Η αντισύλληψη θύμα της κρίσης

Κορόνα γράμματα φαίνεται ότι παίζουν την υγεία τους ή ακόμα και τη ζωή τους οι νέοι που είναι σεξουαλικά ενεργοί, αλλά δεν παίρνουν μέτρα προφύλαξης. Δεν είναι τυχαίο ότι παρατηρείται αύξηση 110% στις σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις στην Ευρώπη τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ ανησυχητικά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των νέων που δηλώνουν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με καινούργιους συντρόφους χωρίς να χρησιμοποιήσουν καμία μέθοδο αντισύλληψης.

Δυστυχώς, η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει μείνει πολύ πίσω στο θέμα της αποφυγής ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 4% των γυναικών στη χώρα μας δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το «χάπι» ως μέθοδο αντισύλληψης, έναντι 22%-23% στην Ευρώπη. Δυστυχώς αυτό φαίνεται και από το αυξημένο ποσοστό αμβλώσεων που έχουμε, καθώς κάθε χρόνο το 12% των Ελληνίδων προχωράει σε διακοπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο καθηγητής, διευθυντής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδης Αντσακλής, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης των νέων «Διάλεξε Στάση: Αντισύλληψη ή Ανασφάλεια;», εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης στις 26 Σεπτεμβρίου. Στην έρευνα για τη σχέση των νέων με το σεξ και την αντισύλληψη συμμετείχαν 14.500 νέοι ηλικίας 15-24 ετών από 29 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τη μελέτη, από τις 208.000.000 κυήσεις ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεγαλύτερο του 41% είναι ανεπιθύμητες. Επίσης, τα 2/3 των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων διαγιγνώσκονται σε νέους κάτω των 25 ετών. Ενα στα 20 έφηβα κορίτσια θα νοσήσει από κάποια βακτηριακή μόλυνση που θα προκληθεί ύστερα από σεξουαλική επαφή.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα