά 15%, από 2.900 σε 2.465 ευρώ. Επίσης, το voucher για το πρόγραμμα «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)» θα μειωθεί κατά 50%, από 2.000 σε 1.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Εργασίας υπολόγισε κοστολογημένη εξοικονόμηση πόρων, που φτάνουν τα 45.000.000 ευρώ. Ετσι θα καταφέρει η ΚΕΔΕ να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος από την αυξημένη ζήτηση που παρουσιάστηκε φέτος για να σταλούν μικρά παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων όλης της χώρας. Σημειώνεται ότι οι σχετικές αιτήσεις έφτασαν πανελλαδικά τις 93.000, αλλά ένας αριθμός περίπου 30.000 αιτήσεων απορρίφθηκε, καθώς δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Η αρχική επιλογή των αιτήσεων έφτανε τις 43.000. Με την εξοικονόμηση πόρων που επετεύχθη θα μπορέσουν να καλυφθούν σχεδόν άλλες 18.000 θέσεις βρεφών και παιδιών.

Από το υπουργείο Εργασίας γίνεται λόγος για την πλέον «ρεαλιστική λύση», αφού δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για να δοθούν επιπλέον κονδύλια, πέραν των 20.000.000 ευρώ που δόθηκαν.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα