Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για 2.800.000 συνταξιούχους, τους οποίους υποπτεύεται για φοροφυγάδες, προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.
Εως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει αποστείλει τα ακριβή ηλεκτρονικά αρχεία με τα πλήρη στοιχεία των συνταξιούχων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και η τελευταία θα αναλάβει από το ερχόμενο έτος να καταγράψει στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης τις πραγματικές συντάξιμες αποδοχές τους. Οι περιπτώσεις συνταξιούχων που έχουν αποκρύψει τα πραγματικά τους εισοδήματα από την Εφορία ήταν η αφορμή για να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας σε μια πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή τους.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πρόσφατα κατέθεσε στοιχεία στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρόδη για περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν έχουν απογραφεί (2.731 άτομα μόνο στον ΟΓΑ) και για άλλους που βρέθηκε να έχουν υποβάλει ψευδείς φορολογικές δηλώσεις. Οπως έχει γίνει γνωστό, στο Ταμείο Νομικών το 5,66% (1.070 άτομα) δεν έχει υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση και το 6,64% (1.186 ασφαλισμένοι) είχει δηλώσει μικρότερη σύνταξη από αυτή που χορηγεί το Ταμείο. Ιδια κατάσταση και στο ΤΣΜΕΔΕ, με το ποσοστό εκείνων που δήλωναν μικρότερη σύνταξη από αυτή που λάμβαναν να φτάνει το 11,7%.
Ο τρόπος που θα γίνεται το «φακέλωμα» είναι η άμεση διασύνδεση όλων των ασφαλιστικών ταμείων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Με τον τρόπο αυτό θα δίνονται απευθείας οι ακριβείς ετήσιες συντάξιμες αποδοχές για περίπου 2.800.000 συνταξιούχους στη ΓΓΠΣ και η τελευταία θα καταγράφει το όποιο ποσό στο έντυπο Ε1 της Εφορίας.
Ταυτόχρονα θα γίνεται διασταύρωση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) όλων των συνταξιούχων και έτσι το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι μπορεί να βάλει φρένο στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής των συνταξιούχων, μέσω της δήλωσης πλασματικών συντάξεων.
Από το 2013 οι συνταξιούχοι θα υποχρεώνονται να καταγράψουν στη φορολογική τους δήλωση μόνο τυχόν πρόσθετα έσοδα που μπορεί να έχουν από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια).
Στο έντυπο Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης που θα λαμβάνουν θα είναι στο εξής καταγεγραμμένο το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας που έχουν αναλάβει τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία υπογραμμίζουν ότι με τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί στο μέλλον να εντοπίσει με σχετική ευκολία περιπτώσεις συνταξιούχων «μαϊμού». Το κυριότερο όμως είναι ότι θα σταματήσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής μέσω καταγραφής συντάξεων μικρότερων από αυτές που λαμβάνονται στην πραγματικότητα.
Τα στοιχεία των συνταξιούχων που ζητούνται είναι: ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, ημερομηνία γέννησης, ταχυδρομική διεύθυνση, μεικτό ποσό σύνταξης, καθαρό ποσό σύνταξης, φόρος που αναλογεί και φόρος που παρακρατείται.
Τη συλλογή των παραπάνω στοιχείων για τους συνταξιούχους από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία έχει αναλάβει η ΗΔΙΚΑ.
Στις περιπτώσεις εκείνες όπου η ΓΓΠΣ εντοπίσει ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, θα ζητηθεί από τα Ταμεία να δοθεί συμπληρωματική λίστα, στην οποία θα έχει γίνει ταυτοποίηση των δικαιούχων και θα έχουν επικαιροποιηθεί τα ηλεκτρονικά αρχεία. Εάν και πάλι κάτι τέτοιο δεν καλύψει όλες τις περιπτώσεις, τότε θα αναζητηθεί καθένας συνταξιούχος χωριστά για να υποβάλει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Εάν μετά και την απευθείας προσπάθεια επικοινωνίας προκύψουν συνταξιούχοι που δεν θα έχουν τους παραπάνω απαραίτητους αριθμούς, τότε η σύνταξη θα διακόπτεται και δεν θα καταβάλλεται.
Εάν το αναγραφόμενο ποσό της σύνταξης στο έντυπο Ε1 δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό, ο συνταξιούχος θα μπορεί να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα (αποδείξεις είσπραξης) και να ζητήσει να υπάρξει διόρθωση του ποσού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ελέγχους που έχουν γίνει ως τώρα προκύπτει ότι ένα ποσοστό συνταξιούχων, που ανάλογα με το Ταμείο κυμαίνεται από 5% έως 12%, αποκρύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος τις πραγματικές συντάξιμες αποδοχές που λαμβάνει. Εντοπίστηκαν μάλιστα περιπτώσεις όπου συνταξιούχοι δεν δηλώνουν καθόλου τις συντάξεις τους ή δηλώνουν μόνο τη μία από τις συντάξεις που εισπράττουν.
Ποια Ταμεία έχουν ανταποκριθεί έως τώρα
Το χρονικό περιθώριο που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας στα Ταμεία για να αποστείλουν τις απαραίτητες λίστες συνταξιούχων είναι το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ηδη έως τώρα έχουν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του υπουργείου Εργασίας οι φορείς του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων – ΕΤΑΑ (ΤΜΕΔΕ – πολιτικοί μηχανικοί, Ταμείο Νομικών, Τομέας Συμβολαιογράφων, ΤΣΑΥ – Ταμείο Υγειονομικών).
Επίσης, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ), οι φορείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ.
Βασίλης Αγγελόπουλος