Μια έκπληξη ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για τους φορολογουμένους και δη τους συνταξιούχους. Το 2013 θα τους ταχυδρομήσει προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, ενώ στόχος είναι σύντομα ανάλογες δηλώσεις να υπάρχουν και για τους μισθωτούς.
Σε περίπτωση αμφισβήτησης π.χ. του αναγραφόμενου ποσού της σύνταξης από τον φορολογούμενο, αυτός θα πρέπει να αποδεικνύει τον ισχυρισμό του προσκομίζοντας τα αναγκαία παραστατικά.
Στις φορολογικές δηλώσεις θα προσυμπληρώνονται στοιχεία που αφορούν τις συντάξεις, τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος, τα ενοίκια που εισπράττει, τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει καταβάλει, αλλά και τις δαπάνες για ασφαλιστήρια συμβόλαια κτλ.
Aπό τις διασταυρώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, προέκυψε πως ένα ποσοστό συνταξιούχων που κυμαίνεται από 5% μέχρι 12%, ανάλογα με το Ταμείο, είτε δεν δήλωναν καθόλου τη σύνταξη είτε δήλωναν μικρότερο ποσό από αυτό που λάμβαναν.
Οι υπάλληλοι που έκαναν τις διασταυρώσεις δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν διαπίστωναν ότι -για παράδειγμα- σε κάποιες περιπτώσεις αναγραφόταν ΑΦΜ συνταξιούχου, που όμως είναι δηλωμένο σαν «συστεγασμένα φαρμακεία», «κοινωνία κληρονόμων» ή -το άκρον άωτον- εμπορική τράπεζα!
Το 2014 θα γίνει προσπάθεια να προσυμπληρωθούν και οι φορολογικές δηλώσεις των μισθωτών, οι οποίοι θα την υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet. Στόχος είναι οι φορολογούμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις να μη χρειάζεται να συμπληρώσουν τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης αλλά απλώς να επιβεβαιώσουν ότι τα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί από το σύστημα taxis είναι επικαιροποιημένα και σωστά. Με αυτόν τον τρόπο εικάζεται ότι κανείς φορολογούμενος δεν θα «ξεχάσει» να συμπληρώσει ενοίκια, δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, εισοδήματα, αυτοκίνητα, δόσεις στεγαστικών δανείων, συντάξεις κτλ.
Εφόσον το σχέδιο προχωρήσει οι φορολογούμενοι θα βρουν προσυμπληρωμένα τα εξής στοιχεία:
-τη δαπάνη των τόκων για στεγαστικό δάνειο με το οποίο αποκτήθηκε η πρώτη κατοικία του φορολογουμένου
-τη δαπάνη για ασφάλιστρα ζωής και υγείας που κατέβαλε ο φορολογούμενος σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες
-τη δαπάνη για υποχρεωτικές εισφορές που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία ή για εισφορές αυτασφάλισης ή αναγνώρισης ετών ασφάλισης
-το εισόδημα από μισθούς
– το εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές
– τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε από μισθούς και συντάξεις
– τον φόρο που αναλογεί σε μισθούς και συντάξεις.
Εφόσον ο φορολογούμενος συμφωνεί, θα δίνει την έγκρισή του για άμεση εκκαθάριση της δήλωσης. Η βασικότερη πηγή άντλησης στοιχείων θα είναι η Ελληνική Ενωση Τραπεζών.
To «φακέλωμα»
Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ιδιωτικές κλινικές και άλλοι φορείς υποχρεούνται πλέον να στέλνουν σε τακτά διαστήματα στη ΓΓΠΣ όλα τα οικονομικά δεδομένα των πελατών τους. Συγκεκριμένα:
– Οι τράπεζες πρέπει να στέλνουν στοιχεία που αφορούν δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπόλοιπο και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών (αριθμός λογαριασμού, μεταβολές υπολοίπων, ΑΦΜ δικαιούχου, ονόματα δικαιούχων, κτλ.).
– Τα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία πρέπει να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ τα ΑΦΜ των ιατρών που εκτέλεσαν ιατρικές πράξεις (π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις), σχετικές ημερομηνίες κ.ά.
– Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία των πελατών τους και το ποσό των ασφαλίστρων που κατέβαλε καθένας. Το ίδιο ισχύει και για τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία τα οποία πρέπει να δώσουν στοιχεία για τις εισφορές των εργαζομένων.
– Οι εταιρίες τηλεφωνίας, ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν σε αριθμούς παροχής, ύψος λογαριασμών, ποσά που καταβλήθηκαν από τους πελάτες τους κ.ά.
– Οι εταιρίες πιστωτικών καρτών πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν στις συναλλαγές που έχουν γίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ θα τα διασταυρώνει με τα «κενά ακίνητα» που δηλώνει ο φορολογούμενος προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αδήλωτα ενοίκια.
Ο έλεγχος των τιμολογίων της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και των εταιριών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας θα γίνεται δειγματοληπτικά. Για παράδειγμα, θα δίνει εντολή το σύστημα taxis στη ΔΕΗ να στείλει τα ονόματα των πελατών της που καταναλώνουν κάθε δίμηνο ρεύμα αξίας άνω των 1.000 ευρώ. Για τη χρήση κινητών και σταθερών τηλεφώνων το ποσό πάνω από το οποίο θα ζητηθούν στοιχεία ενδέχεται να είναι τα 500 ευρώ, ενώ χαμηλότερο θα είναι το ποσό για δειγματοληπτικό έλεγχο κατόχων ακινήτων που καταναλώνουν νερό μέσω της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΔΑΘ κτλ.
Στέλιος Κράλογλου