Νέες αντιδράσεις πυροδοτούν στο Δημόσιο τα μέτρα των 11,6 δισ., που πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Η λευκή απεργία, η οποία ήδη εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους (όπως για τις διαδικασίες σχετικά με την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων ή ακόμη και με τη μη έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων για τη συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα), τώρα επεκτείνεται στο θέμα της σύνθεσης των υπηρεσιακών συμβουλίων.
Στα περισσότερα υπουργεία και σε φορείς του Δημοσίου φαίνεται ότι η τακτική που ακολουθείται είναι να μην προχωρήσει η σύσταση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων, με τη νέα σύνθεσή τους όπως προβλέπει ο νόμος του 2012. Με τον προηγούμενο νόμο στα υπηρεσιακά συμβούλια μετείχαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων, οι οποίοι λόγω «συναδελφικής αλληλεγγύης» αθώωναν πολλές φορές επίορκους συναδέλφους τους ή τους έδιναν μια δεύτερη… ευκαιρία. Αν και θα έπρεπε ως τον Ιούνιο του 2012 να έχουν προχωρήσει οι αλλαγές, τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει.
Χθες με επείγουσα εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Στεφάνου καλεί τις υπηρεσίες διοικητικού να τον ενημερώσουν εντός πέντε ημερών, όπως αναφέρει, αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σύστασης των νέων πειθαρχικών συμβουλίων.
«Αν δεν έχει ήδη γίνει η σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων», αναφέρεται στην εγκύκλιο, «παρακαλούμε όπως άμεσα προχωρήσετε σε αυτή». «Οι αρμόδιες υπηρεσίες», συνεχίζει η εγκύκλιος, «παρακαλούνται όπως άμεσα ανταποκριθούν στα αιτήματα της παρούσας εγκυκλίου, καθότι τα ζητήματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Πειθαρχικού Δικαίου είναι από τα σημαντικότερα τμήματα του Υπαλληλικού Κώδικα, διότι συνδέονται άμεσα με την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και γενικότερα με την εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης».
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι «μέχρι τη συγκρότηση, δηλαδή την έκδοση απόφασης ορισμού των μελών των πειθαρχικών συμβουλίων κατά τα οριζόμενα στον ν. 4057/2012, εξακολουθούν να ασκούν τις πειθαρχικές αρμοδιότητες του ως άνω νόμου τα υπηρεσιακά συμβούλια του ν. 3528/2007. Οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα υφιστάμενα υπηρεσιακά – πειθαρχικά συμβούλια διαβιβάζονται στα πειθαρχικά συμβούλια του νέου νόμου το αργότερο μέσα σε έναν μήνα από τη συγκρότησή τους».
Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια είναι τριμερή, συνεδριάζουν δημόσια και αποτελούνται από έναν δικαστικό λειτουργό, έναν εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έναν μόνιμο υπάλληλο προϊστάμενο διεύθυνσης.
Νίκος Ελευθερόγλου