Μπορεί η τρόικα να επιμένει για 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετοιμάζει σχέδιο για 300.000 «απολύσεις» μέσω του πρόωρης σύνταξης αντί της εφεδρείας!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Μανιτάκης μελετά και σκέφτεται να υιοθετήσει την επικαιροποιημένη έκθεση του ΟΟΣΑ, στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Οι μακροχρόνιοι περιορισμοί στις προσλήψεις δεν έχουν μειώσει σημαντικά τη μισθοδοσία της κεντρικής κυβέρνησης λόγω του χαμηλού αριθμού των εξόδων από την υπηρεσία, αλλά έχουν οδηγήσει σε σημαντική δημογραφική μετατόπιση μεταξύ των κεντρικών δημοσίων υπαλλήλων. Η Ελλάδα έχει αρκετά ηλικιωμένο και ταχέως γηράσκον ανθρώπινο δυναμικό στην κεντρική της κυβέρνηση, σε σχέση με τα πρότυπα του ΟΟΣΑ».
Αυτό σημαίνει σε απλά μαθηματικά ότι με βάση την έκθεση (στοιχεία της οποίας δημοσίευσε χθες το «Βήμα») το 38% των δημοσίων υπαλλήλων που σήμερα είναι πάνω από 50 χρόνων βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη», μια και οι περισσότεροι από αυτούς πλησιάζουν να έχουν σε τρία χρόνια 33 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο!
Το σενάριο αυτό, αν υλοποιηθεί τελικά, μπορεί θεωρητικά να αποτρέπει τις απολύσεις με καθεστώς εφεδρείας και ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζομένους και χαροποιεί την τρόικα που επιμένει στο σχέδιό της για απομακρύνσεις από το Δημόσιο 150.000 υπαλλήλων έως το 2015.
Σύμφωνα με την ομάδα του κ. Μανιτάκη, σκοπεύεται να δοθεί η δυνατότητα στους υπαλλήλους, στους οποίους έχουν απομείνει τρία χρόνια για τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης, να βγουν από τώρα στη σύνταξη χωρίς καν να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους.
Η ρύθμιση, αν πάρει το πράσινο φως από το Μαξίμου, θα έχει μια σημαντική διαφορά από όσα μέχρι τώρα προέβλεπε η προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία Ρέππα, μια και σε εκείνη προεβλεπόταν ότι οι υπάλληλοι που θα την επέλεγαν θα έπρεπε να βγουν στην εφεδρεία και να εισπράττουν μόνο το 60% του μισθού τους.
Η ρύθμιση Μανιτάκη, αντίθετα, θα προβλέπει ότι όσοι επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότησή τους θα φεύγουν εδώ και τώρα χωρίς να μπουν σε καθεστώς εφεδρείας.
Μπορεί βραχυπρόθεσμα αυτή η έξοδος χιλιάδων υπαλλήλων από το Δημόσιο να μην επιφέρει μεγάλο οικονομικό όφελος, αλλά μακροπρόθεσμα θα ανακουφίσει το κράτος από λειτουργικά έξοδα, αλλά θα βοηθήσει και στην ανανέωση του προσωπικού του με άλλες ευέλικτες μορφές εργασίας.
Το δεύτερο πλάνο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορά τους εργαζομένους που, σύμφωνα με την αξιολόγηση που θα γίνει, θα μπουν σε «μαύρη λίστα». Οσοι από αυτούς χαρακτηριστούν επίορκοι θα απολυθούν με συνοπτικές διαδικασίες. Την ίδια τύχη θα έχουν και όσοι στον φάκελό τους βρεθούν να έχουν παραπτώματα του πειθαρχικού κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα δουν με τη σειρά τους την έξοδο από το Δημόσιο.
Παράλληλα, όσοι βαθμολογηθούν μέσα από τη διαδικασία των γραπτών τεστ που αναμένεται να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ενός ικανού δημοσίου υπαλλήλου θα βρεθούν εκτός κρατικής μηχανής.
Νίκος Ελευθερόγλου