Σκληρός θα είναι ο Σεπτέμβριος για το λιανεμπόριο με έναν νέο γύρο λουκέτων να ξεκινά. Αν και φέτος οι εμπορικές επιχειρήσεις είχαν ξεχωριστές προσδοκίες από τις θερινές εκπτώσεις, καθώς για πολλούς ήταν ίσως η τελευταία ευκαιρία να «επιβιώσουν», ο τζίρος αποδείχτηκε τελικά για κλάματα.
Υπολογίζεται ότι κατά την τυπική διάρκεια των εκπτώσεων, που τελείωσαν την Παρασκευή 31/8, οι πωλήσεις των καταστημάτων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων υποχώρησαν κατά μέσο όρο 35%, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να ετοιμάζεται να κατεβάσει ρολά.
Σε νούμερα η μείωση του τζίρου φτάνει το 1 δισ. ευρώ σε σχέση με εκείνον που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων το 2011. Ετσι από 5 δισ. ευρώ που ήταν οι πωλήσεις των καταστημάτων πέρυσι και 6,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2010 το τρέχον έτος έπεσαν στα 4 δισ. ευρώ. Αυτό έχει ως συνέπεια 63.000 επιχειρήσεις, που ήδη βρίσκονταν στο κόκκινο, να βάλουν λουκέτο, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Επιπλέον, βάσει των στοιχείων της πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), μόνο μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να διακόψουν τη λειτουργία τους περί τις 11.000 μικρομεσαίες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις.
Αρκετά χαμηλότερες ήταν, ωστόσο, οι απώλειες του τζίρου που καταγράφηκαν στην περιφέρεια και τα νησιά, καθώς η πτώση φτάνει το 25% σε σχέση με πέρυσι. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι στις τουριστικές περιοχές μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται ικανοποιητικοί τζίροι, το προαναφερόμενο ποσοστό πτώσης γίνεται αυτομάτως πολύ μεγάλο.
Συνολικά για τη φετινή χρονιά ο τζίρος που θα χαθεί από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, καθώς και από τον κλάδο των αυτοκινήτων υπολογίζεται -σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ- να φτάσει τα 24 δισ. ευρώ. Ετσι θεωρείται δεδομένο ότι από τον Σεπτέμβριο οι άδειες βιτρίνες θα πολλαπλασιαστούν ειδικά στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, που ήδη μετράνε αμφότερες βαριές απώλειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους, όπως η Σταδίου, σχεδόν ένα στα δύο καταστήματα είναι κενό.
Οι χαμένοι…
Τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, δώρων, οικιακού εξοπλισμού και επίπλων ήταν οι εμπορικές επιχειρήσεις που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη χασούρα, παρά το γεγονός ότι πολλές απ’ αυτές έριξαν τις τιμές τους 40%, 50% ή και 70%.
«Οταν από τις αρχές Αυγούστου κατέφταναν τα ειδοποιητήρια της Εφορίας για την πληρωμή των τσουχτερών φόρων εισοδήματος, με ποια ψυχολογία και κυρίως με τι χρήματα θα έβγαιναν οι καταναλωτές για ψώνια» αναρωτιούνται οι έμποροι.
Ειδικά στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης η κατάσταση είναι δραματική αναφέρουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, αφού ακόμη και οι εταιρίες φτηνής μόδας έχουν αρχίσει να γράφουν ζημιές.
Εξίσου αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει και ο κλάδος των επίπλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση πωλήσεων για τα καταστήματα ΙΚΕΑ ήταν σε διψήφιο ποσοστό το α’ εξάμηνο του 2012 λόγω της σημαντικά μειωμένης κατανάλωσης. Το χειρότερο όμως είναι πως, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Φουρλή, που διαχειρίζεται τα εν λόγω καταστήματα, η ίδια τάση συνεχίζει να διατηρείται και στο γ’ τρίμηνο της χρήσης, χωρίς να φαίνεται σημαντική μεταβολή της καταναλωτικής συμπεριφοράς στο μέλλον.
Ούτε και τα εμπορικά κέντρα έχουν αποφύγει τα χειρότερα. Αντιπροσωπευτική είναι η πορεία των εμπορικών κέντρων της Lamda Development. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου, η πτώση της κερδοφορίας στο The Mall διαμορφώθηκε σε 10%, ενώ ο τζίρος των καταστημάτων υποχώρησε κατά το ίδιο ποσοστό.
Μεγαλύτερη ήταν η κάμψη στο Golden Hall, καθώς ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 13,9%, ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία κατά 20,9%. Σε ότι αφορά τον αριθμό επισκεπτών, παρατηρήθηκε μικρή πτώση κατά 4,5%.
Στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη η πτώση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων περιορίστηκε στο 5,8%, η επισκεψιμότητα παρουσίασε μικρή πτώση κατά 4,5%, ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία παρουσίασε οριακή κάμψη κατά 1,4%.
Ξανθή Γούναρη