«Ανάπτυξη και ασφάλεια από το 2013»

Να πιουν μαζί το… πικρό ποτήρι της εφαρμογής των επώδυνων μέτρων κάλεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τους υπουργούς του. Σε μια συνεδρίαση που κύλησε χωρίς αντιδράσεις, όλοι άκουγαν τον κ. Σαμαρά να τους ζητά να επιταχύνουν το έργο τους και να εφαρμόσουν μέσα στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν τις αποφάσεις που έχουν πάρει. «Πρέπει να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα να παρουσιάσουμε στους εταίρους μας» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό απαιτούνται πράξεις και όχι λόγια. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα είναι δύσκολες, δυσάρεστες, επώδυνες, αλλά αναγκαίες. Είναι όμως οι τελευταίες και θα συνοδευτούν από πολιτικές ανάκαμψης. Το 2013 θα έχει αναχαιτιστεί η ύφεση και θα έχουν περιοριστεί η ανεργία και τα λουκέτα».

Ο πρωθυπουργός, υπεραμυνόμενος του πακέτου των 11,5 δισ., υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν είναι μάταια και επανέλαβε ότι σε δύο χρόνια θα υπάρχει μια διαφορετική Ελλάδα, που θα είναι αξιόπιστη και θα παρέχει στους πολίτες της ασφάλεια. «Από τη μεριά τους και οι Ευρωπαίοι», πρόσθεσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, «πρέπει να σταθούν κι εκείνοι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους».

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να βρουν τρόπους για αύξηση των εσόδων του κράτους, λέγοντας: «Ξέρω ότι φτάσαμε μέχρι το κόκκαλο, πρέπει να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τα έσοδα καθώς τα 11, 5 δισ. είναι μόνο από περιορισμό δαπανών». Τους κάλεσε παράλληλα να «τρέξουν» τις πολιτικές που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις επενδύσεις, τη φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ευαγγέλιο» την προγραμματική συμφωνία των τριών εταίρων που στηρίζουν την κυβέρνηση, και διευκρίνισε -εν όψει των αντιδράσεων που αναμένονται- ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί θα έχουν υλοποιηθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ και μίλησε για μια πρώτη νίκη απέναντι στο λόμπι της δραχμής, ενώ κατηγόρησε όσους επιδιώκουν με τη στάση τους την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης και της αλλαγής του κλίματος.

«Το λόμπι της δραχμής είναι πράγματι πολύ ισχυρό εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά έχασε την πρώτη μεγάλη μάχη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις στους δήμους και, μιλώντας για τα κονδύλια που θα δοθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στραγγίξαμε την τελευταία σταγόνα που υπήρχε για να στηρίξουμε το έργο τους».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα