Σημαντική ανάσα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων αναμένεται να δώσει η ανακοίνωση, εντός των επόμενων ημερών, της πρόσληψης περισσοτέρων από 2.000 εκπαιδευτικών.
Το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας προτεραιότητα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, που τα τελευταία χρόνια είχαν αφεθεί στη μοίρα τους, ήδη προχώρησε στον διορισμό 705 δασκάλων και 184 νηπιαγωγών. Οι νεοπροσληφθέντες καλούνται να παρουσιαστούν από σήμερα και έως την Τετάρτη στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να αναλάβουν άμεσα υπηρεσία. Εως τα τέλη του μήνα θα προσληφθούν ακόμα 800 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα απασχοληθούν στην Παράλληλη Στήριξη. Βεβαίως, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι πολύ μεγαλύτερες, ωστόσο οι διορισμοί αυτοί θα συμβάλουν στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου.
Κυρίως όσον αφορά τα σχολεία Ειδικής Αγωγής, στην πλειονότητά τους δεν κατάφεραν να παραμείνουν ανοιχτά μετά τον αγιασμό, καθώς δεν υπάρχουν διδάσκοντες. Προσφάτως μάλιστα το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων απηύθυνε έκκληση στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, υπουργό Παιδείας, να λύσει το ζήτημα.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) είχε κάνει εκτενή αναφορά στην απουσία δασκάλων «παράλληλης στήριξης», οι οποίοι είναι απαραίτητοι στα εν λόγω σχολεία, ώστε να βοηθούν τους μαθητές με ειδικές ανάγκες. Οπως αποδείχθηκε, ο κ. Αρβανιτόπουλος ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους, αφού εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσει την πρόσληψη 800 εκπαιδευτικών αποκλειστικά για να καλυφθούν αυτές οι θέσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες των δασκάλων, τα τελευταία χρόνια δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός «παράλληλης στήριξης», με αποτέλεσμα τα περισσότερα σχολεία Ειδικής Αγωγής να υπολειτουργούν ή να μη λειτουργούν καθόλου.
Αναπληρωτές
Οσον αφορά τις προσλήψεις αναπληρωτών νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών, αυτές προγραμματίζεται να προχωρήσουν περί τα τέλη του μήνα. Και αυτό γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των διδακτικών κενών, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των στοιχείων. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τον Ιούλιο εγκατέλειψαν τις σχολικές αίθουσες συνολικά 1.661 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ωστόσο, πρέπει να συνυπολογιστούν και τα κενά που προέκυψαν τις προηγούμενες χρονιές και δεν αναπληρώθηκαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της (ΔΟΕ), την τελευταία τριετία αποχώρησαν από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση περισσότεροι από 7.500 δάσκαλοι και προσελήφθησαν μόλις 1.600. Ανάλογη είναι και η εικόνα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κατέγραψε 7.900 συνταξιοδοτήσεις καθηγητών, εκ των οποίων οι 3.049 έγιναν την περασμένη χρονιά, και περίπου 1.500 διορισμούς, από το 2010 έως σήμερα.
Από τους επικείμενους διορισμούς θα επωφεληθούν και τα εσπερινά λύκεια, αφού αρκετοί από τους αναπληρωτές καθηγητές θα απασχοληθούν σε αυτά. Οπως οι υπόλοιπες βαθμίδες, και τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό. Φέτος, δε, συνέβη και το εξής πρωτοφανές: με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Αττικής μπήκε λουκέτο στο 6ο Εσπερινό Γυμνάσιο Αθήνας, το οποίο είναι και το μοναδικό στην περιοχή του κέντρου. Η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του ελήφθη με τη δικαιολογία ότι δεν προσήλθαν αρκετοί μαθητές για μάθημα. Στην πραγματικότητα, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης αυθαίρετα προέβη σε αυτή την κίνηση, χωρίς να έχει ενημερωθεί το υπουργείο Παιδείας, καθώς υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και μεγάλος αριθμός μαθητών που εγγράφηκαν στο εν λόγω εσπερινό γυμνάσιο.
Εύη Πανταζοπούλου