Η τρόικα αμφισβητεί τα μέτρα και ιδιαίτερα όλα εκείνα που έχουν κάνουν με αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ (σύνολο 1,95 δισ.), ζητά απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν εμπιστεύεται ούτε τις περικοπές των αμυντικών δαπανών κατά 500.000.000 ευρώ και των φαρμακευτικών κατά 450.000.000.
Οι τροϊκανοί δεν θέλουν καν να ακούνε τις προτάσεις για εισπράξεις από την πάταξη της φοροδιαφυγής και για τον λόγο αυτόν διέγραψαν έσοδα της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ
Η συνάντηση της τρόικας χθες με τον Γιάννη Στουρνάρα και τους άλλους δύο οικονομικούς υπουργούς (Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη) εξελίχθηκε άσχημα για την ελληνική πλευρά, η οποία για να χρυσώσει προκαταβολικά το χάπι εμφανίστηκε στη διαπραγμάτευση με μέτρα 17,5 δισ., έχοντας περιλάβει και πολλά ισοδύναμα.
Συνεργάτες του Γ. Στουρνάρα, μετά το τέλος της συνάντησης, έκαναν λόγο για αρκετά ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις και πολλά μέτρα τα οποία δεν αποδέχεται η τρόικα. Τόνιζαν ότι οι τροϊκανοί εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για πολλά μέτρα «που δεν τα πολυκαταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε, αλλιώς θα τα απορρίψουν». Αλλος ανώτερος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι η τρόικα δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων -ούτε ως εναλλακτικές προτάσεις- έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ειρήσθω εν παρόδω για το θέμα της φοροδιαφυγής είχε υπάρξει και πρόβλεψη για εισπράξεις 2 δισ. στον Προϋπολογισμό του 2012, η οποία αποσύρθηκε έπειτα από παρέμβαση της τρόικας.
Στη χθεσινή συνάντηση απορρίφθηκαν και τα σχέδια για «εφεδρεία νέου τύπου» που παρουσίασε η κυβέρνηση, δηλαδή οι υποχρεωτικές συνταξιοδοτήσεις και η διαθεσιμότητα δημοσίων υπάλληλων. Η τρόικα επιμένει για απολύσεις στο Δημόσιο, εφαρμογή των μειώσεων μισθών και των ελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο κλείσιμο πολλών οργανισμών του Δημοσίου, στην περικοπή δώρων και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα και βέβαια της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Αυτό που μένει να φανεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα στις συναντήσεις της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση είναι αν οι επικεφαλής της τριμερούς θα επαναφέρουν στο τραπέζι τις υποδείξεις που περιλαμβάνονται στο γνωστό e-mail του τεχνικού κλιμακίου για εξαήμερη και εκ περιτροπής εργασία και μείωση των αποζημιώσεων.
Για το πακέτο των μέτρων θα υπάρξει μια πρόγευση στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού που θα δημοσιοποιηθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα μέτρα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία.
Η τρόικα ζητά τώρα μη σταθερό ωράριο για όσους δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα
Η τρόικα πιέζει για να αλλάξει το ωράριο εργασίας σε όλους τους τομείς και να διαμορφώνεται στο εξής σε καθημερινή βάση, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι θα δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε εργοδότη να επιλέγει πόσες ώρες θα δουλεύει ένας εργαζόμενος, για παράδειγμα, τη Δευτέρα και πόσες την Τρίτη, ανάλογα με την πορεία της παραγωγής. Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που έχει εγκατασταθεί σχεδόν μόνιμα στο υπουργείο Εργασίας, είχε εκ νέου συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες το περασμένο Σάββατο και ζήτησε να δημιουργηθούν οι εργαζόμενοι-λάστιχο.
Με τις παρεμβάσεις της στα εργασιακά η τρόικα επιθυμεί να καταργηθεί το θεσμοθετημένο οκτάωρο και να οριστικοποιηθεί η εφαρμογή των ευέλικτων μορφών εργασίας, δηλαδή εκ περιτροπής ή μερική απασχόληση, στην ακραία τους μορφή. Αν οι ανάγκες της επιχείρησης το απαιτούν, θα μπορεί να επιβάλλει στους εργαζομένους να δουλεύουν τη μία μέρα πρωί και την επόμενη απόγευμα ή τη μία μέρα τέσσερις ώρες και την επόμενη 12 ώρες. Ως τώρα το μέτρο της αλλαγής ωραρίου μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο σε επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα, όπως στον τουρισμό, για χρονικό διάστημα από τέσσερις έως εννέα μήνες και ύστερα από συνεννόηση εργοδοσίας και εργαζομένων.
Στα υπόλοιπα μέτρα, που αφορούν τις συνθήκες που θα ισχύουν από εδώ και στο εξής στην αγορά εργασίας, η τρόικα επιμένει να θεσμοθετηθεί η εξαήμερη απασχόληση, κάτι που σημαίνει ταυτόχρονα κατάργηση του πενθημέρου, καθώς και να οριοθετηθούν οι 11 ώρες ως ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης. Οι επικεφαλής της τρόικας, στην αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για περικοπές στις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης, σε τριετίες και σε ωριμάνσεις.
Την ερχόμενη Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου ο κ. Βρούτσης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της «Task Force» Χορστ Ράιχενμπαχ.
Βασίλης Αγγελόπουλος