Και εκεί που δεν υπήρχε καμία λίστα και καμία παραπομπή πολιτικού για ξέπλυμα μαύρου χρήματος (ή παράνομων συναλλαγών), ξαφνικά χθες γέμισαν τα πρωτοσέλιδα με… λίστες και ονόματα.
Ολα αυτά βέβαια σε επίπεδο επιλεκτικών διαρροών εγγράφων από δικογραφίες και χωρίς κανένα από τα αναφερόμενα πρόσωπα να κατηγορείται από κάποια δικαστική αρχή για κάποιο συγκεκριμένο αδίκημα. Η πλειονότητα δε των περιπτώσεων που δόθηκαν έχει «ψαχτεί» και οι υποθέσεις έχουν μπει στο αρχείο. Οσο για κάποιες άλλες «ιστορίες», όπως αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ισίδωρου Κούβελου, είναι γνωστές και έχουν πάρει τον δρόμο τους. Ολα αυτά -κι ακόμα περισσότερα-, αντί να δημιουργούν συνθήκες διαφάνειας, εκπέμπουν μια περίεργη οσμή, την ώρα που η Ελλάδα εισέρχεται στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των επώδυνων μέτρων που θα πλήξουν την κοινωνία. Η λίστα μάλιστα που διέρρευσε και ανέφερε 32 ονόματα, τα εξής… 24, δεν έχει καμία σχέση με την αποκάλυψη που έκανε η «δημοκρατία» και μιλούσε για πολιτικά πρόσωπα σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης και έχει προκαλέσει την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρήγορη Πεπόνη. Το βέβαιο είναι ότι σε μια περίοδο που η πολιτική αλλά και οι πολιτικοί είναι σε φάση πλήρους απαξίωσης τέτοιες διαρροές, αντί να ξεκαθαρίζουν το σκηνικό, δημιουργούν περισσότερα ερωτηματικά.
Χθες τρεις πρώην υπουργοί (Μιχάλης Λιάπης και Γιώργος Βουλγαράκης) και ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μειμαράκης, που θα κληθεί να διαχειριστεί την ψηφοφορία και τη συζήτηση για τα μέτρα στη Βουλή, βρέθηκαν στο στόχαστρο, με αφορμή καταθέσεις που είχαν γίνει το 2010 και αποκάλυψε η «Real News» και που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ερευνηθεί χωρίς (όμως) να υπάρξει αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε τόσο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και με τους άλλους δύο αρχηγούς (Βενιζέλο και Κουβέλη), ενώ φέρεται αποφασισμένος για να ξεκαθαρίσει το μέγα ζήτημα που δημιουργήθηκε να φτάσει ακόμα και σε παραίτηση από το αξίωμά του!
Από την άλλη, στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές αποστέλλεται ο φάκελος που έχει εκπονήσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) σχετικά με πολιτικά πρόσωπα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε οικονομικού χαρακτήρα αδικήματα.
Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ο πρωθυπουργός (όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», ήταν ενήμερος για τις έρευνες) ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να μεταβιβαστεί ο φάκελος του ΣΔΟΕ με τα στοιχεία των πολιτικών προσώπων, που φέρονται να ελέγχονται, στον εισαγγελέα, μαζί με πλήρη περιγραφή της κατάστασης.
Ζήτησε, επίσης, να παράσχει το ΣΔΟΕ στον εισαγγελέα κάθε δυνατή βοήθεια που θα ζητηθεί για το θέμα αυτό.
Σε δημοσίευμά του, το «Πρώτο Θέμα» ανέφερε ότι η διακομματική επιτροπή της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν και τρεις ανώτατοι δικαστές, κατήρτισε λίστα με περίπου 30 ονόματα πολιτικών στελεχών (βουλευτών, αλλά και υπεύθυνων οικονομικών των κομμάτων), οι οποίοι, αφού ερευνήθηκαν από ορκωτούς λογιστές (οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» τους που είχαν υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια), κλήθηκαν να εξηγήσουν την προέλευση των χρημάτων που είχαν μεταφέρει στο εξωτερικό.
Οι περισσότεροι δικαιολόγησαν τις καταθέσεις και μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις υπήρξε αποστολή της υπόθεσης στην Εισαγγελία. Εξ αυτών γνωστή έγινε η υπόθεση του συζύγου της Ντόρας Μπακογιάννη, ναυλομεσίτη Ισ. Κούβελου, ο οποίος φέρεται να μην είχε δηλώσει μεταφορά 1.000.000 δολαρίων στο Λονδίνο, που επιμένει όμως ότι ήταν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του. Η υπόθεση επανήλθε πρόσφατα στη Βουλή με αίτημα για άρση της ασυλίας της κυρίας Μπακογιάννη που έγινε δεκτό.
Στη Δικαιοσύνη επίσης εστάλησαν υποθέσεις που αφορούσαν τον συνεργαζόμενο με το ΚΚΕ πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Δρούτσα, τον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο, καθώς και τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Σπήλιο Λιβανό (ο οποίος είχε επαγγελματικές υποχρεώσεις στο εξωτερικό, αλλά δεν υπέβαλε σωστά τη δήλωσή του).
Αντιθέτως δεν δόθηκε, για διάφορους λόγους, συνέχεια από την επιτροπή της Βουλής για άλλους πολιτικούς ή συζύγους πολιτικών που επίσης ελέγχθηκαν.
Τέλος, την ερχόμενη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών Θανάσης Νάκος συγκαλεί την Επιτροπή της Βουλής με επίκεντρο της συζήτησης τη λίστα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) με τα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται. Παράλληλα, ο κ. Νάκος απέστειλε επιστολή προς τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ, με την οποία ζητά να γνωστοποιηθούν άμεσα στην Επιτροπή τα στοιχεία των νυν και πρώην βουλευτών που ελέγχονται από το Σώμα για «περίεργο πλουτισμό».
Νίκος Ελευθερόγλου
Με μηνύσεις «απαντούν» ο Μ. Λιάπης και ο Γ. Βουλγαράκης (που δηλώνουν άγνοια)
Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και δύο κορυφαίων πρώην υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή, του Γιώργου Βουλγαράκη και του Μιχάλη Λιάπη, προκάλεσε η εμπλοκή του ονόματός τους -σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων- σε υπόθεση αγοραπωλησιών ακινήτων την περίοδο 2005-2008, η οποία ερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές και το ΣΔΟΕ.
Αμεση ήταν η απάντηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο δημοσίευμα της «Real News», με τον πρόεδρο της Βουλής να υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή και ότι σήμερα θα προσέλθει ο ίδιος στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. O κ. Μεϊμαράκης ενημερώθηκε για το δημοσίευμα στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Προέδρων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και μόλις έφτασε στην Αθήνα αργά το βράδυ του Σαββατου προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση: «Μόλις επέστρεψα από το εξωτερικό, πληροφορήθηκα την ανάμειξη του ονόματός μου σε υπόθεση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Real News”. Δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδεμία εμπλοκή έχω και τη Δευτέρα το πρωί θα προσέλθω στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ζητήσω την άμεση διερεύνηση και διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης. Αυτονόητο είναι ότι επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου».
Εντονη ήταν και η αντίδραση του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που αντέδρασε τόσο έντονα. Το Σάββατο το απόγευμα πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου και κατέθεσε μήνυση τόσο για τους δύο μάρτυρες που τον εμπλέκουν στις καταθέσεις τους αλλά και κατά παντός υπευθύνου. Μάλιστα ο κ. Λιάπης ζήτησε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και σε δηλώσεις του τόνισε: «Δεν γνωρίζω ούτε τον κ. Ζωγραφάκη ούτε τον κ. Καρούζο. Αισθάνομαι οδυνηρή έκπληξη για το γεγονός ότι αναμειγνύουν το όνομά μου. Το θεωρώ απάνθρωπο».
«Ας σταματήσει πια αυτή η τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα! Δεν γνωρίζω ούτε κατ’ όψη απολύτως κανένα από τα αναφερόμενα πρόσωπα στο ρεπορτάζ της “Real News” και πολύ περισσότερο δεν έχω σχέση με τα αναγραφόμενα. Εδωσα ήδη εντολή να κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες εναντίον όσων ισχυρίζονται αυτά τα μυθεύματα» δήλωσε μέσω twitter ο κ. Βουλγαράκης.
ΝΕ
Κόμματα, βουλευτές ζητούν φως για να κυκλοφορούν στον δρόμο
Να έρθουν όλα στο φως, υποστηρίζουν τώρα βουλευτές και κόμματα με αφορμή τις διαρροές ονομάτων εμπλεκόμενων ή μη σε «λίστες» του ΣΔΟΕ, αλλά και με αφορμή δημοσίευμα της «Real News» για τους Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργου Βουλγαράκη.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Αργύρης Ντινόπουλος είπε ότι πρέπει να ελεγχθούν τα πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί από το ’74 και μετά, «για να μπορούμε επιτέλους να κυκλοφορούμε στον δρόμο». Να ξεκαθαριστεί ποιοι πλούτισαν από την πολιτική, τόνισε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, προσθέτοντας ότι η διερεύνηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών πρέπει να γίνει σε βάθος. «Δεν πά’ να ‘ναι η μάνα μου η ίδια, θα την ψάξω μέχρι τέρμα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση, αφού, όπως είπε, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα «θέλουν ακριβώς το ίδιο».
Με tweet τοποθετήθηκε επί του ζητήματος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, διερωτόμενος εάν «υπάρχει άραγε βουλευτής που θα δεχτεί να ψηφίσει τα νέα μέτρα, αλλά θ’ αρνηθεί τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τους τρεις πρώην υπουργούς της Ν.Δ.;».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι η έρευνα θα πρέπει να προχωρήσει με κάθε τρόπο και σε βάθος χωρίς κανένα εμπόδιο από πολιτικούς ή οικονομικούς παράγοντες, και πρόσθεσε ότι οι εν ενεργεία εμπλεκόμενοι βουλευτές θα πρέπει να παραιτηθούν, αν χρειαστεί, από τη βουλευτική τους ασυλία, για να διευκολύνουν τη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Οσοι βουλευτές αναφέρθηκαν ή θα αναφερθούν τις επόμενες ημέρες τα ονόματά τους νομίζω ότι είναι υποχρέωσή τους -και το λέω αυτό ως βουλευτής της Αριστεράς- να διευκολύνουν τη δικαστική έρευνα, ακόμη κι αν χρειαστεί σε κάποια φάση να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους ασυλία».
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, μέσω του εκπροσώπου τους Χρήστου Ζώη, επισήμαναν ότι δεν θα πρέπει να μείνει τίποτα στο σκοτάδι.
Το ΚΚΕ με σχόλιο του γραφείου Τύπου τάσσεται υπέρ της διερεύνησης όλων των υποθέσεων, ενώ θέτει το ζήτημα των ευθυνών των κομμάτων της Ε.Ε. που νομιμοποίησαν την ελεύθερη εξαγωγή κεφαλαίων.
Τέλος, το στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ. Δημήτρης Χατζησωκράτης επισήμανε ότι οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα και όχι να μένουν στα αζήτητα χρόνια και χρόνια, όπως έμεναν παλαιότερα υποθέσεις.