Ταξίδι στα Κύθηρα του ’60 μ’ ένα κλικ

Αγνωστες λήψεις και αθέατες πλευρές της κυθηραϊκής ζωής του ’60 αποκαλύπτονται μέσα από μια ενδιαφέρουσα έκθεση που την περίοδο αυτή «τρέχει» στο νησί. Οι φωτογραφίες φέρουν την υπογραφή του Παύλου Μυλώφ, ενός ταλαντούχου καλλιτέχνη του 20ού αιώνα που «όργωσε» όλη την Ελλάδα απαθανατίζοντας με τον φακό του την περιφέρεια και τους ανθρώπους της. Τίτλος της παρουσίασης που φιλοξενείται στην γκαλερί του νησιού «Follow your art», «Παύλος Μυλώφ – Τα Κύθηρα του ’60», και θα διαρκέσει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστός στο κοινό» είπε στη «δημοκρατία» ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Σταθάτος. «Βέβαια πολλοί συνεργάτες του ή συνομήλικοί του θα τον θυμούνται, αλλά στον κόσμο δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό το έργο του, διότι μετά τον θάνατό του αυτό εξαφανίστηκε. Με την έκθεση αυτή ουσιαστικά θέλαμε να τον επαναφέρουμε. Σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στους μεγάλους Ελληνες φωτογράφους, αλλά είναι ένας έντιμος τεχνίτης, ο οποίος είχε οργώσει όλη την Ελλάδα αφήνοντας σημαντικά τεκμήρια της πατρίδας μας» συνέχισε ο κ. Σταθάτος.

Γεννημένος το 1890 στην Βεσσαραβία, που σήμερα διοικητικά ανήκει στη Μολδαβία, ο Παύλος Μυλώφ κατέφυγε μαζί με τη μητέρα του στην Ελλάδα μετά τη Ρωσική Επανάσταση. Εδώ έμεινε μέχρι και τον θάνατό του το 1972. «Είναι 100% Ελληνας» υποστήριξε ο κ. Σταθάτος. «Ηταν ένας φωτογράφος-δημοσιογράφος που έζησε κατά κύριο λόγο στην Αθήνα. Υπήρξε μεταξύ άλλων και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας, καθώς και μέλος της Ενωσης Συγγραφέων».

Ποια όμως ήταν η σχέση του με τα Κύθηρα; «Είχε πολύ έντονους δεσμούς με το νησί. Ηταν ένας πολυταξιδεμένος φωτογράφος, ο οποίος αγάπησε το Τσιρίγο και αποφάσισε κάποια στιγμή να φτιάξει εδώ το δεύτερο σπίτι του. Ετσι, δημιούργησε μια πολύ ταπεινή κατοικία στον Πίσω Γυαλό, την οποία έχτισε σιγά σιγά».

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η δουλειά του ταλαντούχου φωτογράφου παρουσιάζεται ευρέως. Συνολικά 20 φωτογραφίες που απεικονίζουν το Τσιρίγο του ’60 εκτίθενται, ενώ παράλληλα στην γκαλερί το κοινό μπορεί ακόμη να δει και ένα βίντεο απ’ όπου «περνούν» περίπου 200 ακόμη λήψεις. «Το αρχείο του δεν ήταν χαμένο. Πέρασε από τα χέρια διαφόρων κληρονόμων που το πρόσεξαν και το φρόντισαν ιδιαίτερα, ωστόσο ο εγγονός του, ο γνωστός επιχειρηματίας Φώτης Χυτήρης, ήταν εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία να το εκθέσει για πρώτη φορά» τόνισε ο επιμελητής της παρουσίασης.

Σε αυτό περιλαμβάνονται συνολικά 7.000 φωτογραφίες, οι οποίες προέρχονται από ταξίδια του ανά την Ελλάδα, και όχι μόνο. Λάτρης του τοπίου, ο Μυλώφ απαθανάτισε με τον φακό του ανθρώπινες φιγούρες αλλά και εμβληματικά κτίρια της πόλης, ενώ ήταν ένας από τους πρώτους φωτογράφους που τόλμησε να «βγάλει» τη φωτογραφία από τα στεγανά της, προσθέτοντας τη δική του, ιδιαίτερη ματιά. «Η διάσωση κάθε σημαντικού σε όγκο ή ποιότητα φωτογραφικού αρχείου αποτελεί κέρδος όχι μόνο για την ιστορία του μέσου, αλλά και για την αναζήτηση και κατανόηση του χαμένου παρελθόντος – για την οποία αναζήτηση, όπως μας θυμίζει ο Προυστ, εξίσου σημαντικό ρόλο με τα ουσιώδη παίζουν τα εκ πρώτης όψεως επουσιώδη. Ποιος άλλος -εκτός από τον Μυλώφ- διανοήθηκε τότε να φωτογραφίσει, εκτός από την Ακρόπολη των Αθηνών, το ταπεινό εσωτερικό ενός περιπτέρου;» υπερθεμάτισε ο κ. Σταθάτος.

Στα άμεσα σχέδια των διοργανωτών της έκθεσης είναι του χρόνου να στηθεί μία ακόμη μεγαλύτερη παρουσίαση με το έργο του Μυλώφ, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο αυτή εκδόθηκε και ένα πολυσέλιδο λεύκωμα με μικρές λήψεις του από όλη την Ελλάδα.

Info: Η έκθεση με τίτλο «Παύλος Μυλώφ – Τα Κύθηρα του ’60» θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί «Follow your art», στο Καψάλι Κυθήρων, έως και τις 14 Σεπτεμβρίου.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα