Συνεχείς μειώσεις μισθών έως το 2016 και κατώτατος 450 € με εντολή τρόικας!

Οι μισθοί στην Ελλάδα θα μειώνονται τουλάχιστον μέχρι το 2016, ενώ η όποια ανάκαμψη υπάρξει θα φτάσει στην κοινωνία πολύ καθυστερημένα, έχουν διαμηνύσει κατά τις πληροφορίες στην κυβέρνηση τα στελέχη της τρόικας, που σήμερα το μεσημέρι θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Το διακύβευμα είναι το πακέτο που ξεκίνησε από 11,5 δισ. και πήγε στα 13 δισ., αλλά και ένα πλαίσιο θεμάτων που η τρόικα θέτει επιτακτικά και επιμένει να προχωρήσουν εδώ και τώρα.

Αφορούν τη νέα μείωση του κατώτατου μισθού, τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, την κατάργηση του 13 και του 14ου μισθού, αλλά και την άρδην αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς εργασίας.

Η τρόικα δεν φαίνεται να έχει πειστεί από τα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης της κυβέρνησης και υπογραμμίζει ότι αν υλοποιηθούν, όπως έχουν παρουσιαστεί, θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στα ετοιμόρροπα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης που αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία» τρομάζουν τους κυβερνητικούς, καθώς οι τροϊκανοί θέλουν να επιβάλουν μισθούς Βουλγαρίας και ελαστικές σχέσεις εργασίας, ασυνήθιστες για ευρωπαϊκή χώρα. Εξάλλου στο πρόσφατα «αποκαλυφθέν» e-mail που έστειλαν στο υπουργείο Εργασίας οι δανειστές, με στιλ ανθύπατου, ζητούν κατάργηση του πενθήμερου και επαναφορά στην εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, καθώς και τη θεσμοθέτηση των 11 ωρών ως ελάχιστου χρόνου ανάπαυσης.

Στο σκέλος του κατώτατου μισθού μπορεί το υπουργείο Εργασίας να προσπαθεί να πείσει ότι ζήτημα μείωσης δεν τίθεται, η τρόικα όμως έχει διαφορετική άποψη. Από τον περασμένο Μάρτιο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν έχει υπογραμμίσει την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας μάλιστα λόγο για περικοπές κοντά στο 10%.

Στόχος, κατά την τρόικα, είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων με την ελληνική αγορά εργασίας να προσομοιάζει στις αντίστοιχες της Βουλγαρίας ή της Ρουμανίας…

Ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου, επί κυβέρνησης Παπαδήμου, υποχώρησε κατά 22%, από τα 751 ευρώ στα 585 ευρώ μικτές αποδοχές. Ειδικά μάλιστα για νέους έως 25 ετών η υποχώρηση ήταν της τάξης του 32%, φτάνοντας στα 510 ευρώ μικτά.

Στόχος των τροϊκανών είναι να ρίξουν τις αποδοχές ακόμα περισσότερο, κοντά στην περιοχή των 450 ευρώ…

Ηδη, πάντως, εργαζόμενοι (ΓΣΕΕ) και μερίδα των εργοδοτών (ΕΣΕΕ – έμποροι, ΓΣΕΒΕΕ – επαγγελματοβιοτέχνες) έχουν εκφραστεί ανοιχτά για την ανάγκη αύξησης των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Οι προαναφερόμενοι εργοδότες έχουν προτείνει να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα του 2009, φτάνοντας τα 701 ευρώ, ενώ η ΓΣΕΕ ζητά πλήρη επαναφορά στα 751 ευρώ και εκ νέου διαπραγμάτευση για να προσδιοριστεί το ύψος του από το 2013 και μετά.

Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης, όμως, τώρα πια έχει ενεργό ρόλο και το υπουργείο Εργασίας, που -βάσει του δεύτερου Μνημονίου- δικαιούται να νομοθετήσει το ύψος του κατώτατου μισθού. Η τρόικα τονίζει σε όλους τους τόνους ότι ο κοινωνικός διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν πρέπει να αποφασίσει αυξήσεις στις κατώτατες αποδοχές, μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά. Μόνο που με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία αντί να μειώνεται, αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Οι άνεργοι έφτασαν τα 1.216.410 άτομα ή 24,4%, κάτι που σημαίνει ότι η εν λόγω πρόταση μοιάζει με… κακόγουστο ανέκδοτο!

Οι τροϊκανοί επιμένουν να θεωρούν τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα την υποχρέωση των επιχειρήσεων να δίνουν δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας (13ος και 14ος μισθός), προσθέτοντας ότι οι μισθοί αυτοί στον ιδιωτικό τομέα ή πρέπει να ενσωματωθούν στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων ή να καταργηθούν τελείως. Την ίδια στιγμή έχουν διαπιστώσει ότι η διαδικασία των ωριμάνσεων (τριετίες, πενταετίες) έχει διατηρήσει ένα ύψος στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, παρά το γεγονός ότι σε μια διετία έχουν υποχωρήσει περίπου 30% κατά μέσο όρο. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να θέσουν θέμα περικοπών των ωριμάνσεων, για όσο διάστημα θα διαρκεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μέτρο αποικιακού χαρακτήρα που θέλει η τρόικα να προωθήσει στην ελληνική αγορά εργασίας είναι η κατάργηση του πενθήμερου και η επιβολή εξαήμερης απασχόλησης σε όλους τους τομείς.

Η τρόικα θέλει να θεσμοθετηθεί ωράριο-λάστιχο, που θα αλλάζει ακόμα και σε καθημερινή βάση, ανάλογα με το είδος και τις ανάγκες τις επιχείρησης. Ετσι θα καταργηθεί η εφαρμογή ειδικού ωραρίου (π.χ., τετράωρο) για διάστημα από τέσσερις έως εννέα μήνες, όπως ίσχυε ως τώρα. Στις βασικές της προτεραιότητες περιλαμβάνεται και η άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τους εργοδότες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και η θεσμοθέτηση ελάχιστου χρόνου ανάπαυσης 11 ώρες την ημέρα. Επίσης η τρόικα επιμένει να μειωθεί και το κόστος αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις να αποφασίζουν περικοπές προσωπικού.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα