Οι καταθέσεις του Νότου έπιασαν Βορρά

Τσουνάμι ασυγκράτητο η φυγή κεφαλαίων από τον Νότο προς τον Βορρά και τίποτα δεν είναι ικανό να ανακόψει την πορεία του. Οπως διαπιστώνει έρευνα του Bloomberg, κατά το 12μηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου η εκροή των καταθέσεων από Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα άγγιξε τα 326 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg από τις εθνικές αρχές, η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, η Banco Santander, έχασε το 6,3% των εγχώριων καταθέσεών της μόνο τον Ιούλιο, ενώ η έκτη μεγαλύτερη, η Banco Popular Espanol, έχασε 9,5% των καταθέσεών της τον ίδιο μήνα. Η Eurobank Ergasias, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, έχασε το 22% των καταθέσεών της το 12μηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, ενώ η Alpha Bank έχασε το 26% κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Στον αντίποδα, την ίδια περίοδο αυξήθηκαν περίπου 300 δισ. οι καταθέσεις σε τράπεζες του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας, γεγονός που δείχνει ότι τα κεφάλαια κινήθηκαν, αφενός, εντός της ευρωζώνης και, αφετέρου, σε ασφαλέστερους προορισμούς.

Αυτό είναι που οδηγεί στον κατακερματισμό της πίστωσης και των δύο επιπέδων στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, εμποδίζοντας την οικονομική ανάκαμψη και άμβλυνση των διαφορών. «Η εκροή αυτή κεφαλαίων οδηγεί σταδιακά στην αποσύνθεση της ζώνης του ευρώ και τη διεύρυνση των αποκλίσεων μεταξύ της περιφέρειας και του πυρήνα» δήλωσε ο Αλμπέρτο Γκάλο, της Royal Bank of Scotland, ο οποίος επισήμανε ότι «οι εταιρείες πληρώνουν 1 με 2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο για να δανειστούν στην περιφέρεια. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, αν συνεχιστεί αυτή η απόκλιση» πρόσθεσε.

Η διάβρωση των καταθέσεων αναγκάζει τις τράπεζες σε αυτές τις χώρες να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού για να διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Αυτό προκαλεί με τη σειρά του υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να πλήττεται όποια προσπάθεια ανάκαμψης. Ενώ, για παράδειγμα, το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις τον Ιούλιο ήταν πάνω από 7% στην Ελλάδα, 6,5% στην Ισπανία και 6,2% στην Ιταλία, τα ίδια επιτόκια δεν ξεπερνούν το 4% στη Γερμανία, στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες.

Ηδη οι ειδικοί οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο του κατακερματισμού του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη. Οπως σχολιάζει ο οικονομολόγος του Bloomberg Ντέιβιντ Πάουελ, «μέχρις ότου οι εταιρίες και οι επενδυτές πειστούν ότι το ευρώ θα επιβιώσει, κανείς δεν θα επενδύσει στην περιφέρεια».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα