Γρίφος η «επόμενη μέρα» στη Συρία

Τη στιγμή που οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται σχεδόν σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια κι ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, προχθές στη Δαμασκό τα 28 κόμματα και οι οργανώσεις τής -νόμιμης για το καθεστώς Ασαντ- αντιπολίτευσης της Συρίας έδωσαν συνέντευξη Τύπου, με θέμα τον συντονισμό της αντιπολίτευσης σε μια πορεία εθνικού διαλόγου, η οποία θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Μια συνέντευξη Τύπου μέσω της οποίας αναδείχτηκαν κυρίως οι φόβοι «για την επόμενη ημέρα» που διακατέχουν πια τη Δαμασκό, φόβοι που έχουν να κάνουν με την εγκαθίδρυση φανατικών ισλαμιστών στην εξουσία. Οπως συνέβη δηλαδή και στην περίπτωση άλλων αραβικών κρατών, τα οποία μετά την «Αραβική Ανοιξη» απέκτησαν «κυβερνήσεις», στις οποίες τον πρώτο λόγο έχουν οι φανατικοί μουσουλμάνοι.

Και τα 28 κόμματα ή οργανώσεις τής -επίσημης- συριακής αντιπολίτευσης καταδίκασαν κατηγορηματικά τις συλλήψεις ορισμένων μελών της Εθνικής Επιτροπής της Αντιπολίτευσης από ομάδες των αντικαθεστωτικών, ενώ κορυφαία στελέχη της απηύθυναν έκκληση για «ενοποίηση των δυνάμεων», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για την άμεση ανάγκη που υπάρχει για την ανάληψη «πολιτικής δράσης».

Στον αντίποδα πάντως, οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωναν το Σάββατο την απόφασή τους να μεταφέρουν την κεντρική τους διοίκηση από την Τουρκία -όπου βρίσκεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο- προς τη Συρία. Την ίδια στιγμή, ο συνταγματάρχης Αχμάντ Αμπντέλ Ουαχάμπ δήλωνε ότι «με ή χωρίς εξωτερική βοήθεια που θα μπορούσε να μας έχει δοθεί, η πτώση του καθεστώτος Ασαντ είναι θέμα μηνών», εξηγώντας παράλληλα ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ελέγχει πια «το μεγαλύτερο μέρος της χώρας».

Το Ιράν απειλεί με Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν θα προκαλέσει «τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» προειδοποιούσε χθες ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, λέγοντας μάλιστα ότι η Τεχεράνη είναι πιθανόν να προβεί σε προληπτική επίθεση, αν υπάρξουν ενδείξεις για μια ισραηλινή επίθεση. Ωστόσο διευκρίνισε ότι «προς το παρόν δεν εξετάζουμε κάτι τέτοιο». Ο Ιρανός πτέραρχος Αμίρ Αλί-Χατζιζαντέχ είπε ακόμη ότι, σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης κι ασχέτως αν οι ΗΠΑ έχουν δώσει το πράσινο φως, η Τεχεράνη «θα επιτεθεί στις αμερικανικές βάσεις στο Μπαχρέιν, στο Κατάρ και το Αφγανιστάν».

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση σε όλες τις δυτικές χώρες

Οι οργισμένες φωνές κατά της αντι-ισλαμικής ταινίας δεν έχουν πάψει. Ούτε οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις των πιστών με ενίοτε αιματηρές εκβάσεις, από τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τη Γαλλία, την Τουρκία μέχρι την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ, θάνατος στους εχθρούς του Ισλάμ» – ένα από τα επικρατέστερα συνθήματα των διαδηλώσεων.

Στη γαλλική πρωτεύουσα έχει αναπτυχθεί ισχυρή αστυνομική παρουσία υπό τον φόβο βίαιων διαδηλώσεων. Η γαλλική κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη για τη δημοσίευση των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ, όπως προκύπτει από μια νέα δημοσκόπηση.

Οσο γιο τον άντρα που ζητούσε τον αποκεφαλισμό του εκδότη της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Charlie Hebdo»; Συνελήφθη στην περιοχή Λα Ροσέλ της δυτικής Γαλλίας.

Στη Λιβύη, οι αρχές συνέλαβαν οκτώ υπόπτους στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη – την οποία αναγνώρισε ως τρομοκρατική η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Η ένταση μεταξύ του μουσουλμανικού κόσμου και της Δύσης δείχνει να κλιμακώνεται, ενώ το ζήτημα των ορίων της ελευθερίας του λόγου αναδύεται «αμήχανα».

Υπουργός του Πακιστάν επικήρυξε τον παραγωγό της ταινίας

Τα όρια της ελευθερίας λόγου δοκιμάζονται για άλλη μια φορά στον αραβικό κόσμο. Στη θανατηφόρα όμως, όπως προκύπτει δοκιμασία, νικητής μοιάζει να είναι ο σκοταδισμός.

Η «Αραβική Ανοιξη» δείχνει να πλήττεται παρόλο που όλοι εκείνοι που πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις βίας διαμαρτυρόμενοι για το φιλμ προσβολή για τον Μωάμεθ «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» μοιάζουν να προέρχονται από τον… αραβικό χειμώνα.

Ο υπουργός Σιδηροδρόμων του Πακιστάν Γουλάμ Αχμεντ Μπιλούρ επικηρύσσει για 100.000 δολάρια τον παραγωγό της ταινίας, ενώ καλεί την Αλ Κάιντα να συμμετέχει στην «ευγενή πράξη» θανάτου εναντίον του βλάσφημου. Δεν παραλείπει να διευκρινίσει ότι, αν είχε την ευκαιρία, θα σκότωνε με τα ίδια του τα χέρια τον Νακούλα Μπασιλέι.

Η πακιστανική κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις από τη δήλωση-πρωτοβουλία του υπουργού, διασαφηνίζοντας ότι «δεν αποτελεί μέρος της κυβερνητικής πολιτικής». Δεν ζητήθηκε ωστόσο η παραίτησή του – παράλειψη εξίσου εύγλωττη.

Οπως εύγλωττη ήταν και η διαδήλωση χιλιάδων πολιτών στο Πακιστάν, οι περισσότεροι από 200 τραυματίες και οι τουλάχιστον 21 άνθρωποι που έπεσαν νεκροί διαμαρτυρόμενοι για την ταινία-βλασφημία.

Λόγο για «ανόητη ταινία που δεν είναι παρά μια ανόητη ταινία» έκανε ο διωκόμενος συγγραφέας ανά τον κόσμο από τους ακραίους ισλαμιστές Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος υπογράμμισε ωστόσο ότι το να ξεσηκώνεις τους πιστούς δεν είναι θρησκεία αλλά πολιτική και πράξη ισχύος.

Η ανοχή όμως στο ανόητο χιούμορ, ιδίως εκείνου που θίγει τη θρησκεία, δεν μοιάζει να διακρίνει τους ισλαμιστές. Κυρίως τους φανατικούς. Στη δοκιμασία των ορίων της ελευθερίας λόγου, ο μεγάλος χαμένος μοιάζει να είναι ο ίδιος ο λόγος. Ιδίως όταν ο σκοπός του αστείου είναι να θυμίσει σε κάποιον ότι είναι μειωμένος, όπως σημείωνε ο Τζορτζ Οργουελ.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα