Αγκάθι τα «λαθραία» λαχανικά

«Αγκάθι» για τον εξαγωγικό αγροτικό κλάδο αποτελεί το φαινόμενο της δραστηριότητας κυρίως Βουλγάρων και Ρουμάνων «εμπόρων», που διακινούν προς τις χώρες τους μη τυποποιημένα ελληνικά οπωροκηπευτικά κατευθείαν από το χωράφι, συνήθως χωρίς παραστατικά, χωρίς ελέγχους που να διασφαλίζουν την ποιότητα του προϊόντος, αλλά και στερώντας την ελληνική προστιθέμενη αξία από τις εταιρίες που τυποποιούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Συχνά μάλιστα τα προϊόντα αυτά προωθούνται και σε άλλες χώρες, με συνέπεια τη δυσφήμηση του ελληνικού ονόματος.

Το πρόβλημα αυτό, που δεν είναι σημερινό, παραμένει όμως άλυτο δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου, έθεσε η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, σε συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχουν κρούσματα κοινοτικών από τις γειτονικές χώρες που προμηθεύονται τα αγροτικά προϊόντα από παραγωγούς ή από εμπόρους, χωρίς να εκδίδονται καν τιμολόγια» σημείωσε στη «δημοκρατία» η εντεταλμένη σύμβουλος του ΣΕΒΕ Βάσω Λούντζη, εξηγώντας ότι πέρα από τις φορολογικές παραβάσεις δεν τηρούνται επίσης οι προδιαγραφές ποιότητας, αφού λείπουν οι σχετικοί έλεγχοι, με συνέπεια η ποιότητα να είναι κατώτερη και να εκθέτει τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. «Υπάρχει μια σειρά προϋποθέσεων από τη συγκομιδή έως τη μεταφορά τους, που πρέπει να πληρούνται για να επιτευχθεί η απαιτούμενη ποιότητα» τονίζει.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒΕ θεωρεί ότι πρέπει να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι τόσο στα σημεία εισόδου – εξόδου όσο και στο εσωτερικό της χώρας. «Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για όρια και περιορισμούς στο νόμιμο ενδοκοινοτικό εμπόριο, απλά για ελέγχους από μεικτά κλιμάκια, στα οποία θα συμμετέχουν και γεωπόνοι» αναφέρει σχετικά η κυρία Λούντζη.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι αγροτικές εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έφεραν την Ελλάδα το 2011 στη 16η θέση με μερίδιο μόλις 1% επί των συνολικών ευρωπαϊκών εξαγωγών, θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερες, βάσει της δυναμικής του κλάδου και των προοπτικών ανάπτυξής του.

Την ίδια στιγμή ο ελληνικός αγροτικός κλάδος συμμετείχε στις ελληνικές εξαγωγές με 19% το 2011 έναντι 25,1% το 2010, με βασικό εξαγωγικό τομέα τα παρασκευασμένα λαχανικά και φρούτα (μερίδιο 18%) και δεύτερο στη σειρά τον κλάδο των νωπών καρπών και φρούτων (μερίδιο 15,3%).

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα