Ο συνταγματολόγος που κρατά τα «κλειδιά» του κράτους

Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, που δίδαξε επί 35 χρόνια συνταγματικό δίκαιο, πολιτειολογία, συνταγματικές ελευθερίες και δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων στο προπτυχιακό και το μεταπτυχιακό επίπεδο, μαθητής του Αριστόβουλου Μάνεση, στενός και διαχρονικός φίλος του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη είναι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος, με την άρνησή του να δεχτεί τις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος φέρεται να έχει απειλήσει με παραίτηση, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο, κάτι που φαίνεται όμως να απομακρύνεται μετά την «κόκκινη γραμμή» στην οποία συμφώνησαν και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, θεωρεί «βόμβα» στα θεμέλια της τεράστιας και πολυσύνθετης προσπάθειας που επιχειρείται για τη διοικητική μεταρρύθμιση το θέμα των απολύσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στενοί συνεργάτες του κ. Μανιτάκη έλεγαν ότι «υπό τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων, μεταρρύθμιση και σημαντική βελτίωση στη Δημόσια Διοίκηση δεν μπορούν να υπάρξουν». Οι ίδιοι τονίζουν ακόμη το γεγονός ότι η σύνδεση της απαραίτητης για τον εξορθολογισμό και τη σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου αξιολόγηση με τις απομακρύνσεις από το Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, ουσιαστικά αναιρεί την ίδια την αξιολόγηση και τη σημασία της.

Ακόμη, οι συνεργάτες του κ. Μανιτάκη υπογραμμίζουν ότι θέμα απολύσεων έπειτα από αξιολόγηση δεν υφίσταται μέχρι στιγμής και όλοι όσοι υποστηρίζουν τα περί του αντιθέτου βλάπτουν τη μεταρρυθμιστική πολιτική του υπουργείου. Επισημαίνουν, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση της τρόικας, τον Αύγουστο, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν ετέθη ζήτημα απολύσεων, ενώ προσθέτουν ότι για να πετύχει η μεταρρύθμιση απαιτείται η συνεργασία των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ, αντιθέτως, θα είναι καταστρεπτική η πολιτική του συνεχούς φόβου και της «απειλής» για απολύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος είχε διατελέσει και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, «πατάει» στην προγραμματική συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών, στην οποία αναφέρεται ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι κακές γλώσσες λένε ότι το ζήτημα της παραίτησης ο κ. Μανιτάκης το κραδαίνει σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να τεθεί σε αμφισβήτηση η θέση του για μη απολύσεις στο Δημόσιο. Εκτός και αν μια ενδεχόμενη παραίτηση Μανιτάκη, αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, αποτελέσει το έναυσμα για έναν σαρωτικό αναχηματισμό, όπως φημολογείται έντονα τις τελευταίες ημέρες, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (18-19 Οκτωβρίου), στον οποίο θα αλλάξει εν μέρει το μοντέλο, καθώς θα εισέλθουν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής, που θα αντικαταστήσουν τους τεχνοκράτες.

Οι κινήσεις, όμως, αυτές του κ. Μανιτάκη έχουν δυσαρεστήσει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αφού ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντιδρά και στο νέο μοντέλο της εφεδρείας.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα