Σε καιρούς κρίσης ένας χορηγός μπορεί να φέρει την… πολιτιστική άνοιξη. Πόσο μάλλον αν αυτός χρηματοδοτεί δύο από τις σημαντικότερες συναυλίες της νέας σεζόν για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οπως ανακοινώθηκε χθες κατά την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, ένας Ελληνας του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του, είναι εκείνος που ανέλαβε το συνολικό κόστος για τις συναυλίες της Philarmonia Orchestra (15/12) και της Φιλαρμονικής του Ισραήλ (2/04), οι οποίες θα παρουσιάσουν γνωστά κλασικά αριστουργήματα σε δύο βραδιές, όπου τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Στο ίδιο κλίμα της προσφοράς όμως κινείται και ο Βέλγος εικαστικός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιαν Φαμπρ, ο οποίος καταφτάνει μαζί με την ομάδα του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Νοέμβριο δίνοντας παραστάσεις αφιλοκερδώς, σε μια ευγενή προσπάθεια να βοηθήσει τη χώρα μας.
«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που Μεγάρου συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, ένας χορηγός να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη χορηγία παραστάσεων» τόνισε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος κατά τη χθεσινή παρουσίαση του συνολικού προγράμματος για τη σεζόν 2012-2013 επικροτώντας την πρωτοβουλία και τονίζοντας ότι παλιοί και νέοι χορηγοί βοηθούν σημαντικά το έργο του Μεγάρου τη δύσκολη αυτή περίοδο.
Και φέτος βασικός κορμός των εκδηλώσεων είναι η μουσική σε όλο της το εύρος με την κλασική στο επίκεντρο αλλά και όλες τις μορφές της τέχνης, το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά αλλά και το ανοιχτό φόρουμ ιδεών, που συνιστά το πρόγραμμα του Megaron Plus.
Μεγάλα συμφωνικά σχήματα, όπως η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης και η Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας, θα περάσουν από τη σκηνή του πολιτιστικού ιδρύματος, όπως επίσης και αστέρες του πόντιουμ όπως ο Γιούρι Τεμιρκάνοφ, ο Λόριν Μάαζελ, ο σερ Κόλιν Ντέιβις και ο Ζούμπιν Μέτα.
Τέσσερις νέες παραγωγές όπερας και οπερέτας έχουν συμπεριληφθεί στον φετινό προγραμματισμό. Πρόκειται για τον «Βαφτιστικό» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, παράσταση που το καλοκαίρι ανέβηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το αριστούργημα του Βέρντι «Οι σικελικοί εσπερινοί» σε συμπαραγωγή με την ΕΛΣ, τον «Ναμπούκο», που θα ανέβει μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αλλά και τη λιγότερο γνωστή όπερα του Χέντελ «Αλεσάντρο» σε σκηνοθεσία της κορυφαίας Αμερικανίδας χορογράφου Λουσίντα Τσάιλντς. Το λιμπρέτο της τελευταίας μάλιστα αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα γύρω από τις περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδία, τα οποία αποτελούν αφορμή για το ξετύλιγμα ενός φανταστικού μπαρόκ παραμυθιού.
Στην ενότητα του χορού θα φιλοξενηθούν δύο από τα σπουδαιότερα χορευτικά σύνολα της Ευρώπης. Το πρώτο είναι το Μπαλέτο της Οπερας της Λιόν, το οποίο θα παρουσιάσει το έργο του Γίρζι Κίλιαν «One of a kind», και το δεύτερο το μπαλέτο του Μπόρις Αϊφμαν. Ακόμη θα παρουσιαστεί το σκηνικό θέαμα με τίτλο «Murmurs des Murs» σε σκηνοθεσία της Βικτόρια Τιερέ Τσάπλιν
Για πρώτη φορά το πολιτιστικό ίδρυμα εγκαινιάζει μια «παιδική» σκηνή, η οποία θα λειτουργεί από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο στον νέο εκθεσιακό χώρο. Η σκηνή ανοίγει με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Το νησί των θησαυρών» βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, με τους Αργύρη Ξάφη, Θάνο Τοκάκη, Σωκράτη Πατσίκα.
«Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα παιδικά προγράμματα με εκπαιδευτικές δράσεις και θεατρικές παραστάσεις» υποστήριξε ο κ. Μάνος κατά τη χτεσινή παρουσίαση, η οποία έγινε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη. Αναφορά έγινε ακόμη και στις κρατικές επιχορηγήσεις που λαμβάνει ετησίως το Μέγαρο και οι οποίες μέσα στα δύο τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 10.000.000 ευρώ!
Ιδιαίτερη μνεία φυσικά θα πρέπει να γίνει στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του ιδρύματος. Ετσι, εκτός από την κλασική «Ωραία κοιμωμένη» σε χορογραφία Μάριους Πετιπά, την εορταστική περίοδο θα παρουσιαστούν και η παραγωγή «Ταξίδι στη Λιλιπούπολη» (ανεβαίνει σε συνεργασία με τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία και τη συμμετοχή της Αλκηστης Πρωτοψάλτη), οι παραστάσεις «Disney in concert – Magical music from the movies» (μουσικές από αγαπημένες ταινίες του Γουόλτ Ντίσνεϊ) αλλά και τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες με τη χορωδία Rosarte.
Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται και η ενότητα «Μουσική γευσιγνωσία», όπου η μουσική συναντά τη γαστρονομία. Πρόκειται για τρεις συναυλίες ιδιαίτερα πρωτότυπες, στις οποίες συνδυάζεται η μουσική απόλαυση με τα μενού που σχεδιάζουν και επιμελούνται γνωστοί Ελληνες σεφ (Γιάννης Βαξεβάνης και Λευτέρης Λαζάρου).
Η συνεργασία με τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης αλλά και με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας θα συνεχιστεί και τη φετινή σεζόν με παραστάσεις και θεάματα υψηλών αξιώσεων. Ξεχωρίσαμε τον «Οθέλλο» του Βέρντι (ΜΕΤ) αλλά και την εξαιρετική παράσταση «Τίμων ο Αθηναίος», που θα μεταδοθεί απευθείας από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται φέτος σε δύο συναυλίες, η μια με την Εθνική Συμφωνική της ΕΡΤ και σολίστ τη Μαρία Φαραντούρη και η δεύτερη σε συμπαραγωγή με την ΚΟΑ. Στον κύκλο ελληνικό τραγούδι έχουμε τις συναυλίες με την Ελεονώρα Ζουγανέλη και τον Vassiliko (σε συνεργασία με το tospirto.net), μια σειρά εμφανίσεων του Γιώργου Νταλάρα καθώς και ένα αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ.
Οσο για τις συζητήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Megaron Plus, από αυτές ξεχωρίσαμε τις διαλέξεις του διάσημου διανοητή Μπερνάρ Ανρί Λεβί, του οικονομολόγου και συγγραφέα Ζακ Αταλί και του αρχιτέκτονα Mario Botta.
Γιώτα Βαζούρα