Είδηση! Σε άνοδο τα ηλεκτρικά

Αντιστροφή της πτωτικής τάσης του 2011 καταγράφει η συνολική εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται αυξομειώσεις στην παραγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, αναλόγως των προϊόντων που παράγουν. Οπως προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με επιμέρους προϊόντα του κλάδου, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, αυξήθηκε η παραγωγή κουζινών, πλακών μαγειρέματος, καμινέτων, σχαρών μαγειρέματος και συναφών ειδών κατά 42,8%, ενώ μειώθηκε η παραγωγή θερμοσιφώνων κατά 2,2% και θερμαντήρων νερού κατά 8,4%. Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ανοδικά κινείται η παραγωγή ψυγείων.

Η θετική εξέλιξη έρχεται έπειτα από μια άσχημη χρονιά το 2011, κατά την οποία είχε μειωθεί η παραγωγή θερμοσιφώνων κατά 18,3%, άλλων φούρνων, κουζινών, πλακών μαγειρέματος, καμινέτων, σχαρών μαγειρέματος και συναφών ειδών κατά 11,4% και θερμαντήρων νερού κατά 4,7%.

Ας σημειωθεί ότι το 2011, εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης που παρουσίασε η ζήτηση στην εσωτερική αγορά, οι μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών παρουσίασαν μειωμένη λειτουργική κερδοφορία, καθώς και μείωση των πωλήσεων, ως σύνολο, σύμφωνα με τα εταιρικά τους αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ προβληματισμό δημιουργούν οι εξαγωγές, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2012 καταγράφεται μείωση στους πέντε από τους έξι βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας στην Ευρώπη, όπως προκύπτει στην επικαιροποιημένη μελέτη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).

Πιο συγκεκριμένα, μειώσεις των εξαγωγών παρατηρούνται προς τους κύριους εμπορικούς εταίρους της χώρας, δηλαδή την Ε.Ε. (27) κατά 6,8% και τα Βαλκάνια κατά 3,6%. Οι εν λόγω αγορές αφορούν περίπου το 67% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών. Θα πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι μειώσεις καταγράφονται σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, με εξαίρεση το Βέλγιο (+36%) και τη Σουηδία (+2,1%).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα