Στο φως δέκα «πλυντήρια» για $8.700.000

Καταιγιστικές εξελίξεις αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, με την κλήση νέων κατηγορουμένων από τους ανακριτές που διενεργούν την κύρια ανάκριση και τη λήψη συμπληρωματικών απολογιών από τους ήδη υπάρχοντες βασικούς εμπλεκόμενους. Εν τω μεταξύ, επιβαρυντικά στοιχεία για τη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος προστίθενται καθημερινά στην ήδη ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης και νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο διακίνησης του μαύρου πολιτικού χρήματος έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τα καινούργια στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν δέκα νέες εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για τη διακίνηση μαύρου χρήματος, το οποίο αποτελεί μέρος της μίζας που δόθηκε για το εξοπλιστικό πρόγραμμα TOR-M1.

Τα στοιχεία αυτά, ιδιαίτερα σημαντικά για την πορεία της δικαστικής έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψαν από την άρση του τραπεζικού απορρήτου και τις απαντήσεις από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έφτασαν στις ελληνικές αρχές. Το έργο των ανακριτών μάλιστα συνέδραμε και ειδικός επιστήμονας ο οποίος τα διασταυρώνει μέσω ΣΔΟΕ. Οι δικαστικές αρχές έφτασαν στις δέκα εταιρίες – «πλυντήρια» μετά το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού που διατηρούσε στη Γενεύη της Ελβετίας ο Βλάσης Καμπούρογλου, νόμιμος εκπρόσωπος της εμπλεκόμενης στην υπόθεση της προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR-M1 εταιρείας DRUMILAN INTERNATIONAL HELLAS.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Καμπούρογλου ελέγχεται ποινικά για την υπόθεση της προμήθειας των εξοπλιστικών προγραμμάτων TOR-M1. Συγκεκριμένα, από τον λογαριασμό της Ελβετίας που διατηρούσε ο Καμπούρογλου φέρεται να «έφυγαν» περίπου 8.700.000 δολάρια ΗΠΑ. Περίπου 5.500.000 ευρώ, τα οποία αφού πέρασαν μέσα από εννέα εταιρίες (REA INTERNATIONAL, MSMT Ltd, CALMUNY Ltd, FIDURHONE SA, LUBWIG SA, NLKA LIMITED, FERRETI Sp.A, REAL Ltd, HYSKY), κατέληξαν σε μία δέκατη, ιταλική, την SDG SrI. Νόμιμος εκπρόσωπος της τελευταίας εμφανίζεται ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης. Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές θεωρούν ότι πίσω από τις εταιρίες και τη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος βρίσκεται ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Ενισχυτικό της άποψης των αρχών είναι, εκτός από την ύπαρξη της εταιρείας DRUMILAN, η ανεύρεση χειρόγραφων σημειώσεων και εγγράφων που κατασχέθηκαν τόσο στο σπίτι του Σαχπατζίδη όσο και στο γραφείο του Τσοχατζόπουλου στην Κομνά Τράκα. Στην ιταλική εταιρεία, μάλιστα, διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος από τις αρχές της χώρας και της επιβλήθηκε πρόστιμο 450.000 ευρώ. Μάλιστα, στα κατασχεθέντα στοιχεία από το σπίτι του Γ. Σαχπατζίδη και το γραφείο του Ακη Τσοχατζόπουλου εντοπίστηκαν έγγραφα – φόρμες με ισχυρισμούς που θα προέβαλαν στο πλαίσιο της φορολογικής έρευνας στην Ιταλία. Επιπλέον, στην ιταλική εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν δύο εμβάσματα συνολικού ύψους 50.000 ευρώ το 2008, από την πρώην σύζυγο του πρώην υπουργού, Γκούντρουμ. Πάντως, ο φερόμενος ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Γιώργος Σαχπατζίδης υποστηρίζει ότι η ιταλική εταιρεία δραστηριοποιούνταν στον χώρο του real estate και αρνείται ότι αυτή χρησιμοποιήθηκε ως «πλυντήριο» ξεπλύματος της μίζας. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ανακριτές έχουν ως στόχο να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του Ακη Τσοχατζόπουλου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και στη συνέχεια να διαβιβαστεί η δικογραφία στην Εισαγγελία για τα περαιτέρω. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, δεν αποκλείεται στις αρχές του 2013 οι κατηγορούμενοι που θα κριθεί ότι πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο να έχουν παραπεμφθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και να αρχίσει η δίκη τους.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα